Vad är en “val” och hur manipulerar de kryptovalutapriser?

Vad är en val

Du kanske har hört termen “Whale” tidigare i Cryptocurrency-communityn, valar är vanligtvis individer med höga nettovärden i vissa valutor som har makten att svänga marknaderna i deras föredragna riktning. I det här inlägget kommer vi att ta en titt på vad som får dem att kryssa och vad är några av deras åtgärder som kan orsaka prisvinster och förluster.

Vad är en val

“Bearwhale”

I oktober 5, 2014, när Bitcoin var värt cirka 320 $ och redan i stadig nedbrytning, så att säga), bestämde en person att placera en försäljningsorder på 30 000 bitcoins för 300 dollar vardera, ett värde varannan börs hade inget annat alternativ än att Följ. Genom att göra det fördes en våg in på Bitcoin-marknaden, en så stark som en valdyk skulle generera. Bitcoin-priset föll naturligtvis plötsligt och skapade ett historiskt mönster av fluktuationer i kryptovalutans historia, som såg ut så här:

Bitcoin-prisfall

Källa: Excel-diagram ritat med hjälp av data från https://www.quandl.com/

Efter att flera memes dyker upp om händelsen och mycket kontroverser har stigit om personens motivationer och identitet (smeknamnet BearWhale) kommer detta fall ihåg idag som det första “val” -interventionen på en kryptovalutamarknad. Den vågen orsakade oro bland det kryptoinvesterande samhället, människor som samtidigt var frustrerade och förvirrade över vad som skulle få någon att göra sådant. Han / hon klargjorde deras avsikter i a lång Reddit-tråd förra året, vilket visade sig vara mycket mer ideologiskt än ekonomiskt.

Prisspridning

Till skillnad från BearWhale har några andra efterföljande valar sedan dess skapat vågor på vissa kryptomarknader, särskilt i yngre, med mycket mer strategiska motiv. Dessa valar är människor som, precis som BearWhale, redan hade enorma rikedomar i kryptovalutor och använde sin makt för att skapa vågor av strategiska nedgångar på några av dessa marknader, så att de kunde köpa mynten till lämpliga priser och, naturligtvis, tjäna pengar. Detta gör naturligtvis entusiaster från den riktade kryptovalutan mycket frustrerade.

Dessa incidenter har redan hänt med flera alternativa, yngre kryptovalutor. Till exempel sjönk ETP-myntet efter en valvåg från 3,8 $ till 4 cent och NEO föll från 37 $ till 4 dollar, båda på bara en dag. Vechain har också varit ett mål för ett valförsök, men deras samhällsentusiaster kunde arbeta kring situationen med en samordnad attack mot odjuret.

Denna typ av manipulation fungerar, i ett nötskal, så här: valen, som äger en stor mängd pengar och är intresserad av att investera i viss kryptovaluta, placerar en kolossal begränsad försäljningsorder till ett pris som är lägre än det lägsta som redan erbjuds i den miljön. Genom att göra det ser de till att spelare som är inblandade i den marknaden inte kan köpa hela det (enorma) erbjudna beloppet på en gång. Samtidigt tvingas alla andra näringsidkare som säljer kryptovalutan i fråga också att sänka sitt försäljningspris, vilket leder till att de förlorar pengar. Detta innebär att det kryptovalutavärdet officiellt har skrivits av. Valen kommer att ta bort sin försäljningsorder efter att ha lyckats provocera vågen och köpa smidigt alla tillgängliga mynt till det låga pris dess våg uppnått. Valet gör sedan detta upprepade gånger, placerar enorma försäljningsorder, får myntvärdet att sjunka, tar bort ordern, köper till det reducerade priset, genererar successiva vågor av avskrivningar tills de är nöjda med hur mycket pengar de förvärvade, för det pris de ville ha.

Sälj vägg

En konstgjord säljvägg, bild från SmartOptions.

Hur de fungerar

Låt oss ta en titt på någon hypotes och sedan dra några slutsatser om valarnas effekt på kryptovalutornas marknad. För det första, ju större havet är, desto större måste valen vara för att producera en betydande våg. Om en val inte är tillräckligt stor för havet och försöker placera en säljorder till så låga priser på en marknad med många köpare, kan det sluta få motsatsen till vad den begärde: att folk faktiskt köper ordern den erbjöd sig, med det pris som den erbjöd. Det är därför yngre marknader är mer benägna att valvågor. BearWhale kunde behålla Bitcoin-priset så lågt som $ 300 bara i ungefär några timmar, eftersom antalet köpare var tillräckligt stort för att konsumera hela försäljningsordern som den lade på bara några timmar, även med tanke på att Bitcoin-marknaden vid den tiden var mycket mindre än det är idag. Under vågspänningen var dock många investerare frustrerade, eftersom deras bitcoin-försäljningspriser plötsligt sjönk. Men samma åtgärd skulle få mycket olika konsekvenser på mindre marknader.

När NEO såg sitt pris plötsligt sjunka till cirka 11% av vad det var, förblev det så mycket tid, eftersom volymen av köpare som kunde “absorbera ordern” var mycket mindre än Bitcoins. Vissa kryptovalutas samhällen samlas för att överträffa valens försäljningsorder, som kallas “att bryta muren” (“väggen” i fråga är det pris som valen erbjuder). Observera att en valns våg är ett utmärkt tillfälle för en ny investerare att surfa på och börja köpa den riktade kryptovalutan, till värden som är mycket lägre än det normala. Å andra sidan är det ett eländigt ögonblick för investerare som redan har tilldelats på marknaden att sälja sina mynt.

Prispumpning

På samma sätt och analogt skulle valar teoretiskt kunna skapa inflationsvågor på kryptovalutapriser och antar att de istället för att placera en försäljningsorder av den storleken, gör en köporder. En plötslig efterfrågeökning av denna storlek skulle naturligtvis öka det riktade myntets pris avsevärt. Detta görs normalt inte av ensamma valar, utan av grupper av människor som i ett gemensamt arbete arbetar tillsammans för att höja priserna.

Gruppen placerar stora köporder tillsammans, vilket ökar kryptopriset och utnyttjar sedan uppskattningsvågen för att sälja sina mynt till de nyligen artificiellt uppskattade priserna vid en överenskommen punkt. Trots vad som tidigare nämnts om Bitcoin och de mindre altcoinsna är det ett faktum att 1000 personer äger 40% av bitcoinmarknaden, vilket betyder att en teoretisk valvåg verkligen kan provoceras av en synkroniserad valrazzia, medan vissa människor misstänker till och med att något sådant redan har hänt med Bitcoin tidigare eller kommer att hända inom en snar framtid. På samma sätt skulle en identifierad valinflation vara ett bra tillfälle för den genomsnittliga investeraren att sälja sina mynt.

Detta är något en förbättrad version av de klassiska aktiemarknaderna “pump and dumps”, en skicklig operation som naturligtvis bara fungerar på kryptovalutor oreglerade marknader och är olaglig på aktiemarknaden..

Slutsats

Det finns många andra faktorer som kan orsaka en drastisk avskrivning eller uppskattning av en kryptovaluta, förutom valaktiviteter. Så detta faller på köparnas övervägande att identifiera vilken extern faktor som orsakar avskrivningarna. Vanligtvis är plötsliga nedgångar orsakade av valvågor mycket hårdare än de som orsakas av andra faktorer. Till exempel kraschade många kryptovalutapriser efter att Kina och Sydkorea hade förbjudit. Ett sådant kraftigt fall kan lätt misstas som en valvåg, förutom att vi vet att, för det första, valutor på marknader av dessa storlekar inte är mottagliga för sådana typer av attacker, och för det andra, ja, vi vet exakt den geopolitiska situation som ledde till valutaavskrivningar, i detta fall.

Tyvärr vid denna tidpunkt är valmanipulation tillsammans med vanliga medier FUD några av de saker vi måste stå ut med och detta kommer att förbli fallet tills kryptovalutans marknadsvärde växer så högt att dessa typer av spel inte kan spelas och gillar det eller inte, reglering träffar det utrymme som gör dem olagliga.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me