Historien om Silk Road: A Tale of Drugs, Extortion & Bitcoin

Silk Road's historia

Silk Road var en marknadsplats som ingen annan. Det beskrevs som internetets vilda väst och eBay of vice, och det var en fristad för droghandlare, vapenlöpare och dokumentförfalskare. Den ursprungliga Silk Road-webbplatsen grundades i februari 2011 av en ung libertarian som heter Ross Ulbricht (alias Dread Pirate Roberts, en karaktär i filmen “The Princess Bride” vars identitet sägs delas av flera personer). år, men på den tiden gjorde det ganska uppståndelse.

Till att börja med gjorde Ulbricht till en miljonär och senare en fängelse. Därefter har nedfallet från Silk Road kollapsat också i att två amerikanska federala agenter har dömts för korruption. Och slutligen har det lämnat ett arv bakom sig, men vad är det? Var det i slutändan en kraft för gott? Eller var det i slutändan ett korrumperande inflytande på dess idealistiska grundare?

Silk Road's historia

Låter som framställningen av en Hollywood-film, eller hur? Det gör det och det är det. Hollywoodstjärnan Keanu Reeves berättade en 2015-dokumentär om Silk Road-sagan som heter Deep Web som berättar om webbplatsens uppkomst och fall. Det verkar därför lämpligt att detta inlägg börjar med att introducera den djupa webben.

The Deep Web & det mörka nätet

Den djupa webben är den del av internet som de flesta användare aldrig ser. Det definieras som att det omfattar allt internet som av en eller annan anledning inte indexeras av sökmotorer som Google (den indexerade delen av internet kallas ytan). Även om det inte finns något sätt att exakt mäta djupbanans storlek och omfattning, föreslår vissa experter att den är hundratals gånger större än ytbanan. För att komma åt djupnätet krävs specialkunskaper och verktyg, till exempel Tor, ett program som utvecklats av den amerikanska flottan som möjliggör anonym kommunikation online.

Som ett resultat av framgångar och ökändhet på webbplatser som Silk Road, har en liten men ökänd del av den djupa banan blivit allmänt kallad den mörka banan. Den mörka banan är den del av den djupa banan som finns på mörknät (dvs. överläggsnätverk som endast kan nås med specifik programvara eller konfigurationer, exempel på vilka inkluderar Tor eller fildelning / peer-to-peer-nätverk).

Ross Ulbricht

Född i Austin, Texas, höll Ross Ulbricht en examen i fysik från University of Texas och en magisterexamen från Pennsylvania State University. Han hade libertariska åsikter om världen; läser Ayn Rand och är en självidentifierad anhängare av USA: s presidentkandidat Ron Paul. Han var skeptisk till regeringens myndighet och ifrågasatte legitimiteten och effektiviteten i USA: s krig mot narkotika.

Ross Ulbricht

Efter examen var Ulbricht forskningsassistent i sin alma mater. Senare, efter att ha bestämt sig för att han inte ville bli forskare på heltid, försökte Ulbricht sin hand på ett antal nystartade företag, inklusive en onlinebokhandel. Han blev emellertid desillusionerad över sina försök att bli en framgångsrik entreprenör och som många andra dataprogrammerare i hans ålder och förmåga gick han mot Silicon Valley för att skapa ett företag som ingen annan.

Silkesväg

Ulbricht grundades efter det historiska handelsvägsnätverket som anslöt Europa till Östasien och grundade Silk Road utifrån en blygsam princip: att göra världen till en bättre plats. Enligt sin LinkedIn-profil ville Ulbricht “använda ekonomisk teori som ett sätt att avskaffa användningen av tvång och aggression bland mänskligheten.”

Silk Road designades av Ulbricht vara en fri marknad, en marknad vars existens skulle ligga utanför regeringens kontroll och därmed undergräva statens vävnad. Ulbrichtts ideologi var att användarna av Silk Road fick möjlighet att själva bestämma vilka ämnen de ville sätta i deras kroppar, utan att behöva tillgripa farliga narkotikagäng eller bli fel på statliga myndigheter. I likhet med eBay skulle det matcha köpare och säljare, tillåta användare att betygsätta varandra och se till att listade produkter levereras direkt till kundens dörrar av den intet ont anande posttjänsten..

Eftersom den fungerade som en dold Tor-tjänst ansågs kommunikation på Silk Road av användarna vara nästan helt anonym. Dessutom kunde transaktioner på Silk Road endast göras med bitcoin, som, även om det inte var helt anonymt, erbjöd en nivå av anonymitet som var mycket högre än någon annan form av valuta- eller kreditkortstransaktioner skulle ha möjliggjort.

Silk Road webbplats

Enligt Ulbrichtts utsikter när webbplatsen inrättades skulle listor på Silk Road begränsas till produkter som resulterade i ”offerlösa brott”. På den grunden var listor relaterade till barnpornografi, stulna kreditkort, mord och massförstörelsevapen förbjudna. En undersökning av webbplatsen i början av 2013 tyder faktiskt att upp till 70% av produkterna på webbplatsen var läkemedel. Trots att han skapade servicevillkor som var mer oöverkomliga än andra mörka webbmarknader blev Ulbricht ovillig eller oförmögen att upprätthålla de standarder som han ursprungligen hade satt och hade verkligen lindrat politiken för att förbjuda försäljning av vapen baserat på en uppfattning som ökade skjutvapenreglerna gjorde det svårare för människor att köpa vapen, i motsats till hans libertära värden. När webbplatsen utvecklades började dessutom fler och fler smygprodukter listas.

För användare av Silk Road var den primära fördelen med konkurrenterna att den var pålitlig. Köpare och leverantörer kunde bland annat betygsätta varandra baserat på kvalitet, tillförlitlighet och pris. En annan anledning till Silk Road’s framgång var att Ulbricht för det mesta var konsekvent och äkta när det gällde hans syn på hur han ville att Silk Road skulle fungera, och hans interaktioner på Silk Road’s forum verkar tyda på att han verkligen kände sig som han och de andra användarna av Silk Road var en gemenskap. Beställningarna uppfylldes nästan alltid (såvida inte vid ett sällsynt tillfälle att en leverans avbröts av myndigheterna, i vilket fall de anonyma användarna skulle försvaga oskuld) och användare kunde lita på att alla bitcoin som innehades i Escrow var säkra. Det uppskattas att över en miljard dollar under sin relativt korta livslängd bytte händer genom Silk Road, vilket gav Ulbricht en personlig förmögenhet på uppskattningsvis 28 miljoner dollar vid tidpunkten för gripandet..

Även om myndigheterna var medvetna om förekomsten av Silk Road inom några månader efter lanseringen, tog det över två år från den tiden för Ulbrichtts identitet att avslöjas. Två amerikanska senatorer hade offentligt och fördömt webbplatsen bad DEA att ta tag i Silk Road domännamn, men det gick långsamt framåt, där myndigheterna måste försöka infiltrera nätverket, spåra leverantörer och administratörer (ingen av dem hade någonsin kommit nära nog Ulbricht för att lära sig hans riktiga namn) och noggrant sammanföra de små pusselbitarna som de kunde arbeta med. Men efter många års flitigt arbete kom FBI äntligen ikapp Ulbricht.

Vägens slut

På en oktobereftermiddag i ett offentligt bibliotek i San Francisco slutade Ross Ulbrichtts dröm om ett online-libertariskt paradis plötsligt. FBI hade äntligen kommit ikapp med Ulbricht efter att ha infiltrerat Silk Road genom att “vända” många av Ulbrichtts närmaste medarbetare och använda deras identitet för att gradvis riva upp Silk Road-nätverket. Den slutliga kopplingen gjordes mellan Silk Road och Ulbricht när en enkel Google-sökning kopplade Dread Pirate Roberts till ett annat alias som kallades ‘altoid’ som var en tidig promotor för Silk Road på ett annat läkemedelsforum. Det alias spårades via internet till ett bitcoinforum där Ulbricht hade lagt upp sin personliga e-postadress.

Ulbricht fångades på nytt. När han arresterades loggades han in på Silk Road som administratör och använde sitt Dread Pirate Roberts-alias för att omedvetet kommunicera med en undercover FBI-agent. Agenter fann att Ulbrichtts bärbara dator hade tiotals miljoner dollar bitcoin, med miljoner fler lagrade på USB-enheter i hans lägenhet. Datorn innehöll också Ulbrichtts privata tidskrift, som innehöll fördömande bevis mot honom. Inom några timmar efter hans gripande hade Silk Road domän beslagtagits, marknaden stängdes och Ross Ulbrichtts stora planer på att göra världen till en bättre plats var i upplösning.

Meddelande om domänstorlek

Mordförsök

När Ross Ulbricht så småningom befann sig i domstol var en av de mer överraskande anklagelserna på rapbladet sex räkenskaper för mord. Silk Road skapades av en idealist och en fri marknadsförare och var avsedd att minska våldet i samband med narkotikahandeln. Men ändå stod dess idealistiska och principiella grundare inför domstol inför anklagelser om mordförsök.

Som en del av deras utredning om Silk Road hade FBI kommit ikapp med ett antal andra Silk Road-användare och administratörer när de letade efter Dread Pirate Roberts. En av dessa var en medelålders far till två som heter Curtis Green. Green var en moderator på Silk Road som började sälja receptbelagda läkemedel på webbplatsen. Efter att ha läst om Greens gripande fruktade Ulbricht, som krävde att alla moderatorer avslöjade sin verkliga identitet för honom, att Green skulle bli en informant, särskilt efter att han fick veta att $ 350 000 dollar i bitcoin hade försvunnit från olika Silk Road-konton och spårades tillbaka till Greens konto. För att skydda sig själv och sitt företag uppmanade Ulbricht en annan av sina nära anknutna, som postade på Silk Road som ”Nob”, att göra honom en tjänst och avrätta Green. Tyvärr för Ulbricht var ‘Nob’ en DEA-agent vid namn Carl Force som hade infiltrerat Silk Road för att komma nära Ulbricht.

Med hjälp av denna möjlighet att integrera sig ytterligare med Ulbricht, arrangerade Force mordet på Curtis Green för ett furstligt belopp på 40 000 dollar. I efterdyningarna av ”mordet” uttryckte Ulbricht ånger för vad som hade hänt, men var överens om att det var nödvändigt. Men när det senare visade sig tyder bevis på att detta inte var den enda gången Ulbricht hade försökt anställa lönnmördare. Bisarrt inkluderade dessa försök anställningen av en medlem av Hell’s Angels för att döda en Silk Road-användare som utpressade Ulbricht genom att hota att hacka webbplatsen med hjälp av en denial of service-attack.

Även om anklagelser om mordförsök togs bort från åtalet dömdes Ulbricht för penningtvätt, datahackning och narkotikahandel och dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till rättegång..

Och de 350 000 $ som försvunnit? Det hade stulits, men inte av den person som Ulbricht misstänkte.

Utpressning

Som tidigare nämnts heter ‘Nob’, DEA-agenten som hade iscensatt en hit för att fånga Ulbricht, Carl Force. Force använde den information han hade fått om Dread Pirate Roberts för att skapa alternativa identiteter på Silk Road-forumet som han använde för att pressa ut pengar från Ulbricht i utbyte mot insiderinformation om FBI-utredningen på webbplatsen. Eftersom informationen som Force skickade till Ulbricht var i krypterad form, fanns det inget sätt att veta om den information som lämnades var legitim eller inte. Dessutom hade Force sålt sin berättelse i utbyte mot ett lyxigt Hollywood-kontrakt.

Dessutom har de 350 000 dollar i bitcoin som Ulbricht spårat till Curtis Greens konto stulits, men inte av Green. Före detta Secret Service-agent Shaun Bridges hade använt Greens identitet för att stjäla pengarna från Silk Roads konto. Dessutom hade han använt Greens konto för att stjäla ytterligare 450 000 dollar från andra Silk Road-konton, som han hade överfört till sitt eget konto.

Verkningarna

Ross Ulbricht överklagade sin övertygelse och dömda livstidsstraff, med hänvisning till de två korruptionsdomarna mot Force och Bridges, som ingen av hans försvarsteam fick kännedom om under hans rättegång. Hans försvarsteam hävdade också att FBI-sökningar i Silk Road-nätverket under deras utredning var författningsstridig. Domarna avvisade överklagandet och noterade att rättegångsdomaren vid domen hade tagit hänsyn till anklagelserna om mordförsök mot Ulbricht.

Carl Force erkände sig skyldig till utpressning, penningtvätt och hinder för rättsväsendet och dömdes till sex och ett halvt års fängelse, samt dömdes till att betala mer än 300 000 dollar i ersättning. Shaun Bridges erkände sig också skyldig till penningtvätt och dömdes till 71 månaders fängelse. Han prövas för närvarande för ytterligare räkningar av penningtvätt genom BTC-e, ett bitcoin-utbyte som nyligen stängdes av FBI under utredningen av Mt Gox-hackingen.

Efter Ross Ulbricht arresterades i oktober 2013, öppnades Silk Road 2.0 tillfälligt av administratörer av den ursprungliga webbplatsen. Silk Road 2.0 överlevde i ungefär ett år tills den också stängdes av och den påstådda operatören arresterades. Ytterligare iterationer av Silk Road har dykt upp, liksom andra webbplatser som erbjuder liknande tjänster. Men med vetskapen om att FBI är på väg och de hårda straff som webbplatsoperatörer potentiellt stöter på om de fångas, har inga efterträdare till Silk Road nått sina framgångsnivåer eller ökändhet. Dessutom har många bluffplatser uppstått, med ett antal högprofilbedrägerier som gör användarna mer försiktiga med att lita på sådana webbplatser.

Ross Ulbricht förblir i fängelse, dömd till liv utan chans att bli rättegång, han nyligen förlorade ett överklagande mot denna till synes hårda bestraffning med en tredomars överklagandepanel som bekräftade domstolens ursprungliga beslut, inkluderade de dock dämpad kritik av Amerikas narkotikalag:

”Förnuftiga människor kan och är oeniga om den sociala nyttan av hårda domar för distribution av kontrollerade ämnen eller till och med för brott mot försäljning och användning av dem alls”, heter det i hovrättens yttrande. “Det är mycket möjligt att vi någon gång i framtiden kommer att betrakta denna politik som tragiska misstag och anta mindre straff och mer effektiva metoder för att minska förekomsten och kostnaderna för droganvändning.”

“Vid denna punkt i vår historia har emellertid de demokratiskt valda representanterna för folket valt en förbudspolitik, med stöd av stränga straff”

Ross familj fortsätter att slåss för att “befria Ross Ulbricht från en barbarisk, dubbel livstid för alla icke-våldsamma anklagelser”, med en webbplats på plats att ta emot donationer till advokatavgifter.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me