Vad är LApps? Bitcoins nätverksapplikationer

Vad är lappar? Lightning Network Apps

Bitcoins andra lagerskalningsnätverk, Lightning Network (LN), har expanderat i noder, kanaler och nätverkskapacitet snabbt sedan november 2018. Som ett P2P-nätverk kan LN fungera som den underliggande tekniken för en mängd applikationer som ska byggas ovanpå den.

Designutrymmet för LN är enormt, och vi ser redan olika applikationer utvecklas på den från digitala filväggar som FileBazaar till intuitiva webbgränssnitt som Lightning Joule.

Massanvändning av Bitcoins LN kan vara en väg bort, men meningsfulla framsteg görs med själva den underliggande tekniken och resurser, verktyg och applikationer för att hjälpa vanliga användare att utnyttja dess möjligheter.

Vad är lappar? Lightning Network Apps

Lightning Network som grunden för lappar

I sin kärna är LN ett P2P-nätverk som underlättar dubbelriktade betalningskanaler mellan Bitcoin-användare utanför kedjan. Kanaler kan öppnas mellan motparter och BTC överförs baserat på mängden BTC-kedja som deponerats i kanalen. LN-noder kan också hjälpa till att dirigera betalningar och injicera likviditet i nätverket genom att hantera sina egna noder med stora insättningar av BTC – som de tjänar avgifter för.

Utformningen av Bitcoins LN har skapat en tidig generation applikationer byggda ovanpå den, kallad lapps. Dessa tidiga iterationer av lapps fokuserar vanligtvis på betalningsbaserade användningsfall som micropayment paywalls eller plugins för säljare att acceptera LN-betalningar.

Lapps utnyttjar fullständiga implementeringar av LN, som inkluderar öppen källkod repos för att köra en fullständig LN-nod som c-blixt av Blockstream, lnd av Lightning Labs, och Lightning Peach från Bitfury. Att välja vilken implementering som ska byggas en lapp beror främst på utvecklarnas språkinställningar och utvecklarverktyg till deras förfogande.

Skrivbordsplånböcker som Zap är också tillgängliga för en användarvänlig upplevelse bland vanliga Bitcoin-användare som vill använda LN men är osäkra på hur man börjar. Pierre Rochard tillhandahåller till och med en verktyg för nodlansering som är integrerad med Zap Wallet.

Om du vill köra en fysisk Bitcoin LN-nod tillhandahåller Casa en utmärkt hårdvarunod som körs kontinuerligt och fungerar som en fullständig Bitcoin-nod. Dessutom är Casa Node integrerad med en webbplånbok som liknar Lightning Joule.

När du väl har tillgång till Bitcoins LN kan du öppna kanaler med andra användare eller applikationer genom att sätta in på en kanal. Vissa tjänster ger också funktioner för automatisk hantering av din nod. Det finns ett brett utbud av lapps som redan finns att interagera med i LN-ekosystemet, och potentialen att producera praktiska, unika lapps är enorm för utvecklare, handlare eller företag som vill dra nytta av nätverkets designutrymme.

Så, vad är några olika typer av lapps?

Plånböcker

Plånböcker är basen för åtkomst till Bitcoin och LN. UI och UX för plånböcker är vanligtvis en avgörande faktor för deras bredare antagande och plånböcker har i allmänhet kommit långt i både design och funktionalitet i Bitcoin sedan dess ödmjuka ursprung. För att interagera med LN behöver du en Bitcoin-plånbok som är LN-aktiverad. Inte alla Bitcoin-plånböcker är LN-aktiverade, men alla LN-plånböcker kräver Bitcoin-funktionalitet.

Några av de mest populära LN-plånböckerna inkluderar:

Användare är ofta partiella för plånböcker som har öppen källkod och har ett intuitivt användargränssnitt, speciellt för en sofistikerad teknik som LN. Men preferenser varierar så gör alltid din egen forskning innan du sätter in BTC i kedjan i en LN-kanal.

Dev-verktyg & Integrationer

Utvecklarverktyg kan omfatta allt från mätvärden till förenklade API-integrationer. Tillväxten av utvecklarverktyg med öppen källkodsteknik är ofta ett tecken på dess organiska tillväxt och användning bland utvecklare för att bygga applikationer. Några anmärkningsvärda utvecklarverktyg och integrationer för Bitcoins LN inkluderar:

  • BitcoinVisuals – LN-mätvärden och diagram
  • LND Explorer – LND LN-gränssnitt
  • BlixtJ – Java Lightning Integrations
  • Paypercall – LN pay-per-call API-betalvägg
  • FileBazaar – Digital fil LN betalvägg
  • 1ML – LN sök- och analysmotor
  • Neutrino – LN Light Client
  • Y’alls – Micropayments för läsa / skriva artiklar
  • Bitrefill – Förbetalda telefon- och presentkortpåfyllningar med BTC / LN

Om du letar efter en mer omfattande metod för att förstå hur lapps fungerar, försök att gå igenom Blockstream Elements Project repo – det finns en stor mängd pågående utvecklingsprojekt och lapps tillgängliga där.

E-handel plugins och betalningar

E-handeln antagande av Bitcoins LN är sannolikt det mest djupgående användningsfallet. Webbplånböcker som Joule och Casa gör betalningar över webben enkla och omedelbara, och integrationer med stora e-handelsplattformar som WooCommerce och Magneto är enkla att installera. Att använda tjänster som BTCPay Server underlättar processen ytterligare och erbjuder alla fördelar med att använda Bitcoins LN utan vårdnadshavare – så länge du är värd för din egen server.

För säljare kan det accepteras med några få klick att acceptera Bitcoin LN nu, och fler integrationer är på väg för att göra processen smidigare och mer användarvänlig. Några framstående e-handelsplugins, betalningslappar och open source-betalningsprojekt inkluderar:

Att kartlägga det utvecklande e-handelslandskapet för Bitcoins LN och dess antagande av handlare kommer att vara ett av de mest tydliga tecknen på nätverkets långsiktiga framgång. Att hålla Bitcoin är inte ett föredraget alternativ för de flesta handlare idag, så att övervinna utbytesbarriären i realtid mellan fiat och krypto kommer att utgöra ett betydande hinder för adoption för många handlare.

Spel / Diverse

Spel framträder ofta som den experimentella lekplatsen för ny teknik som virtuella föremål i videospel eller tidiga former av digital valuta. Även om de har ett fritidsfokus är många spel utmärkta sätt att visa potentialen i en ny teknik – som Bitcoins LN.

Några av de mest populära och spännande LN-baserade spelen där ute inkluderar:

Eftersom funktionaliteten i LN fortsätter att förbättras, förvänta dig att fler spel dyker upp som presenterar funktioner i det unga nätverket.

Slutsats

Bitcoins LN är en fascinerande teknik som har potential att hjälpa den gamla kryptovalutan att skala till de nivåer som krävs för mainstream-antagande. Det finns fortfarande betydande hinder som måste övervinnas innan LN kan nå sin fulla potential, men spridningen av lapps är ett uppmuntrande tecken på att nätverket gör meningsfulla framsteg mot sina mål.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me