Blockchain molnlagring: decentraliserad störning av en industri för flera miljarder dollar

Blockchain Cloud Storage

Cloud computing och dess nära kusinmolnlagring representerade nästa stora datorrevolution. Nu verkar det som om blockchain-tekniken har infört en ytterligare rynka till molndataparadigmet.

Traditionell databehandling är beroende av att processorkraft och lagring lagras lokalt. I synnerhet lagring hade alltid varit en begränsande faktor på grund av kostnaden för att upprätthålla stora lagringsvolymer inom relativt ett relativt litet hem eller arbetsmiljö..

Molnlagring erbjöd en lösning. Stora lagringsleverantörer med de specialiserade resurserna för att vara värd för rack och rack med lagringsutrymme gjorde deras tjänster tillgängliga via internet, eller “molnet”, som det blev känt. I stället för att hantera dataöverföringar lokalt kan en dator för hem- eller företagsanvändare skicka sina data till en av dessa specialiserade leverantörer och få tillgång till den efter eget önskemål.

Blockchain Cloud Storage

Cloud Storage-fördelen

Traditionella, centraliserade molnlagringsleverantörer gav användarna en mängd olika fördelar. Utöver de uppenbara kostnads- och utrymmesbesparingarna erbjöd leverantörer av centraliserade molnlagringar en färdig säkerhetskopia för lokalt värddata. Data som laddas upp till en av dessa tjänster via molnet kan nås från vilken dator som helst som har en internetanslutning och skyddar den mot lokala naturkatastrofer eller säkerhetsintrång. Dessutom införde traditionell molnlagring en skalfördelning av datalagring. Genom att vara värd för en mängd olika data från en mängd användare på storskaliga maskiner kan molnlagringsleverantörerna minimera bortkastat utrymme och hålla kostnaden – både monetär och miljö – till ett minimum.

Centralisering slår igen

Denna centraliserade modell kom dock med en hel del anmärkningsvärda nackdelar. Medan data definitivt var säkrare i en dedikerad molnlagringsanläggning i motsats till en hem- eller företagsserver, samlades den fortfarande in på en fysisk plats. Även om den platsen härdades mot miljöfaror eller hacking, fanns det fortfarande en enda felpunkt som potentiellt skulle kunna stöta på.

Cloud Storage-leverantörer

Cloud Storage Providers, bild från CNET

Dessutom kan slösat utrymme fortfarande vara ett problem. Molnlagringsleverantörer var tvungna att trampa in en delikat investering. För lite lagringsutrymme och de kunde omöjligt hantera volymen på uppladdad data. För mycket, och de slösade bort el – och tid – att underhålla oanvända servrar.

Decentralisering har uppstått som ett sätt att potentiellt slå ut båda problemen på en gång. Vi ska kort kartlägga fördelarna med decentraliserad molnlagring och några av de största aktörerna i rymden.

Decentralisering av lagring

Decentraliserad lagring med blockchain-teknik har några omedelbara fördelar jämfört med den traditionella modellen. Ironiskt nog uppnås dessa fördelar genom att flytta hela cirkeln tillbaka till förvaring i enskilda hem och företag. Blockchain gör hela skillnaden. Genom att paketera ut data över ett antal olika volontärdatorer kan data lagras mer effektivt och hämtas snabbare än data som är värd på en central server – benägna att uppgradera underhåll, haverier och den så kallade “dödskram” på grund av bandbredd begränsningar.

En periodvis uppdaterad kopia av blockkedjan inbäddad i dessa enskilda noder förhindrar dock förlusten av en nod från att förlora data den innehåller. Uppgifterna lagras i diskreta bitar över nätverket som kan sammanställas i händelse av förlust i mindre skala. Dessutom garanteras säkerhet genom dessa säkerhetskopior. Enskilda lagringsleverantörer kan inte manipulera data, så att blockchain avvisar deras ändrade kopia av data, och det är till stor del immun mot hackare eller datatjuvar på grund av hur det distribueras och kontinuerligt verifieras.

Allt detta och kostnadsbesparingarna kan vara betydande. Datalagringsleverantörer får ett ekonomiskt incitament i form av fillagringstoken för att vara värd för data och de belastar kostnaderna för uppgradering av el och utrustning oberoende. Detta har effekten av att molnlagringsmodellen bryts upp i en mängd oberoende kontrakt, alla konkurrerar om att tillhandahålla bästa, snabbaste och säkraste lagringsutrymmet för en större andel token.

De största spelarna

Det finns fyra huvudaktörer i den decentraliserade molnlagringsarenan idag. Dom är Storj, Sia, Filecoin, och Maidsafe.

Läs vår recension av Sia

De förlitar sig alla på samma grundprincip. Oanvänd hårddiskutrymme i nätverket hyrs ut till användare och leverantörerna av det oanvända hårddiskutrymmet belönas med tokens.

De största skillnaderna mellan mynten är just nu marknadsandelen. Detta är viktigt eftersom decentraliserade molnlagringsleverantörer nödvändigtvis måste vara stora för att vara värda. Med andra ord, ju större samhället desto mer lagringsutrymme är tillgängligt och desto mer ekonomiskt är lagringsutrymme.

I ordning av börsvärde, ett grovt mått på marknadsandel, rankas spelarna Sia, Storj och Maidsafe. Filecoin har för närvarande inte ett uppskattat marknadsvärde på större analysplatser på grund av att projektet befinner sig i ett preliminärt skede. För närvarande är endast Filecoin-futures tillgängliga.

Precis som centraliserade molnlagringsleverantörer finns det troligtvis utrymme för mer än en distinkt blockchain-molnlagringsleverantör i utrymmet. Det finns flera komponenter att lagra, inklusive pris, tillgängligt utrymme och hastighet. Det kommer sannolikt att finnas många möjligheter i framtiden för mynt att hugga ut en distinkt nisch i utrymmet som skiljer sig från sina konkurrenter.

Den pågående blockchain-revolutionen

Blockchain har redan förändrat vårt sätt att arbeta, spendera och spela. Nu verkar det troligt att decentraliserad lagring också kommer att förändra hur vi hanterar och manipulerar data. Decentraliserad molnlagring erbjuder reams av relativt billig, snabb lagring med en redundant säkerhetsfaktor som tillhandahålls av blockchains förmåga att distribuera filer över flera noder. Det är svårt att välja vilka, om någon, av de nuvarande decentraliserade molnlagringsleverantörerna i slutändan kommer att vara ledaren. Tidig adoption kommer att vara nyckeln på grund av molnlagringens “större är bättre” karaktär. Det är dock nästan garanterat att någon form av specialisering i slutändan kommer att utvecklas. Vissa nätverk är helt enkelt bättre på att hantera vissa typer av dataförfrågningar än andra. En streamingvideolagringstjänst kan till exempel prioritera hastighet framför kostnad eller stort utrymme. En digital motsvarighet till ett storskaligt, långvarigt datalager som Iron Mountain kan emellertid kunna göra på grund av lägre hastigheter för ekonomiska bulklagringshastigheter.

Blockchain-sfären fortsätter att växa och utvecklas, och det är säkert att blockchain-lagring kommer att växa och utvecklas tillsammans med det.

Referenser

  1. http://techgenix.com/blockchain-technology-for-cloud-storage/
  2. https://www.computerworld.com/article/3250274/data-storage/blockchain-and-cryptocurrency-may-soon-underpin-cloud-storage.html
  3. https://coinmarketcap.com
  4. http://sia.tech/
  5. https://storj.io/
  6. https://www.maidsafe.net/
  7. https://filecoin.io/
  8. https://www.influencive.com/the-decentralized-cloud-is-here/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me