Blockchain & Internet of Things (IoT): En titt på framtiden

Blockchain & amp; Sakernas Internet

Om ditt kylskåp kunde prata med din telefon, vad skulle det säga? Vad sägs om din bil och ditt hemsäkerhetssystem?

Blockchain-tekniken ger frasen “Om dessa väggar kunde prata.” De kan nu inte bara prata utan de har tydligen några intressanta saker att dela med dig och de andra anslutna enheterna i ditt hem och på din arbetsplats.

Det stannar inte där. Det så kallade sakernas internet är mogen för en adoptionsexplosion, och det är fortfarande ett av de mest övertygande användningsfallet för blockchain-teknik ännu.

Blockchain & amp; Sakernas Internet

Trots monikern handlar sakernas internet verkligen om hur människor, platser och saker så småningom kommer att utveckla ett gemensamt språk, vilket gör livet enklare för alla – och allt som är involverat.

människor

Bärbar teknik är ganska gammal, med standardarmbandsuret som ur-exempel. Du är troligtvis bekant med mer avancerad hårdvara, som bärbara stegräknare eller pulsmätare.

Den decentraliserade karaktären hos blockchain-teknik tvingar innovation inom bärbar sektor som aldrig förr. Med processorkraft distribuerad via molnet och blockchain kan bärbara enheter samtidigt bli mindre påträngande och kraftfullare.

Detta var i slutändan döden för den mest profilerade bärbara enheten, Google Glass. De smutsiga glasögonen gjorde omedelbart kännedom om deras närvaro, och vissa lokaler förbjöd dem direkt av rädsla för kränkning av integriteten. Enligt amerikansk lag kan du ta bilder av dig när du är ute och går offentligt, men hur är det i ett omklädningsrum eller badrum?

Google Glass

Google Glass 2.0, bild från Trådbunden

Nästa generation av bärbara produkter är mycket subtilare. Medan integritetshänsyn fortfarande kommer att framträda är förmågan att ta bilder i hemlighet bara ett litet exempel på möjliga bärbara applikationer.

Föreställ dig ett armband eller annan sådan enhet, liknande de Fitbits som för närvarande används för att spåra steg, hjärtfrekvens och andra biometriska funktioner. Ge den enheten nu möjligheten att prata med andra smarta enheter istället för att bara spela in data och leverera den till din smartphone.

Du går fram till din ytterdörr och ditt armband ber ditt säkerhetssystem att avaktivera larmet och låsa upp dörren. Båda enheterna är i harmoni och kan vara säkra på att du är den du säger att du beror på den inneboende säkerheten för blockchain-kryptografiska signaturer.

FitBit

Smarta klockor, bild från FitBit

Du går in och lamporna springer fram till din specificerade ljusstyrka, delvis beroende på det omgivande ljuset som redan strömmar genom fönstren och känner av solcellssensorer. Det är en fredag, så din stereo stänger automatiskt av din helgspellista. Din hemelektronik skakar sig ur viloläge, redo att vara på väg.

Du har blivit en kraftfull universell fjärrkontroll. Du bor inte längre i ditt hem; ditt hem bor runt dig.

Platser

Denna anslutning behöver inte sluta hemma. En DJ i en klubb skulle potentiellt kunna “läsa” publikens hjärtfrekvens och justera snurren därefter. Du kan hoppa över livsmedelsraden i kassan, eftersom ditt armband redan har synkroniserats med dina inköp och ditt bankkonto (eller Bitcoin) dras automatiskt när du går ut genom dörren.

Mer till punkten, en person behöver inte ens vara närvarande för blockchain-teknik för att ge värde till sakernas internet.

Tillverkningsinställningar ser sannolikt den mest utbredda användningen av denna teknik.

Moderna fabriksgolv gillar väldigt annorlunda än vad de gjorde redan på 1990-talet. Det är mer sannolikt att du ser en monteringsbana bemannad av ansiktslösa robotar än levande mänskliga arbetare i de flesta branscher. Det är vettigt; robotar blir inte sjuka, de tar inte semester och de röstar inte för att gå med i fackföreningar. Allt de behöver är regelbundet underhåll, elkraft och en plan av något slag. De få människor du ser fräsa runt en modern fabrik är sannolikt tekniker av ett eller annat slag. Deras uppgift är främst att se till att företagets maskiner fungerar upp till snus. Det faktiska arbetet med att montera widgets och svetsa ihop bilpaneler i stål görs semi-autonomt.

IoT-tillverkning

IoT i tillverkning, bild från Tillverkaren

Det är så “semi-autonomt” som blockchain-tekniken kanske kan ta itu med. Även i en mycket automatiserad anläggning, som ett modernt stålverk, är människor fortfarande skyldiga att göra finjustering och fatta de beslut som robotar inte kan. En mänsklig förare är troligtvis bakom ratten på riggen och tar skrot till anläggningen, och en mänsklig ingenjör är den som beställde skrotet i första hand när han eller hon märkte att den grundläggande syrgasprocessugnen blev lite låg.

På en fabrik som använder tingenes internet kan ugnen och lastbilen fatta beslut på egen hand. Ugnarnas sensorer upptäcker att råvarorna börjar ta slut. Det pingar den förarlösa riggen, som fortsätter till skrotgården för automatisk lastning av ett lika inmatat transportsystem. Riggen återvänder till ugnen för lossning och arbetet med att tillverka stål fortsätter. Beslutsprocessen är snabb och automatisk. Det finns inget utrymme för fel eller felbedömning, och processen dokumenteras utförligt på blockkedjans distribuerade huvudbok. I slutet av dagen är varje del av fabrikens interna försörjningskedja ansvarig och tillgänglig för granskning.

Applikationerna stannar inte vid redan automatiserade fabriker. Sakernas internet har omedelbar uppenbar potential i detaljhandeln och livsmedelssektorn.

Saker

Det finns praktiskt taget inga gränser för vilka enheter som kan bemyndigas av sakernas internet eller vad dessa enheter kan säga till varandra. Detta är en välsignelse och en förbannelse. I en värld där ditt kylskåp, din bil och ditt hemsäkerhetssystem kan föra en konversation krävs det bara en svag länk för att skapa en allvarlig säkerhetsproblem. Detta har redan hänt. Hackare kunde ta kontroll över den patenterade kameratekniken inuti Kinas Hangzhou Xiongmai Technology-komponenter och få tillgång till anslutna enheter och sprida sig genom systemet. Det är lätt att föreställa sig att ett liknande säkerhetsfel används för att samtidigt låsa upp alla dörrar i en lägenhetsbyggnad eller fuskat med trafiksignaler. Det är den dåliga tropen av många oklara Hollywood-filmer som kommer till skrämmande liv.

Att använda blockchain-teknik istället för traditionell anslutningsteknik minskar denna risk genom att skapa ett säkert och decentraliserat språk för sakernas internet. Det blir mycket svårare att ta kontroll över en enhet med en öppen och genomskinlig huvudbok, kryptografiskt förseglad vid varje steg.

Blockchain-företag

Det finns ett antal Blockchain-företag som vill utnyttja blockchain-kraften i kombination med IoT.

IOTA

IOTA är en kryptotoken (IOT) speciellt utformad och optimerad för Internet-of-Things (IoT). Teamet bakom projektet utvecklade en ny distributionsbokningsarkitektur som syftar till att stödja 4: e industriella revolutionen och maskinekonomi, där maskiner handlar resurser och tjänster med varandra utan tredje parts inblandning.

IOTA-guide

Streamr

Streamr är ett komplett system som kommer att kunna tokenisera realtidsdata, så att människor såväl som maskiner kan handla det via systemets decentraliserade P2P-nätverk. Streamr jämförs ofta med IOTA eftersom de två är i direkt konkurrens, även om Streamrs fortfarande växer medan IOTA nyligen exploderade för att ta sin plats bland de bästa kryptokurvorna med marketcap.

Streamr-guide

Waltonchain

Waltonchain är ett gemensamt projekt mellan kinesiska och koreanska utvecklare som syftar till att kombinera blockchain-teknik och radiofrekvensidentifiering (RFID) för att hjälpa till att hantera leveransförändringar, med det uttalade målet att driva på integrationen av blockchain och Internet of Things.

Waltonchain

En ansluten värld

Världen är på väg mot en stor teknisk revolution, med sakernas internet i spetsen. Allestädes närvarande tekniska enheter får förmågan att kommunicera med varandra för att förbättra effektiviteten och upptäcka synergier som tidigare inte drömts om. Linjerna mellan en teknikanvändare och miljön kommer att bli suddiga, eftersom användarens själva närvaro och önskningar formar världen runt honom eller henne. Även utan en användare närvarande kan maskiner översätta och förutse sina ägares framtida behov och behov, vare sig de är personliga eller professionella. Blockchain gör detta både möjligt och säkerställer att en starkt ansluten värld är lika säker som en värld full av diskreta tekniska länkar.

Referenser:

  1. http://theconversation.com/using-blockchain-to-secure-the-internet-of-things-90002
  2. https://www.scientificamerican.com/article/using-blockchain-to-secure-the-internet-of-things/
  3. https://www.computerweekly.com/news/252433944/How-blockchain-can-secure-the-IoT
  4. https://www.i-scoop.eu/blockchain-distributed-ledger-technology/blockchain-iot/
  5. https://www.gsma.com/publicpolicy/5g-internet-things-iot-wearable-devices
  6. https://www.mouser.com/applications/article-iot-wearable-devices/
  7. https://www.searchenginejournal.com/top-10-places-that-have-banned-google-glass/66585/
  8. https://www.fitbit.com/home
  9. https://blog.ark.io/?gi=e6ead444223d

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me