Förstå micropayments & deras roll på webben 3.0

Micropayments

Mikrobetalningar har kommit in i rampljuset efter den snabba spridningen av Bitcoins Lightning Network (LN) och den efterföljande utforskningen av dess potentiella designutrymme.

Även om “Web 3.0” mer är en abstrakt hänvisning till den framtida utvecklingen av Internet, kan den ge ett användbart prisma för projicering av vilka nya innehållsplattformar, betalväggar och intäktsgenereringsstrategier som kan komma att dominera de närmaste åren..

Det finns flera övergripande trender som är redo att spela en framträdande roll i den framtida webbstacken, inklusive betoning på förbättrad integritet, decentraliserade / öppna protokoll och AI / ML-tillväxt.

I förhållande till kryptovalutor bör början av mikrobetalningar spela en central roll i det bredare Web 3.0-ekosystemet, särskilt när det gäller nya intäktsmodeller för innehållsdistribution.

Micropayments

Större berättelser om webben 3.0 åt sidan, med fokus på potentialen för mikrobetalningar vid konvergensen av kryptovaluta, en förnyad kraft på integritet och en övergång från annonsbaserade modeller ger en glimt av en övertygande ny webb.

Vad är mikrobetalningar?

Micropayments är uppenbarligen någon form av digital värdeöverföring med en tillräckligt låg transaktionskostnad för att övervinna mental bokföringsbarriär av äldre betalningsparadigmer. Sådana transaktioner måste bibehålla samma egenskaper som vanliga betalningar men är så små att de kan underlätta dynamik som automatiserade M2M-betalningar för IoT-enheter utan att transaktionskostnader gör överföringskostnaden ineffektiv.

Bitcoins LN är ett lämpligt exempel på mikrobetalningar av många anledningar, särskilt på grund av dess utomordentligt lilla kontoenhet för transaktioner.

För sammanhanget är den minsta kontoenheten i Bitcoin (on-chain) en satoshi (1 miljondel av en Bitcoin), och LN kan överföra värden genom öppna kanaler som är en tusendel av en Satoshi – kallad millisatoshi. Det ”billigaste konstverket i historien” som såldes med en LN-betalning motsvarade $ 0,00000004143 och var ungefär kongruent med kostnaden för ett enda sandkorn.

Bitcoins LN är fortfarande mycket ung, och dess avgiftsmarknaden är fortfarande omogen, så det är i bästa fall osäkert att projicera hur det kommer att utvecklas. Vi kan dock förvänta oss att den genomsnittliga kostnaden per kanalöverföring mellan två parter blir drastiskt lägre än äldre betalningsspår, vilket är tillräckligt för att projicera potentialen för nya applikationer och intäktsgenereringssystem som kan uppstå genom nätverk av mikropeteringar mellan människor på Internet..

Om Bitcoins LN skulle förvärva de nödvändiga likviditetsleverantörerna för att effektivisera skalningen, kan vi förvänta oss utveckling som t.ex. LightningJoule och Casas webbtillägg att bli, åtminstone tidiga iterationer av, mycket praktiska mikrobetalningsverktyg för webbaserade tjänster.

Nya betalväggar, intäktsgenereringsstrategier och innehållsplattformar

Nya typer av löneväggar bör utvecklas hand i hand med intäktsgenereringsstrategier som utnyttjar kraften i mikrobetalningar. Föreställ dig betala per klick eller betala per visning prenumerationsmodeller som löser sig nästan direkt, har låga avgifter, tar bort vanliga integritetsintrång och möjliggör nya former av insamling och intäktsgenerering.

Vi ser redan några av de tidigaste formerna av sådana betalväggar, särskilt när det gäller digitalt innehåll. Till exempel, Y’alls är en experimentell LN-baserad publiceringswebapplikation där användare måste gå igenom en micropayment paywall för att läsa innehållet som publiceras på webbplatsen. På samma sätt måste författare betala en liten mikrobetalning för att publicera innehåll på webbplatsen.

Baserat på Lightning Labs första Go-implementering av LN representerar Y’alls en tidig form av en ny intäktsmodell som många innehållsplattformar kan komma att anta. Föreställ dig NYT med hjälp av en betalning per klick-modell för micropayment per artikelbasis för deras mobilversion snarare än att blockera dig från att läsa en artikel om du inte registrerar dig för en månads prenumeration på minst en månad. En sådan dynamik skulle kräva mycket bredare antagande av Bitcoin och LN, men det ger några övertygande fördelar för plattformen och dess användare.

Den dominerande intäktsgenererande modellen för innehållswebbplatser idag är reklam, som upprepade gånger har avslöjat sin övertygelse om integritetsintrång. Även om det kan ge lönsamma inkomster för massivt populära onlinepersoner, hindrar annonsbaserade intäktsmodeller ofta mindre innehållsskapare från att tjäna betydande intäkter från sitt arbete..

Ett bra exempel är med YouTube, vars mindre innehållsskapare till stor del är utestängda från YouTubes partnerprogram som har en hög barriär att kvalificera sig för, och har öppnat möjligheter för konkurrerande plattformar. Innovatörer som vill utmana YouTubes dominans sitter inte bara utan att vara med heller; plattformar som DLive har redan säkrat Internet-kändisar, och i fallet med DLive är det PewDiePie.

På samma sätt innehållsplattform LBRY uppmuntrar innehållsskapare att basera sin intäktsgenerering på en pay-per-stream- eller pay-per-click-modell snarare än reklam. Ingen kraftig nedskärning tas av en mellanhand (dvs. YouTube) och medel tas emot direkt från innehållsskaparnas anhängare. LBRY använder sin egen inbyggda token, som sannolikt kommer att behöva förändras när räkenskaperna för online-mikrobetalningar skjuter en universell räkenskapsenhet (dvs. Bitcoin) i framkant – men modellen är fortfarande användbar för att visa mikrobetalningspotential..

Ett annat open source-projekt, FileBazaar, använder en LN-betalvägg för att köpa och sälja digitala filer. Baserat på Blockstreams Lightning Charge kan filer som bilder, videor, PDF-filer och ljud överföras med LN. FileBazaar är möjligen början på vad som så småningom kan visa sig vara stora marknadsplatser för digitala filer baserade på mikropengar.

Hur kunde användare trivialt utnyttja mikrobetalningar via en webbläsare?

Enkla webbtillägg för LN-betalningar är redan tillgängliga.

Kolla in LightningJoule eller Casa’s Node Extension så ser du att du kan skicka eller betala LN-fakturor med några enkla klick. Processen att köpa Bitcoin och deponera den i en LN-kompatibel plånbok, sedan öppna en kanal och slutligen stänga den är fortfarande en besvärlig process för den vanliga användaren, men det är en lovande start. Det är inte svårt att föreställa sig någon gång inom en snar framtid när LN-baserade mikrobetalningar via en webbläsare är lika enkla som att skicka en PayPal-faktura utan de absurda avgifterna och kontocensuren.

Potentialen för mikropayments för att omdefiniera innehållsfördelning är också enorm. Streamingtjänster kan utnyttja mer effektiva intäktsströmmar utan höga transaktionsomkostningar, och tjänster för digital tippning kan påverka innehållsskaparna att producera mer ad hoc-innehåll. Författare kunde självständigt publicera böcker via mikrofinansierade mikrobetalningar med en enkel länk, och bloggare kunde kringgå annonsintäktsmodellen som karakteristiskt tappar inkomst till mellanhänder..

Micropayments behöver inte ens vara så små. Så länge de underlättar en censurbeständig och billig transaktion mellan motparter på en flexibel basis (dvs. per artikel), utför de jobbet. När vi går tillbaka till NYT kostar prenumerationer som betalas med kredit- / betalkort dem behandlingsavgifter, det tar dagar att avveckla och återbetalas. Dessa avgifter är också föremål för godtyckliga avgifter höjs av betalningsprocessorer. Micropayments skulle minska kostnaderna i slutet genom att utnyttja en P2P-valuta där människor behöver gå igenom processen att upprepade gånger lämna in personlig information i en kassasida – en kritisk förbättring av integriteten för personlig information.

Micropayments kan också spela en viktig roll i sociala medieplattformar. Och av alla sociala medieplattformar idag, förmodligen Twitch ger optimal projektion av mikrobetalningspotential.

Baserat på en tippmekanism som kallas ”Bits” som används för att heja på live streamers av populära spel som Fortnite, kan ledande streamers ofta dra in lukrativa summor bara från bitar. Twitch tar en stor del av dessa tips och framhäver hur en P2P-tippmekanism kan bli ännu mer lönsam för ledande innehållsskapare och potentiellt en tillräcklig extra intäktsström för mindre skapare.

Tippning är inte den mest tilltalande dragningen av mikrobetalningar men det fungerar som ett användbart exempel för hur enkelt de kan vara – även om fall av online-tips som BAT-symboler verkar irrelevanta.

Webben 3.0 i all sin hype är inte definitivt någon enhetlig vision om ett framtida webblandskap. Den tidiga utvecklingen av flera tekniker tyder dock på att monetiseringsmetoder och den övergripande topologin (dvs. decentraliserad kontra centraliserad) kan komma att förändras ganska radikalt. Lägg till teknologier som AI och snöbollskursen mot öppen källkodsprojekt, och Web 3.0 är redo att se väldigt annorlunda ut än vad vi är vana vid.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me