Hur man tar upp ett lån med tillverkaren Dai: Komplett guide

Maker DAI Guide

MakerDAO har fått omfattande erkännande under de senaste månaderna, till stor del på grund av framgången och förekomsten av dess stablecoin – Dai.

Mätvärden släpptes av MakerDAO och Beneath tillbaka i februari indikerade att det decentraliserade stablecoin hade en tillväxttakt på 20 procent per månad för innehavare och aktiva adresser från lanseringen till januari 2019. Vidare hade antalet innehavare av Dai en retentionsgrad på 42 procent under samma period.

Maker’s Dai har blivit flaggskeppet i den stigande berättelsen mot decentraliserad finansiering (DeFi) på Ethereum, men dess framträdande har också fört med sig en del skalningsproblem. Över 6.000 CDP: er har öppnats på Maker för Dai enbart under 2019, vilket bidrar till cirka 2,17 miljoner ETH låst i CDP..

Maker DAI Guide

Som ett resultat har regeringssamhället, som består av MKR-tokeninnehavare, varit tvungna att höja stabilitetsavgiften till 7,5 procent för att hjälpa Dai att återfå sin paritet med sin USD-pinne. På samma sätt har användarens manuella komplexitet för att hantera säkerhetsförhållanden för CDP-lån lett till nästan 14 procent av CDP-kontrakt auto-likvidering hittills.

Detta har föranlett skapandet av CDP-sparare, vilket är en webbapp utformad för att hjälpa användare att hantera sina CDP-kontrakt och skydda dem från likvidation.

Trots problemen med MakerDAO är det fortfarande ett betydelsefullt projekt i det bredare Ethereum-ekosystemet med starkt stöd bakom sig. Och dess nyhet som ett övercollateraliserat, decentraliserat utlåningsprotokoll är attraktivt för många användare.

Så vad exakt är Maker och hur kan du ta upp ett Dai-lån?

Kort översikt över MakerDAO och Dai

MakerDAO är en decentraliserad autonom organisation (DAO) i Ethereum-nätverket som består av två tokens:

  1. Maker (MKR)
  2. Dai – Stablecoin

MakerDAO och dess parametrar för utfärdande av Dai via lån hanteras av en grupp av MKR-tokeninnehavare, som fungerar som styrande organ och beslutar i frågor som stabilitetsavgiften och säkerhetsförhållandet mellan ETH och Dai. Den primära funktionaliteten hos MakerDAO är den decentraliserade, censurbeständiga emissionen av lån.

Låneprocessen fungerar med smarta kontrakt som kallas säkerhetsskuldpositioner (CDP) som ”myntar” och ”bränner” stablecoin Dai baserat på utfärdande och återlämnande av stablecoin till CDP. Lån som tas från CDP av användare är alltför säkerställda, vilket innebär att mer ETH än Dai utfärdats måste spärras i CDP av användaren för att täcka lånet. Förhållandet mellan säkerheter är känt som ”säkerhetsförhållande” och är för närvarande 1,5 ETH till 1 Dai.

Till exempel, om Alice vill ta ett lån från Maker CDP för 100 Dai, skulle hon behöva skicka minst 150 $ ETH till CDP (eftersom Dai motsvarar 1 $). Det rekommenderas dock starkt att du skickar mer än 150 procent eftersom CDP automatiskt kommer att likvideras om värdet på ETH i CDP faller under tröskeln på 150 procent..

I gengäld låser CDP upp Alice’s ETH och ‘mints’ 100 Dai för att ge ut till Alice. Skulle värdet av Alice: s kontrakt (säkerheter i ETH) sjunka under förhållandet 1,5 ETH till Dai kommer MakerDAO automatiskt att avveckla sin ETH och sälja det på marknaden med 3 procents rabatt plus 13 procent likvidationsstraff.

Detta utförs för att täcka Dai i omlopp om säkerheten i systemet (ETH) inte är tillräcklig för att backa upp den cirkulerande Dai om priset på ETH kollapsar. I synnerhet har ETH-priset sjunkit avsevärt och Dai har varit stabil – trots att de förlorat en liten paritet med sin USD-pinne under de senaste månaderna. Verktyg som CDP Saver kan vara mycket användbara för att hantera ditt CDP-säkerhetsförhållande så att din position inte automatiskt avvecklas.

Alice kan när som helst återlämna den lånade Dai till CDP, och när hon gör det får hon tillbaka den låsta ETH i CDP. Alice behöver dock också betala stabilitetsavgiften, som liknar räntan på lånet och för närvarande är 7,5 procent. Dai är “bränd” från leveransen när Alice returnerar den till CDP.

MakerDAO ger en mycket användbar instrumentbräda för att hålla reda på nätverksstatistik angående Maker Dai och CDP: s nuvarande tillstånd.

MakerDAO och dess utfärdande av Dai är spännande av flera skäl. Huvudsakligen finns det i princip inga långivare, eftersom protokollet fungerar som långivaren via prägling och förbränning av Dai. Lån i Dai kan därefter fungera som decentraliserad hävstång ska en användare låsa upp ETH i en CDP, ta emot Dai och använda Dai för att köpa mer ETH på marginal. Stablecoins har en olika användningsfall, och utnyttja MakerDAO för sina censurresistenta lånemöjligheter minskar många hinder för att få tillgång till kredittjänster för människor där traditionella strukturer inte är ett alternativ.

Steg-för-steg-tillverkareDAO-lån i Dai-process

Om du vill ta ett lån i Dai från Maker, eller bara experimentera, här är stegen som du måste följa.

MakerDAO webbplats och klicka på ”Produkter” högst upp i navigeringsfältet. Klicka på “CDP Portal” under fliken “Produkter” som öppnar en ny flik och tar dig till CDP-portalen.

På höger sida av CDP-portalen ser du tre plånboksalternativ: MetaMask, Ledger och Trezor. De används för att ansluta till CDP. Välj vilken plånbok du vill använda och följ instruktionerna. Observera att om du använder MetaMask, se till att du är ansluten till Ethereum-nätverket och inte testnät.

En gång inuti CDP-instrumentpanelen ser du “Du har inga CDP: er öppna just nu.” På höger sida av skärmen kan du se dina plånboksdetaljer, prisinformation och global CDP-information – som innehåller den globala säkerheten och maximalt Dai tillgängligt.

För att öppna en CDP, klicka på knappen ‘Öppna CDP’. Du kommer att uppmanas att ange hur mycket ETH du vill ställa säkerhet och hur mycket Dai du vill få i sin tur.

Lägsta förhållandet är 150 procent ETH till Dai, så det är klokt att säkerställa din position ännu mer för att täcka eventuella ogynnsamma prisrörelser i ETH. Du måste låsa upp mer ETH, men det är bättre att vara säkrare med flyktiga priser i krypto. Som ni kan se är den globala CDP-säkerheten ungefär 345 procent. Instrumentpanelen visar också ditt likvidationspris i USD.

När du är nöjd med villkoren för ditt CDP-lån klickar du på ”Collateralize & Skapa Dai-knappen. Då visas en skärm för att bekräfta detaljerna i ditt lån.

Om du klickar på rullgardinsmenyn med de 7 stegen ser du de tekniska stegen som kommer att utföras när du har bekräftat skapandet av CDP. Om du vill gå framåt trycker du på knappen ”Slutför och skapa CDP”.

Därefter uppmanas du att underteckna transaktionen som bekräftar genereringen av Dai med den plånbok du ursprungligen loggade in med, oavsett om det är MetaMask, Ledger eller Trezor.

När du har undertecknat transaktionen dyker upp en laddningsskärm med ”Skapa din CDP”. Du kan till och med klicka på knappen ‘Visa transaktion’ för att observera transaktionen i blockchain via Etherscan.

När transaktionen är klar försvinner laddningsskärmen och en ny uppmaning dyker upp som visar alternativen du har med din CDP i instrumentpanelen nu. CDP-portalen är mycket användbar och kräver noggrann hantering av innehavare av CDP-lån. Den innehåller information om allt från likvidationspris (i USD) till en lista över CDP-transaktionshistorik. Du kan sätta in eller ta ut mer ETH, betala tillbaka Dai eller till och med generera mer Dai.

När du har din Dai är du fri att göra med det som du vill och betala tillbaka det på dina egna villkor så länge din ETH-säkerhet är tillräcklig för att täcka CDP innan den automatiskt avvecklas.

Webbappen CDP-sparare kan vara ett värdefullt verktyg för dig att hantera din CDP och förhindra automatisk likvidation. Om du vill experimentera med MakerDAO eller ta ett lån för första gången, se till att läsa om de olika avgifterna och strukturen för Maker. Det är också klokt att inledningsvis börja med små lånebelopp för att lära sig hur systemet och instrumentbrädan fungerar innan man går vidare till mer omfattande lånebelopp..

Slutsats

MakerDAO och dess Dai stablecoin är ett fascinerande koncept som har framstått som kärnkomponenter i Ethereums DeFi-landskap. Närma dig nya utlåningsprotokoll som Maker med försiktighet, eftersom de är baserade på innovativ teknik och volatila tillgångar underliggande lån. Lyckligtvis finns det betydande stöd bakom Maker, vilket indikerar att verktyg, guider och resurser kommer att fortsätta att finnas rikligt i det decentraliserade utlåningssystemet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me