Kan långvarigt Ardor Square upp till ny ankomst Polkadot?

Vad är sidokedjor

Ardor och Polkadot har mycket gemensamt, men lika mycket som skiljer dem åt. Båda har gjort rubriker i kryptopressen i år.

I Polkadots fall berodde det på att det efterlängtade hjärnbarnet till Ethereums grundare Gavin Wood äntligen hade lanserat på mainnet efter tre års utveckling.

Däremot lanserades Ardor för nästan tre år sedan i januari 2018. I år har det dock antagits flera anmärkningsvärda användningsfall, inklusive den österrikiska regeringen för två projekt. En är att utveckla en gamification-lösning för ett hållbarhetsinitiativ som syftar till att återvinna spillvärme i energinätet. Ardor har också bevisat sitt värde i kampen mot den globala pandemin genom att arbeta med en lösning för autentisering av COVID-19-spårningsdata för att hjälpa österrikiska medborgare att få enklare tillgång till virustester.

För sin del väcker Polkadot också stort intresse från applikationsutvecklare som vill dra nytta av sitt interoperabilitetslöfte. Men vad som händer under huven på dessa två projekt, och kan en tre år gammal veteranplattform stå upp mot en nykomling?

Ardors och Polkadots historia

Innan du dyker in i varje projekts tekniska specifikationer är det värt att ta en titt på historia och referenser, som båda Glöd och Polkadot har en lång stamtavla inom blockchain-sektorn.

Det schweiziska blockchainföretaget Jelurida driver Ardor. Grundarna av Jelurida, Lior Yaffe och Petko Petkov, arbetade på kärnutvecklingsteamet för Nxt blockchain, som först lanserades 2013 och fortfarande är igång utan avbrott..

Tillsammans med en tredje grundare, Kristina Kalcheva, grundade Yaffe och Petkov Jelurida 2016. Företaget lanserade Ardor och sin första barnkedja Ignis under 2018. Sedan dess har företaget arbetat med att bygga ut ekosystemen kring dess plattformar, med fokus på företagens adoption.

Polkadot utvecklades av Dr. Gavin Wood, en av de ursprungliga grundarna av Ethereum och författaren till programmeringsspråket Solidity. Plattformen har utvecklats av Parity Technologies, som leds av Dr. Jutta Steiner, som fungerade som Ethereums ursprungliga säkerhetschef. Dr. Wood lämnade Ethereum 2016 och började arbeta på Polkadot 2017. Det lanserades i maj 2020.

Glöd

Teknologi

Både Ardor och Polkadot syftar till att lösa utmaningarna med äldre blockchain-plattformar som Ethereum. Båda använder en flerkedjig arkitektur som ökar genomströmningen via parallell bearbetning. Det finns dock vissa skillnader i hur de närmar sig utmaningen.

Ardor – Förälder och barn

Ardor använder en föräldra-och-barn-kedjestrategi, med Ardor som föräldrakedja som ansvarar för att säkra nätverket och övervaka transaktioner i barnkedjor.

Alla operativa transaktioner utförs på barnkedjor. Barnkedjorna är interoperabla med varandra och kan använda sina egna tokens. Ardor säkerställer kontinuerlig skalbarhet utan behov av betydande systemuppgraderingar genom att använda ett system för transaktionsbeskärning. Detta grupperar barnkedjetransaktioner tillsammans och ger ett bevis på dem till den huvudsakliga Ardor-blockkedjan, varefter de beskärs. Därför behöver noder som arbetar på Ardor inte ladda ner hela blockchain-historiken för att fungera, medan de fortfarande kan verifiera giltigheten för varje transaktion. Tillvägagångssättet fungerar i kontrast till plattformar som Ethereum, som är beroende av att varje transaktion kan spåras tillbaka till sitt första ursprung.

Polkadot – Heterogen Sharding

Polkadot driver också en struktur med flera kedjor, som den kallar heterogen skärning. Polkadots huvudkedja kallas Reläkedjan, och underkedjorna, eller skärvorna, kallas fallskärmar. Polkadot strävar efter att vara helt interoperabelt, vilket innebär att i princip alla andra blockkedjor kan ansluta till Polkadot-arkitekturen som en fallskärm med hjälp av en mekanism som kallas “broskärmar”. Eftersom plattformen fortfarande är relativt ny är Polkadots interoperabilitet till stor del under utveckling.

Hela noder som körs på Polkadot beskärs också, eftersom de endast fungerar på information som finns i de senaste 256 blocken. Polkadot använder dock arkivnoder för att lagra den beskurna historiken och göra det möjligt för alla att fråga efter tidigare transaktioner.

Det är inte helt klart vad som händer när den arkiverade data når en punkt där den är oöverkomligt stor att ladda ner. Polkadot Wiki säger att Kusama, Polkadots “sandbox” -nätverk, har cirka 15-20 GB data efter 1,6 miljoner block. Med tanke på att Polkadot hävdar att det kan skala till ett potentiellt oändligt antal skärvor, kan blockkedjans storlek öka avsevärt.

PolkadotPolkadot

Nominerat Proof of Stake vs. Pure Proof of Stake

Ardor driver ett rent bevis på konsensusmodell för stake. Den bygger på samma modell som Nxt, pionjären för bevis på stake, som har fungerat säkert sedan 2013. Polkadot använder däremot sin egen nya konsensusmetod som heter Nominated Proof of Stake. Det är en variation på delegerat intyg, som har utsatts för kritik för att vara för centraliserad på grund av en övre gräns för antalet validerare som kan delta. Polkadot sätter denna gräns medvetet hög för att undvika centralisering.

Den kanske viktigaste skillnaden mellan de två är de skarpa påföljder som Polkadot tillämpar. Slashing är utformat för att avskräcka skadliga aktörer genom att ta en del av sin andel om de agerar mot nätverkets intressen.

Eftersom det är ett nytt protokoll verkar det som om utvecklarna fortfarande arbetar igenom några av de frågor där validatorer straffas för relativt mindre problem som knappast ens kan beskrivas som förseelser. I augusti var en validerare skuren och “kyld” (utsläppt från nätverket) för att ha varit offline i 14 timmar.

Däremot använder Ardor ingen slashing-modell. Med tanke på att nätverket har fungerat sedan 2018 utan problem, indikerar det att det kanske är en onödig regel som kan avskräcka från deltagande.

Utveckling

Slutligen, utan att gå in på en lista över alla applikationer på varje plattform, är det värt att titta närmare på skillnaderna för utvecklare som vill bygga vidare på Ardor och Polkadot.

Polkadot erbjuder utvecklare Substrate, ett ramverk med öppen källkod för att bygga konfigurerbara blockkedjor. Det finns out-of-the-box-funktionalitet som gör det möjligt för alla utvecklare på kodningsspråk som Rust, C ++ och andra att utveckla smarta kontrakt och anpassa kärnfunktionerna i standard Substrate blockchain. I den meningen är Polkadot väldigt mycket “utvecklarens blockchain.” Den som vill bygga på det behöver åtminstone en grundläggande teknisk förståelse.

Ardor erbjuder användarna tillgång till sin huvudsakliga barnkedja, Ignis. Till skillnad från att bygga en anpassad barnkedja från grunden kan användare dra nytta av färdiga funktioner på Ignis, inklusive ett mynt- och tillgångsbyte, en marknadsplats, ett datamoln, ett röstningssystem och mer. Om användare behöver mer anpassning eller vill distribuera flera funktioner kan de ställa in sin egen offentliga eller tillåtna underkedja.

Eftersom Ardor drivs av Jelurida kan användare också utnyttja företagets omfattande utvecklingserfarenhet. Jelurida erbjuder rådgivning och konsulttjänster för användare som vill delta i Ardors ekosystem. Detta gör det särskilt attraktivt för företagsanvändare, även små och medelstora företag, som inte har erfarenhet av blockchain-utveckling.

Slutsats

Vid första anblicken verkar Ardor och Polkadot likna varandra genom att de båda driver en flerkedjig arkitektur som syftar till att övervinna sina föregångares utmaningar. Men även utan att gå in på det tekniska under huven verkar det troligt att Polkadot i slutändan kommer att få adopteras av en annan användarbas än Ardor. Medan Polkadot siktar på Ethereums användarbas av utvecklare och DeFi-entusiaster riktar Ardor sig riktigt mot de som är intresserade av att främja blockchain-antagandet för användningsfall som är mer rotade i den verkliga världen.

Därför verkar det inte troligt att nykomlingen Polkadot utgör något omedelbart hot mot den mer etablerade Ardor. Istället verkar det troligt att båda plattformarna kan existera sida vid sida på längre sikt och få användare inom sina respektive målgrupper.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me