Vad är DeFi? Förstå det decentraliserade finanslandskapet

Vad är DeFi? Decentraliserad ekonomi

Decentraliserad finansiering (DeFi) har gjort vågor under de senaste månaderna efter den kraftiga ökningen av plattformar och produkter som erbjuder DeFi-tjänster.

Den decentraliserade utlåningsplattformen MakerDAO har blivit en framträdande plats bland imponerande adoption av sin stabila valuta Dai, men är bara en del av en delmängd av ett växande ekosystem som driver ostoppbar ekonomi.

Utlåningsprotokoll, säkerhetstoken, derivat, utbyten med mera, Ethereums DeFi-landskap spelar ut som en av de mest djupgående applikationsmiljöerna hittills – trots nätverkets skalningsproblem.

Vad är DeFi? Decentraliserad ekonomi

Att förstå DeFi kan bli förvirrad med så mycket innovation som för närvarande pågår, så låt oss titta på några av de kritiska komponenterna i det blommande ekosystemet.

Vad är DeFi?

DeFi är i huvudsak bara konventionella finansiella verktyg byggda på en blockchain – särskilt Ethereum. De är mestadels baserade på open source-protokoll eller modulära ramar för att skapa och utfärda digitala tillgångar och är utformade för att ge anmärkningsvärda fördelar med att driva på en offentlig blockchain som censurmotstånd och förbättrad tillgång till finansiella tjänster.

Att decentralisera allt är inte ett klokt drag, och många DeFi-applikationer tar hänsyn till detta genom att erbjuda hybrid digital tillgång / traditionella finansiella tjänster, såsom BlockFi.

En alternativ term som mer omfattar det pågående fokuset på finansiella produkter är öppen finansiering, där ett ekosystem av integrerade digitala tillgångar, blockkedjor och öppna protokoll integrerar sig med konventionella finansiella strukturer..

Det slående skiftet i Ethereums applikationsberättelse har sammanfallit med den stora populariteten hos öppna finansiella verktyg på produkterna. Till exempel, a senaste rapporten av Bloqboard om öppna utlåningsprotokoll framhöll att aktiva utestående lån från fyra öppna utlåningsprotokoll – MakerDAO, Dharma, dYdX och Compound Finance – steg 1200 procent 2018 och uppgick till 72 miljoner dollar.

Så, vad exakt är några av de primära öppna finanssektorerna på Ethereum? Låt oss titta på några av de mest populära – Öppna utlåningsprotokoll, utgivningsplattformar och investerings-, förutsägelsemarknader, börser och öppna marknadsplatser och stablecoins.

Öppna utlåningsprotokoll

Öppna utlåningsprotokoll har förmodligen uppnått nyare uppmärksamhet än någon annan kategori av öppen finansiering på Ethereum. Till stor del på grund av den meteoriska ökningen av användningen av Dai och andra P2P-protokoll som Dharma och likviditetspooldesign såsom Compound Finance, decentraliserad utlåning ger betydande buller.

Öppen, decentraliserad utlåning erbjuder många fördelar jämfört med traditionella kreditstrukturer, inklusive:

 • Integration med utlåning / upplåning av digitala tillgångar
 • Collateralization av digitala tillgångar
 • Omedelbar transaktionsavveckling och nya säkra utlåningsmetoder
 • Inga kreditkontroller, vilket innebär bredare tillgång till människor som inte kan utnyttja traditionella tjänster
 • Standardisering och interoperabilitet – kan också sänka kostnaderna med automatisering

Säker utlåning med öppna protokoll som MakerDAO och Dharma är utformad för att förlita sig på den förtroendeminimering som Ethereum ger för att minska motpartsrisken utan att behöva en mellanhand. Detta uppnås via de grundläggande kryptografiska verifieringsmetoderna som är vanliga på offentliga blockkedjor.

Utlåning med öppet protokoll är helt begränsat till offentliga blockkedjor som Ethereum och har några spännande långsiktiga konsekvenser för att utvidga den finansiella integrationen över hela världen. MakerDAO är det mest framträdande decentraliserade utlåningsprotokollet, som höjs i popularitet under 2019 så mycket att flera höjer stabilitetsavgiften har föreslagits för att upprätthålla paritet med sin Dai: USD – prispinne – orsakad av skalningsproblem.

Andra utlåningstjänster som utnyttjar digitala tillgångar inkluderar BlockFi, som gör det möjligt för användare att låna ut och låna digitala tillgångar men använder bekanta kreditmodeller som kreditkontroller och ett företag som behandlar låneförfrågningar bakom kulisserna..

Emissionsplattformar och investeringar

Emissionsplattformar omfattar ett brett spektrum av plattformar, inklusive flera börser som fungerar som utgivningsmedier (dvs. tZERO).

En betydande del av utgivningsplattformarna sätter sig på marknaden för säkerhetstoken, där i avvaktan på reglering och löftet om mer flexibla värdepapper blir snabbt en utbredd berättelse i kryptorummet.

Välkända plattformar för utfärdande av säkerhetstoken som Polymath och hamn tillhandahålla ramar, verktyg och resurser för emittenter att lansera tokeniserade värdepapper i en blockchain. De förbereder sina egna standardiserade tokenavtal för värdepapper (dvs. ST-20 och R-Token) som möjliggör automatisk överensstämmelse och anpassningsbara handelsparametrar för att uppfylla myndighetskrav.

På samma sätt är de integrerade med tjänsteleverantörer som mäklare, återförsäljare, juridiska personer och mer för att hjälpa emittenter i deras process.

Vad är en STO?

Läs: Vad är en STO?

Dubbla börser / utgivningsplattformar inkluderar liknande tZERO från Overstock, som nyligen gick live.

Asset management plattformar som Melonport har också fått dragkraft och erbjuder ett front-end digitalt kapitalhanteringsgränssnitt byggt på IPFS och en back-end som körs på smarta Ethereum-kontrakt. Melonport integrerar prisflöden, riskhantering, efterlevnad, utbyte och mer.

Emissionsplattformar och ramar för investeringshantering kommer sannolikt att öka i prevalens snabbt när fler deltagare går in i öppen finansiering – särskilt institutioner.

Decentraliserade förutsägelsemarknader

Decentraliserade förutsägelsemarknader är en av de mer övertygande komponenterna i öppen finansiering som är mycket komplexa men som erbjuder enorm potential. Augur lanserade förra året för mycket fanfare som en censurresistent förutsägelsemarknad baserad på Ethereum och andra plattformar som Gnos är inställda på att följa efter.

Förutsägelsemarknader har länge varit populära finansiella verktyg för att säkra risker och spekulera i världshändelser, och decentraliserade förutsägelsemarknader möjliggör detsamma – utan snarare med kryptovalutor och ingen möjlighet att censurera marknaderna.

Ingen censur leder oundvikligen till oro över “Deadpools” för mord, men många ser dem som en säkerhetsrisk som inte kommer med någon censur..

Augur citerar sin användning för allt från politisk och väderprognos till säkring av alla typer av risker i finansiella eller negativa verkliga händelser.

Augur har kämpat för att attrahera betydande volym sedan lanseringen, främst på grund av den höga barriären för inträde för att använda en decentraliserad förutsägelsemarknad. Med detta sagt bör marknader som Augur och Gnosis – som planerar att erbjuda funktioner som styrning och mikroförsäkringsprodukter – få mer tjänst när kryptovalutor får mer exponering och vanliga användare börjar realisera sin fulla potential.

Börser och öppna marknadsplatser

Utbyten inom öppen ekonomi avser främst DEX-protokoll och P2P-marknadsplatser. För det första är DEX-utbyten av P2P-tillgångar på Ethereum mellan två parter där ingen tredje part agerar som mellanhand i en transaktion som Coinbase eller andra centraliserade börser..

DEX-enheter lider av brist på volymer på grund av deras mer dunkla karaktär och icke-vänliga användargränssnitt och är som sådan fortfarande i sina tidiga stadier av antagande.

DEX använder också några mycket innovativa metoder för att byta ut tokens som atombyten och andra icke-depåmedel för att byta en tillgång mot en annan med minimal avvecklingstid eller risk.

Den genomgående mest populära dapp på Ethereum är IDEX, ett decentraliserat utbyte, och andra som EtherDelta har varit i den vanliga nyhetscykeln tidigare, om än för ogynnsamma regleringsutvecklingar som inleddes av SEC.

Många “DEX” gör tvivelaktiga påståenden om att de verkligen är decentraliserade eller icke-vårdnadshavare, så det är alltid klokt att göra din egen forskning innan du använder dem.

Några DEX har vi täckt på Blockonomi:

 • Binance DEX
 • Radarrelä
 • EtherDelta

Andra typer av öppna marknadsplatser betonar utbytet av icke-fungibla tokens (NFT), ofta kallade kryptosamlar. Plattformar som Öppet hav och Rarebits underlätta utforskning, upptäckt och köp / försäljning av kryptotillgångar som sträcker sig från NFT i spel som Cryptokitties till virtuella markpaket i det Ethereum-baserade spelet Decentraland.

Vissa marknadsplatser som District0X låter till och med användare skapa sina egna marknadsplatser och rösta om styrningsprocedurer. District0xs MemeFactory förväntas lanseras snart.

P2P-marknadsplatser på Ethereum har en betydande långsiktig potential och kan så småningom omfatta marknader för inhemska digitala tillgångar och tokeniserade verkliga tillgångar som fraktionerade målningar listade sida vid sida.

Stablecoins

Stablecoins har nyligen översvämmat kryptovalutamarknaderna med nya modeller för att utfärda tokens, granska sina reserver och hantera sina prisknäppor. Stablecoins är bara blockchain-utgivna tokens som är utformade för att bibehålla en stabil pinne med en extern tillgång – mestadels USD men ibland även guld eller en annan tillgång.

Stablecoins faller främst in i 3 kategorier:

 1. Crypto-collateralized
 2. Fiat-Collateralized
 3. Icke-säkerheter

Crypto-collateralized stablecoins inkluderar Maker’s Dai, där den underliggande tillgången (t.ex. ETH) är över-collateralized mot den utlånade tillgången (Dai) baserat på den aktuella säkerhetsgraden.

Så om förhållandet är 150 procent, skulle deponering av ETH till ett värde av $ 150 i Maker CDP returnera 100 Dai. Intressant är att Maker endast består av låntagare, eftersom protokollet är långivaren och myntar / bränner Dai-token baserat på CDP och styrningsparametrar.

Dai är ovanligt eftersom det är censurbeständigt och kan erbjuda decentraliserad hävstång.

Läs: vår guide till stablecoins

Fiat-collateralized stablecoins är överlägset de mest populära och inkluderar regler som uppfyller kraven och granskade mynt som Tjudra, USDC, och Gemini dollar. Modellerna för dessa stablecoins skiljer sig inte så mycket alls, och de litar på att deras användare litar på dem genom att tillhandahålla transparenta granskningar om att deras USD-reserver kan stödja den aktuella cirkulerande leveransen av token för att upprätthålla prispinnen.

Fiat-collateralized stablecoins är inte riktigt meningsfulla ur ett cypherpunk-perspektiv, eftersom de tar bort fördelarna med en offentlig blockchainbaserad kryptovaluta och lägger till ett risklager.

Företag bakom dessa stablecoins tjänar intäkter från räntan på de insatta medlen (i USD) från användare som de lagrar på ett bankkonto. Fiat-collateralized stablecoins antas kunna lösas in i förhållandet 1: 1 med sin pinne – USD.

Men på grund av konkurrens på marknaden, vissa spännande analys indikerar att räntorna kan bli nästa konkurrensutveckling på stablecoin-marknaden, vilket effektivt minskar marginalerna för stablecoin-leverantörer och gynnar konsumenterna.

Icke-kollateraliserade stablecoins är varken centraliserade eller över-collateraliserade med kryptotillgångar och förlitar sig i stället på sammandragningar och utökningar av utbudet baserat på en algoritm för att bibehålla en stabil pinne. Basis var flaggskeppsexemplet på en sådan stablecoin men snubblade och stängde av efter regleringsproblem med sin modell i slutet av förra året.

Slutsats

Det finns många fler typer av deltagare, tjänster och produkter i DeFi- och open finance-ekosystemet – inklusive vårdnadshavare, infrastrukturplattformar, försäkringar och betalningsvägar.

Det är alltid klokt att göra din egen forskning och förstå att DeFi-produkter ofta involverar högrisktillgångar i osäkra och aldrig tidigare skådade plattformar.

De presenterar dock en övertygande inblick i en framtid för digitala tillgångar, blockkedjor och konventionella finansiella system som samverkar med varandra i en öppen och tillgänglig miljö.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me