Vad är marknadsvärde i kryptovaluta? Guide till marknadsvärde mot myntpris

Vad är Cryptocurrency Market Cap

Om du är bekant med traditionella finansmarknader som aktier, är du förmodligen bekant med vad ett börsvärde är.

Men när det gäller kryptokurrency går många nya och särskilt unga människor med varje dag, och många av dem vet kanske ingenting om hur många ekonomiska grunder som hur ett marknadsvärde fungerar eller vad det betyder.

Det är mycket viktigt att förstå hur ett marknadsvärde beräknas eftersom det kan vara en viktig vägledande faktor för investeringsbeslut.

Ibland kan det vara lätt att missbedöma priset på en kryptovaluta genom att tro att det är billigt eller dyrt när man bara tar hänsyn till myntpriset. Detta är ett klassiskt misstag bland nya investerare.

I den här artikeln ska vi gå igenom alla grunderna i vad ett marknadsvärde är, hur det beräknas och hur det kan eller bör påverka dina investeringsbeslut.

Vad är Cryptocurrency Market Cap

Vad är ett marknadsvärde?

I de enklaste termerna representerar ett marknadsvärde det totala uppskattade värdet för ett företag, eller en kryptovaluta i vårt fall. Ett marknadsvärde beräknas så här:

(Pris per mynt) x (totalt tillgängligt utbud) = börsvärde

Låt oss ge ett enkelt exempel. Tänk dig att vi har en fiktiv kryptovaluta som heter Blockonomi Coin.

  • Det finns totalt 1000 Blockonomi-mynt tillgängliga, och var och en handlar för en dollar.
  • Det betyder att vårt totala marknadsvärde är $ 1000. Om priset på varje Blockonomi Coin sjunker till $ 0,90 sjunker också vårt marknadsvärde till $ 900.

Det som är viktigt med marknadsvärde är att det är mycket beroende inte bara av priset på varje mynt eller token utan av det totala tillgängliga utbudet.

Låt oss titta på en verklig kryptovaluta. Dogecoin, som vi skrev om tidigare här, är ganska populärt och har funnits i många år.

Dess marknadsvärde är cirka 700 miljoner dollar idag, vilket gör det till en av de mer värdefulla kryptokurvorna. Vanligtvis är det bland de 50 mest värdefulla kryptovalutorna.

Och ändå är priset för varje Dogecoin idag bara 0,006 dollar. Anledningen till att Dogecoins marknadsvärde är så högt är att trots att varje enskilt mynt har ett lågt pris, finns det för närvarande 116 miljarder Dogecoin i omlopp.

Låt oss nu jämföra detta med en annan kryptovaluta. Om vi ​​tittar på coinmarketcap.com kan vi hitta en kryptovaluta som heter Blocknet eller BLOCK för kort. Varje BLOCK är värt ungefär $ 38.

Vid första anblicken kan det verka som att Blocknet är värt mycket mer än Dogecoin. Blocknet har dock bara ett marknadsvärde på 190 miljoner dollar, vilket gör det totalt sett värt mindre än hälften av Dogecoin. Detta beror delvis på att Blocknet bara har en cirkulerande tillgång på cirka 5 miljoner enheter.

Mindre utbud motsvarar i allmänhet högre myntpriser

Sättet som marknadsvärde fungerar är mycket relaterat till antalet mynt på marknaden. Om vi ​​jämför bitcoin med Ethereum har Ethereum flera gånger mer tillgång än bitcoin.

Detta betyder att även om Ethereum hade exakt samma marknadsvärde som bitcoin, skulle varje enhet av Ether fortfarande vara värt mindre än varje bitcoin. Detta beror helt enkelt på att det totala marknadspriset delas upp i fler enskilda enheter, vilket gör att priset på varje enskild enhet sänks.

Ett annat sätt att tänka på detta är att jämföra kryptovalutor med en fiatvaluta som dollarn. De flesta kryptovalutor har ett fast utbud, vilket innebär att det bara kan finnas en viss mängd av dem någonsin.

Med bitcoin kan det till exempel bara någonsin finnas 21 miljoner enskilda mynt. Låt oss nu jämföra detta med amerikanska dollar. Med dollar finns det ingen fast leverans. Det finns inget som hindrar centralbanken från att skriva ut fler och fler dollar.

Så varför skriver inte centralbanken bara obegränsade dollar och gör alla i landet rika? Detta är knutet till marknadspriset. Ju fler dollar centralbanken skriver ut, desto mindre är varje dollar värd.

Detsamma gäller för kryptovalutor. Om någon skulle göra en gaffel bitcoin som hade exakt dubbelt så mycket och som lyckades behålla exakt samma marknadsvärde, skulle varje enhet i denna gaffel vara värt exakt hälften av vad en bitcoin är värd.

Eftersom det inte finns något som hindrar en centralbank eller regering från att skriva ut mer och mer fiatvaluta, kommer fler och fler investerare in i kryptovaluta.

Medan värdet på fiat-valuta alltid sjunker över tiden är kryptovalutor omvända och tenderar att öka över tiden på grund av deras begränsade utbud. Detta är också det som kallas en deflationsekonomisk modell. Tvärtom är kontanter inflationstrogna.

Market Caps

Du kan se de 1000 bästa mynten och deras marknadstak i vår här på Blockonomi

Investeringsbeslut och marknadsvärde

När någon letar efter en ny kryptovaluta att investera i, måste de överväga börsvärdet lika mycket som de betraktar token eller myntpriset. Även om det är mycket frestande att köpa upp tusentals mynt som är värda nästan ingenting, kanske det inte nödvändigtvis är ett klokt investeringsbeslut.

Låt oss titta på Dogecoin till exempel. Dogecoin har presterat relativt bra de senaste åren. Dogecoin har dock alltid haft ett mycket lågt pris per mynt. En dålig investeringsstrategi skulle vara att köpa upp en stor mängd Dogecoin med förväntan att priset skulle fördubblas, tredubblas eller till och med slå ett pris som en dollar på kort sikt.

Du kanske tänker för dig själv, många kryptovalutor i topp 50 är värt över en dollar.

Så om du investerar en stor summa i Dogecoin och den går till en dollar, kommer du att tjäna en förmögenhet. Men vi måste överväga börsvärdet först. Vad skulle Dogecoins marknadsvärde behöva vara om var och en var värt en dollar? Svaret skulle helt enkelt vara 116 miljarder dollar.

Det skulle göra det till kryptovaluta nummer två efter marknadsvärde idag, vara värt mer än Ethereum och fånga snabbt upp bitcoin. Även om det inte är absolut omöjligt är oddsen för en sådan rörelse praktiskt taget omöjliga inom en kort tidsskala.

Dogecoin kan vara en bra investering för vissa portföljer, men när du investerar i en valuta som den måste du ha en realistisk plan baserad på en solid förståelse för hur marknadsvärde fungerar.

”Börsvärde representerar mängden fiatpengar som investerats i valutan”

Vissa webbplatser och guider på internet kommer att berätta att ett myntets marknadsvärde är ungefär representativt för den totala mängden fiatvaluta (eller motsvarande värde i andra kryptovalutor) som har investerats i myntet. Detta är inte sant, och det är viktigt att investerare förstår varför det inte är sant.

Låt oss börja med ett exempel. Tänk dig till exempel att det tidigare nämnda fiktiva Blockonomi-myntet just har skapats och nu är på marknaden för första gången.

  • Kom ihåg att vi har en total tillgång på 1000 Blockonomi-mynt på marknaden. Låt oss nu föreställa oss att någon går med på att köpa ett enda Blockonomi-mynt för $ 5. Detta är det enda köp av Blockonomi-mynt som någonsin har skett.
  • Men vårt totala marknadsvärde är nu direkt $ 5000. Detta beror på att det aktuella begärande priset på börsen där Blockonomi-mynt handlas är $ 5. $ 5 gånger 1000 enheter är lika med $ 5000.
  • Låt oss säga att nästa handel som går igenom är $ 4,50 för ett Blockonomi-mynt. Nu har börsvärdet sjunkit med 500 dollar.

I exemplet ovan placerades endast $ 9,50 i Blockonomi-mynt. Och ändå är börsvärdet redan $ 4500- $ 5000.

Marknadstaket representerar därför inte den mängd pengar som investerats i ett mynt eller token, det är helt enkelt en beräkning baserad på det aktuella priset gånger antalet tillgängliga aktier.

Sammanfattar allt

Så vad betyder allt detta för dig? Som en smart investerare är det viktigt att förstå hur marknadsvärde fungerar och hur det beräknas.

Det är viktigt att inte bara titta på priset för varje enskilt mynt eller token utan att förstå var det priset kommer ifrån, och var den aktuella kryptovalutan sitter i jämförelse med andra kryptovalutor efter marknadsvärde.

Det är också viktigt att hålla förväntningarna realistiska när det gäller kryptovalutor som har enorma leveranser och låga myntpriser. Det här kan vara bra investeringsmedel, men man måste förstå varifrån det låga priset kommer, och om det är en bra investering för dig personligen eller inte.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me