Blockchain-prognoser: Använda Wisdom of the Crowd för att förutsäga framtiden

Blockchain Prognoser

En av de avgörande funktionerna på kryptovalutamarknaden är oförutsägbarhet. Det är både en del av dess charm och anledningen till att det hittills inte lyckades locka stora institutionella investerare. Tillsynsmyndigheter oroar sig över marknadens tvåsiffriga procentvisa svängningar, och öreinvesterare hoppas kunna slå den rik med några dollar kastade på rätt mynt vid rätt tidpunkt.

Och ändå har tekniken bakom kryptovalutan potential för ett nästan oändligt antal olika förutsägbara användningsfall. Blockchain-prognosprojekt växer både i antal och omfattning, i syfte att förutsäga inte bara kryptovalutapriser utan ett brett spektrum av tidigare okända siffror. Vi kommer att göra en kort översikt över vad blockchain-prognoser är, vad den kan, och vem som gör inbrott i denna potentiellt enorma nya marknad.

Blockchain Prognoser

Förutsägbara data

Kärnan i blockchain-prognoser är ett koncept som kallas visdom för publiken. Det fungerar på samma sätt som alternativet “Fråga publiken” i TV-programmet “Vem vill bli miljonär?”

Det finns styrka i antal, och det är omedelbart uppenbart när det gäller prognoser. En individs åsikter om ett visst ämne baseras på individuell kunskap, erfarenhet och andra personuppgifter. Detta leder till åsikter som kan vara rätt eller fel, beroende på inmatningen.

Men tänk om personen hade mer information tillgänglig? Mycket mer, faktiskt? Den bättre kvaliteten och mängden data skulle göra det möjligt för han eller hon att göra mer konsekventa korrekta förutsägelser.

Blockchains är skräddarsydda för att samla stora summor data från många decentraliserade källor. Ett blockchain-förutsägelseprojekt tar sedan många enskilda datapunkter och åsikter och kombinerar dem för att ge ett informerat svar på om priserna kommer att gå upp eller ner, vilka människor som troligen kommer att köpa och i allmänhet vad som kan förväntas hända nästa.

Detta är nästa utveckling av en gammal prediktiv mekanism – polling. I stället för att individuellt be ett visst antal personer om deras data, samlar dock en blockchain automatiskt in den, sorterar den och använder den för att göra en förutsägelse.

Augur

Forecasting Foundation Augur-projekt är en uppsättning smarta kontrakt som använder projektets ursprungliga valuta REP som gör det möjligt för användare att skapa sina egna förutsägbara marknader. Forecasting Foundation är inte inblandat i de marknader som Augur-användare skapar och Augur är helt öppen källkod. Projektets hjärta och själ gör kraften i förutsägbar blockchain-prognoser tillgänglig för alla.

Augur-guide

Läs: Vår guide till Augur

“Augur-protokollet är det enda förutsägelsesmarknadsprotokollet som Prognostiftelsen är medveten om där utvecklingsteamet inte gör något utöver att skriva den kostnadsfria källkoden,” förklarade teamet på projektets hemsida. ”Forecast Foundation och de personer som har skrivit Augur-protokollkoden skapar inte marknader på Augur-protokollet, de utför inte affärer eller har förmågan att övervaka, kontrollera, censurera eller modifiera några åtgärder som utförs på Augur-protokollet. I stället uppmuntrar Forecast Foundation användarna att utföra dessa åtgärder från jurisdiktioner där de har rätt licensiering och vägledning, och där de kan följa lämpliga regler som styr de åtgärder de utför på Augur-protokollet. ”

På detta sätt fungerar Augur som en representant för blockchain-prediktiva marknaden som helhet – en decentraliserad verktygslåda för att tillämpa blockchain på ett brett spektrum av slutanvändningsapplikationer.

Augur gick nyligen live med applikationen, över en miljon dollar hittills har satts på plattformen. Du kan se statistik i realtid av marknaderna på Förutsägelser. Globala.

Gnos

Gnos utför en liknande funktion med ett mer lekfullt användargränssnitt. Gnosis ‘decentraliserade Olympia-applikation har periodiska förutsägelsesturneringar. Deltagarna får 200 OLY-tokens för att kunna förutsäga olika ämnen – ett exempel är världsrekordet för den största nyårsaftonfyrverkeriet. Gnosis Olympias OLY-tokens “play-money” delas sedan ut till vinnarna. Gnosis Olympia fungerar som en testplattform för utvecklare, liksom inspiration för framtida användarfall i verkligheten.

Cindicator

Alla dessa projekt närmar sig blockchain-prognosmarknaden från lite olika riktningar. Den främsta marknadsföraren i rymden är dock fortfarande Cindicator. Precis som sina nyare kusiner, syftar Cindicator till att använda kraften från folkmassor via blockchain-teknik för att göra exakta marknadsförutsägelser. Cindicator är till stor del inriktad på den finansiella publiken, med målet att vara ett slags orakel för händelser på både kryptovaluta och traditionella marknader.

Cindicator Guide

Läs: Vår guide till Cindicator

På Cindicator-plattformen hålls månatliga tävlingar där Cindicator-innehavare svarar på en serie förutsägbara frågor. Deras svar på dessa frågor sammanfattas i slutet av månaden, och Cindicator-tokens delas ut för korrekta svar. Detta uppmuntrar publiken att undersöka och producera ett informerat svar och därmed kringgå GIGO-problemet att enbart förlita sig på storleken på publiken. Kort för ”Garbage In, Garbage Out”, GIGO är en datavetenskaplig term som lånas av den prediktiva prognosindustrin för att bedöma kvaliteten på de data som används för att göra ekonomiska förutsägelser. Även om det är möjligt att få mer noggrannhet i alla prognoser helt enkelt genom att kasta informationsnätet bredare, stimulera deltagarna att nätet avskräcker slumpmässigt gissning och uppmuntrar mer informerade förutsägelser.

Slutligen tar Cindicator sin aggregerade smarta data och kör den genom ett artificiellt intelligenssystem som kallas ett neuralt nätverk. Detta skärper förutsägelserna ytterligare.

”När man gör förutsägelser är en metod för att Crowdsourcing åsikter att distribuera folkmassans visdom. Detta innebär att när man tittar på en mängd olika åsikter om en viss fråga, tar man det “genomsnittliga” svaret, i teorin ger en mer exakt förutsägelse än någon individ – oavsett hur kunnig – kan ge, “sa Cindicator på projektets hemsida . “På Cindicator gick vi längre och använde en mångfald av datavetenskapliga metoder, med statistikvetenskap och maskininlärningsmetoder för att förbättra noggrannheten i våra förutsägelser.”

Odla Labs

Till sist, Odla Labs erbjuder blockchain-förutsägelser som en tjänst till sina kunder, inklusive LG och Broadspectrum. Cultivate fakturerar sin tjänst som en användaranpassad lösning för nästan alla förutsägbara behov, från amerikanska val till sport till affärsstrategier.

Dessa tjänster erbjuds på flera nivåer. Både TinyCast och AlphaCast är gratis för personliga eller offentliga prognoser, medan Cultivate Forecasts-produkten är inriktad på den professionella marknaden och erbjuder tre till sex månaders prövningar för potentiella kunder.

Forma framtiden

Det är ironiskt att blockchain-teknik, som skjuter in i nya gränser inom nästan alla tekniska områden, också nu används för att förutsäga vad dessa fält kommer att göra. Smakerna och djupet av förutsägelser varierar, från Augurs öppen källkod, catch-all-plattform till Cindicators snäva fokus på finansmarknader. Men förgreningarna för denna typ av förutsägbar förmåga är uppenbara. Roller som nu fylls av analytiker och omröstningsspecialister viker för en ny typ av decentraliserad informationsinsamling. Detta lovar att inte bara vara snabbare och mer exakt utan också mindre koncentrerad.

Till exempel i USA: s presidentval tenderar de flesta nyhetsbevakningar att fokusera på några stora röstningsföretag. År 2016 föll dessa valföretag relativt platt när det gällde att förutsäga den eventuella segern för den republikanska kandidaten Donald Trump. Som ett resultat var medietäckningen kring valet förvirrad – och åtminstone i vissa fall ganska felaktig. Ett blockkedjebaserat system skulle ha tagit granularitet som inte var tillgänglig för traditionella avfrågare, och det skulle ha tagit bort alla frågor om fördomar genom sin autonoma och decentraliserade natur.

Att räkna ut vad som händer härnäst inom blockchain-tekniken är nästan alltid ett svårt förslag. Hur lämpligt är det att blockchain syftar till att lösa problemet själv.

Referenser

  1. https://www.ibm.com/blogs/insights-on-business/electronics/demand-forecasting-reinvented/
  2. https://www.augur.net/
  3. https://gnosis.pm/
  4. https://www.cultivatelabs.com/future-of-work-whitepaper
  5. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2016/11/09/why-2016-election-polls-missed-their-mark/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me