Kryptovalutahandbok Del 4: Vad är smarta kontrakt?

Vad är smarta kontrakt?

Blockchain-tekniken har funnits ett tag, och på senare tid har många finansiella institutioner, företag och regeringar börjat utforska de potentiella användningsfallen, tillsammans med fördelarna med distribuerad huvudteknik.

  • Del 1: Vad är kryptovalutor
  • Del2: Hur kryptovalutor fungerar
  • Del 3: Vad är Blockchain??

Efter utseendet på Ethereum började människor utforska den potentiella användningen av smarta kontrakt. För de som inte vet är smarta kontrakt datorprogram som kan styra digitala tillgångar genom att följa de villkor som ställts in av ett tidigare avtal mellan två eller flera parter..

Traditionella kontrakt fungerar genom att beskriva de viktigaste villkoren som är associerade med en relation mellan två eller flera parter, som normalt tillämpas av statens lag som de är inloggade på. På andra sidan spektret anger inte smarta kontrakt villkoren , men se snarare till att när alla villkor är uppfyllda, utför de själva, vilket eliminerar behovet av en mellanhand när man utför olika typer av transaktioner.

Vad är smarta kontrakt?

Nick Szabo, en juridisk forskare och kryptograf kan kallas skaparen av smarta kontrakt. I sin ursprungliga rapport om dem använde han exemplet med varuautomater. Därför, i hans exempel, kunde människor mata in värde i varuautomaten och sedan få tillgång till en drink. Bitcoin kan kallas ett modernt exempel på framgångsrika smarta kontrakt: nätverket av noder validerar endast transaktioner som gjorts i blockchain-nätverket om vissa villkor är avsedda att säkerställa äktheten och värdet på transaktionerna. Om inte, går inte transaktionen.

Hur fungerar smarta kontrakt?

Processen att skapa och genomföra ett smart kontrakt är ganska enkelt och kan beskrivas i tre steg.

  • För det första skrivs ett kontrakt mellan två eller flera parter i kod och läggs ut på blockchain.
  • För det andra måste en händelse utlösa genomförandet av det smarta kontraktet. Relevanta exempel i detta fall inkluderar när en summa pengar skickas, när ett utgångsdatum är uppfyllt, när ett pris stiger över ett visst värde och mer.
  • För det tredje, när den utlösande händelsen inträffar, utförs själva kontraktet enligt villkoren som originalet sattes i kod. När detta händer får båda parter vad de lovade varandra genom att använda avtalet. Om villkoren inte är uppfyllda kommer programmet att avgöra om medlen ska gå tillbaka till respektive ägare. Samtidigt registrerar blockchain-huvudboken där kontraktet lagras alla transaktionsdetaljer och därmed ger den oföränderlighet i nätverket. Detta innebär att oavsett om ett kontrakt slutar självföretagande eller inte, kommer alla detaljer att lagras på ett transparent sätt.

Smarta kontraktsfördelar

För närvarande är några av de största fördelarna med smarta kontrakt, men är inte begränsade till:

  • Deras funktion av konton med flera signaturer, vilket gör det möjligt att spendera pengar endast när ett visst antal personer håller med, enligt de ursprungliga villkoren. Om en överenskommelse inte nås kommer det smarta kontraktet inte att genomföras;
  • Att kunna hantera avtal mellan användare och behandla båda parter som lika, enligt de villkor som båda användare har gått med på;
  • Tillhandahålla ytterligare nytta för andra möjliga kontrakt, och genom användning av sekundära smarta kontrakt, kopplade till det ursprungliga kontraktet;
  • Ett medel för att lagra information och register enligt nätverksförhållandena.

Det är också viktigt att nämna att smarta kontrakt helt eliminerar behovet av en mellanhand, en gång krävs för att underlätta en transaktion från början till slut. Nu kan användningen av smarta kontrakt spara tid, pengar och ge mer komfort, eftersom människor inte längre kommer att behöva träffas ansikte mot ansikte. Ett relevant exempel i det här fallet skulle vara när en amerikansk medborgare köpte ett hus i Kiev via ett smart avtal utan att någonsin gå till staden och träffa säljaren personligen.

Potentiella användningsfall för smarta kontrakt

Lagra poster: Eftersom smarta kontrakt kan digitalisera Uniform Commercial Code-fyllningen, kan de automatisera både förnyelse och släpp som behandlats i samband med lagring av skivor. Om det behövs kan de också hjälpa till att automatisera processer som att förstöra poster om detta krävs enligt lag.

Handelsaktiviteter: Hittills var handelsfinansiering lite svår på grund av de mellanhänder som krävs i processen. Smarta kontrakt kan nu effektivisera hela processen genom att använda antingen handelsbetalningsinitiering eller överföringsmetoden Letter of Credit. Dessutom ger deras användning en mycket bättre likviditet för finansiella tillgångar och kan förbättra effektiviteten och kostnaderna för leverantörer och köpare också. Klara branschstandarder krävs dock innan smarta kontrakt kan användas på denna marknad, därför måste juridiska konsekvenser övervägas noggrant.

Automatisera inteckningar: Ekonomi är ett annat område som kan dra nytta av smarta kontrakt. När det gäller att få en inteckning för inköp av huset kan smarta kontrakt komma till nytta. De kan automatisera hela processen genom att snabbt koppla ihop de två intresserade parterna och båda har undertecknat ett digitalt kontrakt som utan tvekan kommer att vara felfritt. Genom den enorma transparensfördelen med tekniken vet den som får inteckningen exakt vad han sjunger för, och villkoren förblir transparenta under hela hypotekslängden.

Försörjningskedjan: Hittills har det rapporterats många om den potentiella användningen av smarta kontrakt för att automatisera olika leveranskedjor. Det har påpekats att smarta kontrakt kan göra underverk när det gäller att tillhandahålla transparens och synlighet i realtid för försörjningskedjor. Genom att använda IoT-enheter som kan spela in varje flytt av en produkt, från fabrik till köparens hus. I gengäld minskar detta förluster när man transporterar produkter från en plats till en annan, spårar var de befinner sig och registrerar alltid sin ankomst i en deposition. Genom lagerspårning som underlättas av smarta kontrakt kan leverantörskedjan förbättras avsevärt.

Fastighet: I denna nisch fungerar smarta kontrakt genom att inte längre kräva att två personer ska träffas för att utbyta egendomstitlar. Detta innebär att människor över hela världen kan köpa fastigheter på andra kontinenter om lagstiftningsramen är på plats utan att stöta på någon form av problem. Detta uppnås genom protokoll för identitetsspårning och digitala signaturer som parterna kan använda för att bevisa sin identitet. Det smarta avtalet kommer sedan att kontrollera alla dessa villkor och fungera också som en deponering för betalningarna, därmed släppa både betalningen och egendomens titel samtidigt.

Slutsats

Som framgår av den här artikeln är smarta kontraktens potential praktiskt taget obegränsad, eftersom de enkelt kan automatisera en mängd olika branscher, vilket sparar tid och pengar samtidigt som de förbättrar säkerheten. Den enda frågan som fortfarande står framför dess potential för massanpassning är laglig. Regleringsfrågor har ofta blockerat teknikutvecklingen, därför kommer det sannolikt att ta lite längre tid innan vi kan se användningen av smarta kontrakt i dagliga applikationer.

Oavsett detta använder utvecklare nu Ethereum blockchain och smart kontraktsteknik för att skapa decentraliserade appar som tjänar syften för massorna, och som inte längre kräver godkännande från lag för att fungera som annonserade. Eftersom denna marknad utvecklas aktivt tar det inte för lång tid innan vi har decentraliserade appar baserade på smarta kontrakt direkt på våra telefoner.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me