Utforskar skärningspunkten mellan Blockchain och Crowdfunding

Blockchain Crowdfunding

Blockkedjor som Bitcoin och Ethereum är helt enkelt en ny typ av offentlig infrastruktur.

Sådana plattformar är inte ett universalmedelsteknik, men de kan öppna många nya typer av möjligheter i många branscher, inte minst bland dessa branscher som den traditionella finanssektorn..

Det beror på att blockkedjor är “långsamma och granskbara datanätverk som vi kan lita på” och som är “bra för beräkning av granskbara och pålitliga transaktioner”, Richard Burton, Zenith Ventures, nyligen förklarade.

Till det skulle jag notera att offentliga blockkedjor gör det möjligt att skapa nya typer av digitala tillgångar och därmed bana väg för nya vägar för global, tillståndsfri och friktionsfri handel.

Följaktligen kan den nyblivna blockchain-drivna “Open Finance” -uppgången bli alltmer redo att påverka – eller till och med bryta ner – de muromgärdade trädgårdarna med traditionell ekonomi under årtionden framöver, inte olikt hur internet blev en kommersiell spelväxlare runt århundrade.

Med allt sagt sade den ovan nämnda Burton märkbart att det är just de “saker som vi vill vara långsamma och granskbara [som] är ganska viktiga”, som “Penningskapande, bolagsstyrning och upprätthållande av kontrakt”, och det är sådana operationer som blockchains är skräddarsydda för.

Så blockkedjor är unika i designen och är unika för att automatisera och effektivisera vissa aktiviteter. Dessa dynamiker gör tekniken särskilt väl positionerad för att driva innovation runt den stigande internetbaserade crowdfunding-arenan.

Varför? Eftersom crowdfunding prydligt medför en trifekta av saker som blockchains är bra för: skapande av tillgångar, bolagsstyrning och upprätthållande av kontrakt.

Liksom Blockchain, Internet Crowdfunding relativt nytt

Dubbad som en typ av alternativ ekonomi är crowdfunding på Internet ett relativt nytt tillskott till mainstream.

Crowdfunding, som involverar startups, projekt eller individer som samlar in små summor pengar från många människor över internet, började verkligen ta upp ånga mellan 2008 och 2010 när de första populära crowdfunding-plattformarna lanserades, nämligen Kickstarter, GoFundMe, och IndieGoGo.

Ända sedan dess har sektorn exploderat eftersom nya crowdfunding-plattformar har stigit över hela världen över en mängd olika områden och nischer. Under denna tid har nystartade företag samlat in miljarder dollar för att finansiera sin verksamhet på ett snabbare och smidigare sätt än mer traditionella vägar har råd med.

Som sådan har crowdfunding egentligen bara börjat komma till sin rätt under det senaste decenniet, en verklighet som också har varit sant för blockkedjor sedan lanseringen av Bitcoin 2009.

På detta sätt mognar både crowdfunding- och blockchain-utrymmen och erbjuder “alternativ” till för närvarande tillgängliga vanliga alternativ. Dessutom kan smarta kontraktsplattformar som Ethereum visa sig vara avgörande för att låsa upp nya låser upp nya typer av crowdfunding-möjligheter helt och hållet.

Fundrise

Fundrise, En del av den nya rasen av nisch-Crowdfunding-plattformar

Den smarta kontraktsfaktorn

Överlägset är Ethereum för närvarande den mest populära och mest använda smarta kontraktsplattformen. Och det beror på att Ethereum var den första plattformen för att ge smarta kontraktsfunktioner till allmänheten, och projektets ekosystem har upprätthållit den efterföljande fart sedan dess.

Men vad är exakt ett smart kontrakt, frågar du?

Tänk på en plattform som Ethereum som en decentraliserad världsdator, som inte drivs av en eller några få källor utan av många intressenter. Den här datorn kan användas för att beräkna apparens funktioner eller förekomsten av digitala tillgångar, som styrs av smarta kontrakt.

Kort sagt, ett smart kontrakt är ett självföretagande digitalt kontrakt. Om vissa villkor är uppfyllda utför kontraktet enligt sin interna logik – inget manuellt ingripande krävs.

Denna design möjliggör skapandet av programmerbara pengar och programmerbara tillgångar, som är oöverträffade innovationer i finanshistorien. Dessutom kan smarta kontrakt vara en kraftfull, förmedlande kraft som mildrar behovet av mellanhänder och alltför stora avgifter i transaktioner, eller åtminstone hjälper mellanhänder att effektivisera och anpassa transaktioner när dessa programmerade digitala kontrakt utförs på egen hand.

I samband med crowdfunding verkar de smarta kontraktsmöjligheterna oändliga.

Tänk på detta exempel: ett crowdfunded fastighetsprojekt utfärdar speciella digitala tokens som en säkerhet för investerare; För att upprätthålla regelefterlevnad adresserar tokens smarta kontrakt “vitlistor” adresser som har passerat “Känn din kund” -processer, vilket innebär att endast kompatibla användare kan hålla token. Fördelen är att mycket av denna hypotetiska process skulle automatiseras av neutral offentlig infrastruktur, t.ex. Ethereum.

Sådana tokens kan sedan handlas mer likvidt än någonsin på pappersfritt sätt på decentraliserade börser (DEX) som Uniswap utan att höja regulatorernas ire, eftersom endast kompatibla användare – med fullständigt granskningsbara transaktionshistorier – skulle ha tillgång till tokens likviditet. Och detta är bara ett hypotetiskt scenario. Med programmerbara investeringar är mycket möjligt.

Likaså en European Crowdfunding Association (ECN) Rapportera tidigare i år fann att blockchain och tillhörande innovationer kan bli spelbytare i crowdfunding-industrin framöver:

”Blockchain och [distribuerade ledgerplattformar] kan i allmänhet driva förändringar i de finansiella tjänsterna genom att införa transparens, förenkling och effektivitet. De viktigaste fördelarna med dessa nya tekniker är relaterade till deras förmåga att skapa förtroende för ett distribuerat system, öka effektiviteten i realtid eller nästan realtidsrapportering av transaktioner och stödja hög motståndskraft. ”

Underdog Blockchain-projekt vänder sig också till Crowdfunding

Internet-crowdfunding anses fortfarande vara alternativ finansiering, så det är fortfarande en upprorisk bransch som är mitt i att tjäna sitt rykte.

Blockchain-arenan är i en liknande båt, i den mån det har genererat surr samtidigt som många inflytelserika människor fortfarande inte tar det på allvar.

Med detta sagt, många crowdfunding plattformar tillgodose att göra det lättare för nya projekt att samla in pengar än om de skulle gå igenom traditionella arenor, en verklighet som har gjort dessa nya tjänster till ett växande finansieringsalternativ val bland blockchain-centrerade projekt som vill höja kapital utan att gå ICO-rutten – en väg som är mer reglerande betungande i de flesta jurisdiktioner runt om i världen.

Till exempel i november 2019 den AI-hanterade kryptovalutaportföljen Ember Fund tillkännagav planer på att samla upp till 1 miljon USD på crowdfunding-plattformen Republic. Räkna med att fler satsningar som detta kommer under de kommande åren.

Ember Fund

Några Crowdfunding-plattformar ser redan på kedjedrift

Smältningen av blockchain-teknik med crowdfunding-företag är inte bara teoretisk – vissa startups har redan drivit framåt med att sätta in det innovativa kombinationsarbetet.

Tänk till exempel på fallet Pledgecamp, som hyllar sig själv som “framtid för crowdfunding” via “blockhain-skyddade investeringar.” Denna plattform använder smarta kontrakt och ett dual-token-system för att underlätta en crowdfunding-tjänst som stöds av blockchain.

“Blockchain tillåter främlingar över hela världen att delta i komplicerade finansiella transaktioner inom en programmerbar ram av förtroende”, har Pledgecamp-teamet tidigare sagt.

För att vara säker kan Pledgecamp lyckas eller misslyckas, men det är inte det sista företaget i sitt slag som baserar sin verksamhet direkt på blockchain-infrastruktur..

ICO och IEO: en ny form av Crowdfunding

En annan viktig utveckling på crowdfunding-arenan har varit ökningen av ICO: er, som är gränsöverskridande och därmed ofta kolliderar med säkerhetsregler i många länder.

Ändå är regler eller inga regler, tokenplattformar som Ethereum tillåtna, så i många fall kan användare få tag på ICO-projekt som startade först och ställde frågor senare. I andra fall styrs strängare ICO genom KYC-processer som utesluter icke-kompatibla blivande registranter.

I vilket fall som helst representerar ICO en ny typ av crowdfunding-modell – laglig på vissa ställen och olaglig på andra – som möjliggörs av dess underliggande infrastruktur, blockchain tech.

Naturligtvis var 2017 ett boomår för ICO medan 2018 och 2019 har sett fenomenet minska, men den minskande verkar ha lett till mer av ekosystemutmattning snarare än brist på teknisk livskraft. I själva verket är det trivialt att snurra upp någon tillgång på Ethereum; det som är mer komplicerat är att hantera de mer praktiska juridiska frågor som är förknippade med traditionell handel.

Till den sista punkten har ett fenomen som har uppstått under det senaste året som en del av ett försök att göra ICO: er mer välsmakande och pålitligt varit att “initiala utbyteserbjudanden” eller IEO: er.

ICO: er och IEO: er medför tokenförsäljning som en del av ett projekts höjning av crowdfunding, med den viktigaste skillnaden att IEO: er underlättas direkt av kryptovalutautbyten. Binance Launchpads underlättande av den Tron-backade BitTorrent (BTT) -token tidigare i år startade verkligen trenden och andra stora börser som Bitfinex, Bittrex och Coinbase har följt efter i att utforska den nya crowdfunding-praxis.

Vad är en IEO

Läs: Vad är en IEO?

DAO & Nyare experiment

En annan viktig rynka att tänka på vid korsningen av blockchain och crowdfunding är tillkomsten av DAO, eller decentraliserade autonoma organisationer..

Hittills har vi främst pratat om “crowdfunding” med avseende på den relativt nya branschen som har sprungit upp runt mainstream-riktade crowdfunding-plattformar.

Men när man zoomer ut och talar om crowdfunding i en mycket mer allmän betydelse finns det förmodligen inget relaterat experiment som är mer intressant än vad kryptoekonomin ser runt DAO just nu.

Så vad är de? En decentraliserad autonom organisation är en ny typ av organisation som har sina interna regler hanterade on-chain av smarta blockchain-kontrakt. I den meningen liknar DAO: er samhällsråd bestående av likasinnade intressenter som 1) frivilligt associerar sig kring ett gemensamt mål eller mål, och 2) använder smarta kontrakt för att tillförlitligt genomdriva regler och operationer för deltagande.

I denna mening finns det ingen verklig gräns för vad du kan skapa en DAO för – du kan ställa in en för att hjälpa till att hantera pengarna i en återkommande pokermatch mellan en liten grupp vänner, till exempel. Men människor debatterar vad dessa hybrid fysiska och digitala organisationer kan och borde vara, och medan rymden fortfarande är ung och experimenten fortfarande är tidig, har två huvudsakliga stilar av DAO stigit fram: för vinstsyfte DAO och mål- orienterad finansiering DAO.

Den mest kända, eller snarare ökända, decentraliserade autonoma organisationen hittills kändes helt enkelt som DAO. Det inrättades som en crowdfunded och investerare-direktör riskkapitalfond som var värt $ 150 miljoner på sin höjd. Sommaren 2016 använde en angripare en sårbarhet i DAO: s kod för att häva bort 3,6 miljoner eter (ETH) från fonden.

Eftersom Ethereum-projektet fortfarande var tidigt, samlades plattformens samhällsledare runt en hård gaffel för att mildra hackets ekonomiska nedfall, ett steg som ledde till Ethereum vs. Ethereum Classic-skismen – de som stannade kvar i den “gamla” kedjan blev ETC läger.

MolochDAO

Något förståeligt tycktes den dramatiska episoden till stor del kyla innovation kring DAO i över två år. Saker verkade ta sig tillbaka i början av 2019, då medgrundare och verkställande direktör i SpainkChain Ameen Soleimani lanserade MolochDAO, en gräsrotsgruppsfinansieringsgrupp som på egen hand finansierar Ethereums utvecklingsarbete..

MolochDAO blev snabbt en hit, med gruppen som tog in sina första 1 miljon dollar för bidrag och liknande på några månader. Och projektet, med sin kod som öppen källkod och därmed lätt kopierbar, ledde till en uppsjö av nya DAO-startar som dyker upp under resten av 2019.

Moloch DAO

En av dessa nykomlingar är MetaCartel DAO, som fokuserar på att stödja och finansiera projekt på “Ethereum application layer”, så dApps. Gruppen förbereder en ny spinoff-organisation, MetaCartel Ventures DAO, det är i huvudsak en hybrid mellan de vinstdrivande och målinriktade DAO-stilarna.

Med allt detta sagt är DAO-ekosystemet fortfarande tidigt, men bland annat öppnar det upp nya typer av crowdfunding- och fondförvaltningsmöjligheter. Huruvida dessa organisationer slutar få större dragkraft i samhället återstår att se, men i det minsta är det säkert att många fler DAO-experiment kommer, och många kommer att ha crowdfunding-element.

Lagar som fortfarande utvecklas runt Blockchain och Crowdfunding

En annan faktor att ta hänsyn till vid korsningen av blockchain och crowdfunding är att eftersom båda sektorerna fortfarande är i början, strider jurisdiktioner runt om i världen fortfarande aktivt med hur man bäst lagar dessa arenor.. .

Denna dynamik gör det så att företag i båda utrymmena strömmar till regioner som har visat sig vara vänliga knutpunkter för sina ekosystem, som Silicon Valley och Storbritannien för crowdfunding-plattformar och Tyskland och Singapore för blockchain-projekt.

Följaktligen, om andra länder förblir långsammare än de ovan nämnda platserna när det gäller att modernisera sina lagar inom dessa områden, leta efter dessa innovationsnav för att bli så mycket mer populära bland alternativa finansstartare framöver.

Stora frågor inför ytterligare antagande

Låt oss säga hypotetiskt att den vanliga sektorn för crowdfunding fortsätter att alltmer omfamna blockchain-teknik. När vi spekulerar på den möjligheten kommer ett antal intressanta frågor att tänka på.

För en, vilken plattform ska användas? För några år sedan teoretiserade vissa att fragmentering av smarta kontraktsplattformar – där olika smarta kontraktsplattformar blir populära på olika platser och sektorer av olika skäl – så småningom skulle regera.

Hittills har vi dock sett det motsatta hända: över hela världen har den stora majoriteten av den senaste aktiviteten och utvecklingen inom området smarta kontrakt varit centrerad kring Ethereum, den regerande smarta kontraktsplattformen. Resurser och samhällskunskap har överflödat i natura.

Som saker för närvarande ser ut är Ethereum lätt den ledande offentliga blockchain för företag som vill bygga med smart kontraktsteknik. Naturligtvis var Ethereum redan hem för ICO: er, men dess teknik kan lika lätt användas av crowdfunding-företag i framtiden..

Med tanke på den verkligheten skulle dock crowdfundingföretag som planerade att använda Ethereum på allvar överväga några stora bildfrågor, som hur man närmar sig tillgångar i kedjan om Ethereum upplever en annan omstridd hård gaffel. Vissa analytiker har hävdat att Ethereum har blivit ”oföränderligt” på grund av stora DeFi-projekt, vilket ger ett exempel på hur crowdfunding-startups skulle ha stora frågor att ställa men också informativa samhällsresurser att luta sig på hela vägen.

Dessutom, om smältningen av crowdfunding med blockchain ska göra ytterligare inbrott i mainstream, måste stående frågor kring användarupplevelse (UX) och förvaring av tillgångar fortsätta att tas upp.

Det finns dock redan rörelse på dessa fronter. Från och med 2020 kommer till exempel tyska banker att ha rätt att förvara sina kunders digitala tillgångar direkt, vilket banar väg för banker som förvarar digitala crowdfunded-investeringar, som säkerhetstecken som representerar fastigheter eller eget kapital. Detta är bara en väg för potentiell förbättring som kan göra en bredare användning av dessa tillgångar betydligt mer sannolikt.

Sammantaget är korsningen mellan blockchain och crowdfunding en korsning för att hålla koll på under de kommande åren, eftersom det säkert kommer att ge mer anmärkningsvärda innovationer och melds som kan ha konkreta effekter på miljarder liv..

Öppna frågor kan vara överflödiga, men det är tydligt att varken blockchain eller crowdfunding försvinner snart. I själva verket verkar det motsatta: dessa två arenor verkar vara redo att svälla under de kommande årtiondena.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me