Vad är atombyten? Vår guide till en revolution i decentralisering

Atomic Swaps

Ett av de viktigaste teman i kryptovalutaekosystemets början av decenniet har varit flaskhalsens smärtor att behöva tillgripa ett litet utbud av centraliserade börser i det tidiga, oreglerade utrymmet för att kunna handla med kryptos.

Faktum är att den växande digitala valutasamhället fortfarande hanterar de förgreningar som den ökända Mt. Gox utbyte kollaps. Eller snarare än så var EtherDelta-börsen bara komprometterat, återigen ta upp felaktigheterna för traditionella kryptovalutabörser.

Mindre farligt men ändå otroligt frustrerande, avgifter är en annan källa till hjärtesorg för många investerare i denna tidiga, blommande arena. Varje utbyte tar naturligtvis sitt snitt, och vissa är värre än andra. Binance är ett explosivt populärt utbyte just nu, och med rätta, men deras uttagsavgifter på mindre mynt som ChainLink (LINK) och Request Network (REQ) är smärtsamma för många.

Och utöver hacks och avgifter går regelbundna utbyten igenom de växande smärtorna av hypertillväxt just nu. En viktig konversationspunkt 2017 var hur Coinbase till synes kraschade varje gång någon explosiv marknadsrörelse började äga rum, vilket tvingade sina användare att de facto titta från sidan.

Det är där atombyten kommer in. Denna revolutionära utveckling kan ta löftet om decentralisering till en helt annan nivå, särskilt när det gäller att byta ut olika kryptovalutor eller token mot varandra..

Atomic Swaps

Så låt oss dyka in: vi går igenom varför atombyten är så uppriktigt lovande

Framtiden för kryptohandel ?

Det största problemet i peer-to-peer (P2P) affärer hittills? Den första avsändaren i transaktionen hade en uttalad nackdel. Varför? Eftersom transaktioner är slutgiltiga och inte kan återföras eller ifrågasättas i blockchain. När du har tryckt på skicka är det allt; du måste lita på (eller bli bränd) av parten på andra sidan din transaktion.

Men atombyten är sättet att underlätta P2P-affärer på ett helt tillförlitligt sätt. Och det finns inget behov av någon form av centraliserad infrastruktur från tredje part för att dessa swappar ska fungera. Det är därför de är framtiden för kryptohandel.

Ett exempel på detta är det kommande Altcoin.io som bör lanseras redan i februari i år. Det fakturerar sig själv som ”Ett verkligt decentraliserat kryptovalutbyte. Drivs av Atomic Swaps. ”

Hur Atomic Swaps fungerar

Matematik till undsättning, eftersom matte driver lösningen som gör atombyten till verklighet.

I lekmanns ordalag gör de två transaktionsparterna båda en “hemlighet”.

Denna process är beroende av att generera hashfunktioner, dvs. slumptal, för att göra en hash av användarnas “hemligheter”. Dessa hash kan inte vändas, så de kan inte smides eller något liknande. Genom ett multi-sig används dessa hemligheter för att göra atombytesaffärer; de måste avslöjas för att de överenskomna kryptovalutorna ska kunna bytas.

Om båda hemligheterna avslöjas kopplas transaktionerna direkt till båda relevanta blockkedjor. Om någon av parterna inte avslöjar sin hemlighet, kommer dina medel att fördelas säkert tillbaka till dig, vilket gör bedrägerier eller misstag omöjliga. Antingen sker handeln eller så händer ingenting alls.

De största fördelarna

Atombyten kommer att bli en dröm för både handlare och vardagliga kryptoinvesterare. Det beror på att dessa byten kan vara en förbättringskraft i rymden på så många olika sätt.

Först och främst kommer “framtiden för kryptohandel” att göra det möjligt för handlare att acceptera och handla i fler kryptovalutor än någonsin varit möjligt tidigare. Detta kommer att bli en enorm dynamik att titta på under 2018 när fler och fler leverantörer börjar göra kryptobetalningar till en del av sina affärsmodeller framöver. Adoption, adoption, adoption, rätt?

Dessutom gör atombyten hela kryptovalutans ekosystem mycket mer “valuta agnostiker.” Dessa byten kommer att göra det trivialt att flytta mellan olika kryptor, vilket gör det troligt att användare så småningom kommer att förlita sig på dussintals olika mynt i framtiden. Det finns inget behov av att välja mellan en eller två eller tre när du kan flytta mellan valfritt med ett ögonblick.

Och förtroendlösa och avgiftsfria decentraliserade utbyten baserade på atombytesteknologi kommer att ge “vänlighet” till kryptovalutans stora behov av “användarvänlighet”. Omedelbar, avgiftsfri och pålitlig? Vad som inte gillar, säger entusiaster.

”Växlingskostnader” är en annan viktig punkt att överväga, eftersom detta är den ekonomiska kostnaden för att byta till ett konkurrerande system. Användare kommer att kunna spara pengar genom att byta till atombyten, vanligt och enkelt. Speciellt på lång sikt. Så i detta syfte kan atombytesutbyten vara explosivt populära de kommande åren.

Atomic Swaps + Lightning Network = Stor potential

Lightning Network (LN) är den andra lagringsskalningslösningen för Bitcoin, och om den dras av enligt plan, bör LN kunna driva miljoner och till och med miljarder transaktioner per sekund: ljusår över de 7 transaktionerna per sekund som Bitcoin-nätverket kan dra av nu.

Blixt

Så om du kombinerar löftet om atombyten med LN är potentialen enorm. Vi kan se det nu: ett betalningsnätverk med flera valutor, där du kan skicka BTC till en blixtkanal och få Litecoins (LTC) att komma ut i andra änden.

I den meningen kan LN och atombyten vara fantastiska komplement till varandra.

Swappar bör blekna till bakgrund under kommande år

Hela byteprocessen kommer att vara helt friktionsfri under de kommande åren. Plånböcker kommer sannolikt att ta över, så att användarna aldrig behöver “se” vad som händer i bakgrunden: du bara byter ut och voila! Det är gjort. För detta ändamål kan atombyten bli mer eller mindre osynliga. de kan bara tas som en given dag.

Denna dynamik kan vara enorm när det gäller att maximera gränsöverskridande betalningar och internationell handel.

Faktum är att framtiden är utom ljus när det gäller atombyten. Finansiella transaktioner kanske aldrig blir desamma igen.

Dödades till Litecoin Det första framgångsrika bytet

Ett stort genombrott inträffade i september 2017, då den första framgångsrika atombytet inträffade mellan Decred och Litecoin. Enligt Decred-projektets Twitter-tillkännagivande:

Har precis avslutat den första $ DCR <> $ LTC tvärkedjad atombyte med @SatoshiLite. Stort rop för att felsöka med oss! Mer info snart ™ … pic.twitter.com/o2viQm3LTR

– Decred (@decredproject) 19 september 2017

Litecoin skapare Charlie Lee hjälpte till att dra av testkörningen och bytet gick ner utan problem. Han tillkännagav också planer på att utföra en Atomic-byte med Vertcoin, en annan lovande kryptovaluta.

Jag ska göra en atomkraftsbyte på 1 LTC mot 55 VTC med @ jamesl22, blyutveckling av @Vertcoin. Kommer det att fungera eller kommer det att explodera? &# 128514; https://t.co/AC0CqKHDbZ

– Charlie Lee [LTC⚡] (@SatoshiLite) 21 september 2017

Och detta är säkert bara början på en tsunami av kommande byten.

Bitcoin till Litecoin Swap genombrott

Bara två månader efter den första atombytet mellan Decred och Litecoin, den första framgångsrika bytet mellan Bitcoin och Litecoin tog plats på Bitcoin testnet.

Det finns inget ord ännu om när dessa byten kommer att kunna börja ske på mainnet, men framstegen som görs ser lovande ut för nu.

Snart kanske folk tycker att det är konstigt att BTC någonsin handlades genom “börser” i första hand.

Begränsningarna för byten

För att vara tydlig kan du inte bara underlätta atombyten mellan två blockkedjor. Tre nödvändiga egenskaper måste uppfyllas av båda inblandade blockkedjorna, oavsett vad de kan vara. Dessa villkor är:

  • En hashalgoritm måste vara inneboende i båda de deltagande kryptovalutorna
  • Kontraktsfunktioner för tidslås måste vara inneboende i båda kryptona
  • Specialiserade programmeringsfunktioner

För närvarande begränsar dessa tre egenskaper mängden kryptor som kan dra nytta av swappar. Men det begränsar också mängden individer och företag som kan experimentera med swappar just nu, genom att inlärningskurvan för hela fenomenet är så stor just nu.

Denna dynamik kommer inte alltid att vara dominerande. Men det är ingen tvekan om att det är i spel för tillfället. Ändå räcker det verkligen inte för att stoppa den stadiga framstegsmarschen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me