Blockchain & Art: Hur denna teknik påverkar en gammal industri

Blockchain & amp; Konst

Konstsamling är en av de hobbyer som omedelbart framkallar en mental bild av fina cocktailpartier, virvlande konjakglasögon och auktionärer som kastar runt miljoner dollar som så mycket Halloween-godis. Det är en bild av tweedjackor, rävjakt, exklusiva klubbar och raffinerat snobberi.

Nästan per definition är att samla konst en strävan efter den övre skorpan.

Framväxande blockchain-teknik förändrar det, precis som det förändrar hur vanliga människor investerar i fastigheter och andra typiskt kapitalintensiva satsningar. Det förändrar också hur konst skapas, distribueras och autentiseras.

Unik

Vad gör konst i sig värdefullt? Denna fråga plågar nykomlingar i konstvärlden. De står framför en Jackson Pollock – bara dribblar, smetar och fläckar – och slår till prislappen. Det har blivit en kliché.

Prisskillnaden mellan den ursprungliga Mona Lisa och en presentaffär av Mona Lisa är knuten till äkthet. Den är inte knuten till själva bilden – båda visar i princip samma sak. En har dock autentiserats av en betrodd tredje part, som en konsthandlare, och certifierad för att vara original och därför av högre värde än en identisk bild.

Om det låter bekant för formuleringen i Nick Sabos landmärke “bitguld” -förslag, är vi på rätt väg. Bitcoin och andra extra kryptovalutor hämtar sitt värde från den kryptografiska signaturen som tillämpas av deras respektive blockkedjor. Blockchain tar plats för en bank eller regering när det gäller att tilldela och skydda valutans värde.

På samma sätt utvecklas blockkedjor för att klippa ut mellanhandens konsthandlare och direkt autentisera och tilldela värde till enskilda konstverk.

Detta är särskilt relevant i Photoshop, digital fotografering och digital konst. Old-school konstförfalskning var en konst i sig själv. Det krävde enorma färdigheter och hantverk för att ta rör med färg och en tom duk och slita ut en förfalskad Vermeer värt miljoner dollar.

MS Paint Picasso

Om jag producerar nästa Mona Lisa på MS Paint finns det inget som hindrar mig från att kopiera JPEG tusentals och tusentals gånger, spamma den till konstforum och vara värd för den på min blogg, fritt tillgänglig för nedladdning.

Det finns också väldigt lite som hindrar någon annan från att göra exakt samma sak, förutom papperstunna immateriella rättigheter och upphovsrättslagar.

Fråga någon kändis som har gjort något pinsamt hur svårt det är att ta bort en bild från internet.

Blockchain tar upp denna fråga. Precis som det bara finns en original Mona Lisa, kan det bara finnas en autentisk, signerad digital version av mitt ursprungliga MS Paint-mästerverk.

Kopior kan produceras ad nauseum, men de skiljer sig inte från de professionella affischer som säljs i Louvres presentbutik. Kopior av konst har bara inte samma värde som originalverket.

Som originalartist är mina rättigheter och min framtida intjäningspotential säkerställd av blockchain. Miljoner kan njuta av en digital kopia av min konst, men jag ensam kontrollerar priset och distributionen av originalet.

PoetPo.et är ett företag som använder Blockchain för att bevisa ägande av tillgångar

Detta är på vissa sätt Napster-fenomenet som går i full cirkel. Metallica och andra framstående musiker kämpade länge och hårt för att förhindra piratkopiering av deras material på Napster, BearShare, LimeWire och andra tjänster runt årtusenskiftet.

Deras material var upphovsrättsskyddat, hävdade de, och bara för att det var lätt att stjäla gjorde det inte rätt eller lagligt. Motargumentet var att en kopia var en kopia var en kopia, och eftersom det kunde göras omedelbart och gratis, borde Metallica sluta gnälla om att deras musik når miljoner fler än vad den annars skulle ha gjort.

Verkställighet blev kärnan i denna fråga. Vi minns alla att studenterna och mormödrarna slog till med rättegångar för miljoner dollar. Mycket, väldigt få av dessa verkställighetsåtgärder fastnade eftersom verkställigheten var så svår. Själva låten finns trots allt inte i en ficka eller en dold låda. Den finns i bitar och byte, spridda över hela världen.

Värdet av en kryptografisk signatur i denna situation blir omedelbart uppenbar. Det är mycket lättare nu att spåra originalmålningen, boken eller låten när den slingrar sig genom cyberspace.

Detta ändamål främjas av projekt som Poet, som främst är intresserad av litterära verk. Cryptokitties på Ethereum blockchain är en prototyp för hur framtida blockkedjor för konstens ursprung kan fungera.

En bit av pajen

Naturligtvis är konst värt exakt vad någon är villig att betala för den. Och att någon vanligtvis är av den konjaksvarrande, rävjaktande sorten, för konsten är dyr.

Rekordet sattes i november 2017, då en köpare sjönk ner mer än 450 miljoner dollar för Leonardo da Vincis “Salvator Mundi.”

Bara för jämförelse är det mer än det totala marknadspriset för de flesta kryptovalutor utanför topp 80.

Detta begränsar ägandet i konstvärlden till den privilegierade världen för superrika och institutioner som museer. Det finns i princip ingen möjlighet för den genomsnittliga Joe att investera i kommande artister eller parkera sitt värde i etablerade gamla mästare.

Blockkedjan stör det århundraden gamla status quo. Precis som hur ett företag kan utfärda aktier kan nu innehavare av konst ge ut andelar i enskilda målningar via blockchain.

Precis som att äga ett aktie har en aktieägare inte rätt att valsa in på hemmakontoret och skjuta genom VD: s skrivbord – men de är delägare i företaget, alla samma sak.

VerisartVerisart, Tillhandahåller manipuleringssäkra certifikat för konst och samlarföremål. Säkrad av blockchain.

Vad är poängen med att äga en bit Rembrandt? Den ursprungliga innehavaren av målningen drar nytta av att samla in lätt tillgängliga kontanter för framtida inköp, på samma sätt som ett företag kan skaffa kapital via ett börsintroduktion.

Avvägningen är lite flexibilitet i hur konsten sedan kan köpas och säljas, men en målning som ursprungligen kanske bara har tjänat pengar genom att locka museiskunder kan nu aktivt finansiera sin existens.

Köparen av en konstandel gynnar också, utöver den ädla strävan att stödja konsten. Han eller hon använder nu konsten på ungefär samma sätt som de superrika: som en värdebutik.

Valutan kan fluktuera, fastigheter kan försämras och företagets aktier kan tankas. En Rembrandt kommer emellertid sannolikt att hålla och till och med öka sitt värde över tid, vilket hindrar en katastrofal förlust eller bevis på förfalskning. En av ledarna inom detta område är Maecenas, det första så kallade decentraliserade konstgalleriet.

Konstkonst Folio

Blockchain-tekniken lovar ett nytt sätt att lagra, autentisera och investera i konst.

Den övergripande utplattningen av marknaden borde bana väg för starkare konstnärers rättigheter, liksom gemensamt ägande av vårt gemensamma kulturarv. Detta är löftet i alla kryptovalutor: mer tillgång till marknader och idéer som en gång var de kapitalrikes lekplats.

Bäst av allt, det lovar att sprida bördan att stödja konsten över en bredare uppskattningsbas. En Pollock blir trots allt mer tillgänglig för den vanliga publiken när publiken äger en del av den.

Även om det är lite svårare att hänga på väggen kan digitala konstinsatser snart bli lika viktiga för industrin som museistillsynsmän, restaureringsexperter och konjakglastillverkare.

Crypto Art Puzzles & Spel

Människor älskar att spela spel och lösa pussel. Kryptokonstpussel har funnits i några år, och det verkar de vara får mer uppmärksamhet. Crypto-spel är ett annat område som kan leda till mer intresse för blockchain-teknik.

Idén om en kryptokonst som döljer ett pussel som betalar kontanter är en ny. Det finns inte många prejudikat för något som är både konst och ett betalande pussel. Marguerite deCourcelle får kredit för att uppfinna den kryptokonstgenren, och hennes verk har varit eftertraktade av samlare.

Kryptokonstverk fungerar på minst två nivåer. För det första är det konstverk som redan har en framväxande följd. För det andra är det interaktivt i den meningen att tittarna kan leta efter ledtrådar som leder dem till en kryptobaserad utdelning.

Crypto Art är ett mångsidigt medium

Marguerite deCourcelle arbetar under pseudonymen @coin_artist. Hennes oljepastell från 2015, kallad ‘Torched H34R7S’, hade ett pris på 5 BTC.

Arbetet var det sista i hennes ‘The Legend of Satoshi Nakamoto’ -serien och löstes 2018 när bitcoins var värda 50 000 USD. Det innehöll också schackpjäser, en sköldpadda och en phoenix omgiven av lågor, som alla har betydelse för henne.

Bitcoin Art

DeCourcelle är inte ensam i kryptokonstens värld. Konstnär Andy Bauch skapade en samling mosaiker som kallades ”Nya pengar” tidigare i år. Serien visades på Castelli Art Space i Los Angeles. Bauch använde Lego-block för att skapa mönster i en 4-till-9-fots horisontell triptych. Mönstren avslöjade också ledtrådar till dolda kryptopriser, som alla löstes när utställningen blev offentlig.

Bauch kommenterade det,

“Hur till synes godtyckliga konstpriser är, och när jag såg kryptopriserna fluktuerade vilt, var jag nyfiken,” och frågade, “Kommer den kryptovaluta jag lägger i denna konst uppskatta? Kommer konsten att uppskatta oavsett kryptovaluta? ”

Trots att kryptopriserna var borta sålde tre av hans bitar från utställningen, varav en hämtade 14 000 USD. Bauch hade cirkulerat bilder av konsten före öppningen, varför de dolda priserna hade hittats före deras offentliga debut.

Alla älskar ett mysterium

För närvarande ser det ut som kryptokonst är begränsad till traditionella konstformer, men potentialen för en ny form av konstbaserat kryptospel är verklig. Steven Spielberg nyligen science fiction blockbuster ‘Ready Player One’, utforskade en framtid där ett till synes open source-videospel har blivit en global sensation.

Blockchain är den perfekta plattformen för att skapa en virtuell värld där själva koden är den reglerande regleringen, och ingen enskild enhet har befogenhet att åsidosätta reglerna på ett infall. Medan blockchain-spelteknik är i ett tidigt skede kan det vara tekniken för att överbrygga klyftorna mellan spel, pengar och verklighet.

Crypto Kitties var väldigt populärt inom kryptosamhället, men de saknade ett användargränssnitt (UI) som skulle ha möjliggjort ett större antal potentiella användare (bland andra problem).

Cryptokitties

Den underliggande idén om unika artiklar som inte kräver användning av en tredje part för att etablera ägande är förmodligen grunden för vilken nästa generation virtuella världar kommer att byggas på, om än över en tidsram som kan frustrera den nuvarande generationen av kryptoentusiaster.

En enorm marknad

Det är svårt att föreställa sig hur en plattform som Second Life skulle ha sett ut för någon som var van vid brädspel. Till och med de tidiga TV-baserade konsolspelen gav inte människor en uppfattning om hur MMORPG skulle förändra det sätt som människor underhåller sig själva.

Vi kan fortfarande vara i de tidiga stadierna av ett stort skifte i hur människor använder elektronik och anslutning, och kryptos kommer troligen att integreras i spel tidigare än många tror just nu.

De första generationerna av MMORPG har skapat en enorm global marknad för virtuella, interaktiva världar. Med ökningen av AR / VR och blockkedjebaserat registerförande kan man inte säga vart onlinespel kan utvecklas till under de närmaste 20 åren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me