Bitcoin och frilans: Hur kryptovaluta kan driva gig-ekonomin

Cryptocurrency Gig Economy

Formen på den globala arbetsplatsen har förändrats drastiskt sedan millennieskiftet. Ökningen av automatiserade maskiner har ersatt miljontals arbetare över hela världen, medan företagens ständiga påtryckningar för att sänka kostnaderna har gjort att många jobb går till den lägsta budgivaren. hamnar vanligtvis i utvecklingsregioner i Östasien.

För ett årtusende verkar tanken att stanna på en enda arbetsplats hela livet förmodligen otänkbar. Världen har förändrats mycket sedan deras föräldrars dagar, och processen ser inte ut att sakta ner. Dagens unga människor har redan vant sig vid tanken att flytta ifrån jobb till jobb resten av livet.

Cryptocurrency Gig Economy

Nu blir spelekonomin snabbt den viktigaste källan till sysselsättning för människor över hela världen; underlättas i liten utsträckning av internetets förmåga att ansluta fjärranställda till potentiella arbetsgivare.

I skrivande stund över en tredjedel av européer och amerikaner arbetar som oberoende entreprenörer i spelkonjunkturen. Det talet kommer att stiga till 50% senast 2020, och det finns nu växande tryck på den befintliga ekonomiska infrastrukturen för att hålla jämna steg med den ökningen.

Med ökningen av Bitcoin och andra kryptovalutor, kan blockchain hjälpa till att underlätta en ny form av anställning och hjälpa arbetare runt om i världen att tjäna rättvist av sina ansträngningar?

Betalningstjänster

Som nu ser ut är det främsta sättet som frilansare får betalt via digitala betalningsleverantörer som PayPal.

PayPal gjorde en enorm inverkan när den först kom till scenen, men det var innan folk litade på det för sin vecko- eller månatliga lönecheck.

De överdrivna avgifterna som PayPal medför – med några som motsvarar cirka 4% – gör det opraktiskt för konstant storskalig användning. Många användbara digitala betalningsalternativ har dykt upp under de senaste åren, men alla tar ut avgifter långt utöver vad en typisk frilansare finner rimlig.

Crypto Steg In

Det är här kryptokurrency kan hjälpa till att underlätta övergången. Typiska avgifter för kryptotransaktioner uppgår till bara öre, och i kombination med den snabba bekräftelseshastigheten för en blockchain-transaktion gör detta kryptovaluta till en möjligen idealisk betalningskälla för ett växande antal frilansare..

Toppvalutakryptovalutor

Läs vår guide till betalningskryptovalutor

Samtidigt erbjuder ökningen av blockkedjedrivna plattformar för utstationering och hitta frilansjobb en stor utmaning för befintliga webbplatser för innehållsgårdar, där frilansare måste betala en rejäl avgift så högt som 25% för varje mottagen betalning..

Sådana innehållsgårdar har visat sig vara ovärderliga för frilansare tidigare och används fortfarande regelbundet av många Fortune 500-företag.

Gig-ekonomin har emellertid vuxit så mycket de senaste åren att webbplatser som Upwork har slutat acceptera registreringar för frilansförfattare på grund av oöverskådlig marknadsmättnad.

Det stora överflödet av författare, i kombination med de orimliga avgifterna som finns på webbplatsen, har resulterat i en “race to the bottom” -mentalitet – där alla sänker sina avgifter så långt som möjligt för att underskatta deras tävling. Kvalitetsförfattare har svårt att bli uppmärksamma mitt i havet av prisavtalsentreprenörer, som ofta kommer från områden i världen där den amerikanska dollarn är värt mer, och som har råd att sätta låga priser.

Blockchain frilansplattformar

Ökningen av spelkonjunkturen har inte gått obemärkt förbi kryptosamhället, och nu dyker en rad blockchainbaserade plattformar upp som försöker decentralisera frilansbudsprocessen.

Webbplatser som Etlans erbjuda en arbetsmarknad där arbetare och kunder kan ansluta direkt, utan att kräva några opportunistiska mellanmän. Ethlance är en plattform byggd på Ethereum blockchain och erbjuder frilansare chansen att hitta arbete med noll avgifter. En första liten GAS-betalning krävs för att öppna ett konto, men det är den enda avgiften. Betalningar görs direkt i ETH, som sedan kan tas ut för fiat eller ditt val av digital valuta.

Ethlance är ett distrikt under District0x-projektet

Liknande, CanYa är en nystartad start som riktar sig mot samma område av marknaden som Ethlance och kommer i form av en mobilapp. Användare får betalning i CAN-tokens, eller CanYa Coins, och marknaden regleras själv av ett automatiskt rykte som rankar kunder och frilansare baserat på deras tidigare resultat.

Canya

Den utvecklande världen

Medan den långsamma men stadiga spridningen av spelkonjunkturen fortfarande kan vara en nyhet för många västerlänningar, har det redan varit en vanlig del av livet i den framväxande världen under en tid.

År 2015 skapade afrikanska länder kollektivt över 3,1 miljoner nya jobb. Samma år kom dock över 12 miljoner ungdomar in på arbetsplatsen för första gången. Dessa siffror talar för sig själva och förklarar varför Afrika snabbt blir ett hem för spelkonjunkturen, liksom kryptotjänsterna som följer med det..

U-länder

Läs hur kryptovalutor hjälper utvecklingsländer

Infrastrukturen kanske inte finns där för att främja en vanlig ekonomi i västerländsk stil, men vem som helst inom räckhåll för ett internetkafé, med en telefon eller bärbar dator, kan tänkbart försörja sig som en avlägsen frilansentreprenör.

En annan stor fördel med att införa kryptovaluta i denna ekvation är säkerheten den erbjuder i instabila regioner i världen.

I vissa länder är kryptovaluta mer stabil än standardfiatvalutan. Även med regelbundna marknadsfluktuationer på 10-15% utgör detta fortfarande ett bättre alternativ än instabila fiatvalutor som är utsatta för hyperinflation. som framgår av de senaste åren i Zimbabwe där en hyperinflationshastighet på 79 miljarder procent innebar att en bröd bara kunde köpas med bokstavligen en resväska full av sedlar.

Rusa

Den populära betalningsplattformen för kryptovaluta, Dash, har identifierat Afrika som en mogen marknad för lansering av digitala betaltjänster och har utvidgat sitt projekt till flera Afrikanska nationer.

Med de senaste PR-kampanjerna i länder som Nigeria, Kamerun och Zimbabwe, försöker Dash att bli standardkryptovaluta för avlägsna arbetare i dessa regioner. Företaget planerar att fortsätta lanseringen över hela Afrika, och i teorin finns det ingen anledning till att Dash inte kan vara kryptovalutan som förenar en kontinent.

Dash-guide

Flera hinder står naturligtvis i vägen, som möjlig inblandning från fientliga regeringar; den växande banan av bedragare som oundvikligen åtföljer all ekonomisk tillväxt, liksom möjligheten att kollektiva pooler av frilansande mellersta män tar allt arbete och sedan odlar det med vinst.

Ett förslag på hur man kan lösa det sista problemet innebär att man skapar en samarbetsplattform gjord av arbetare och för arbetarna. Om arbetare kunde kontrollera sin egen anställningsplattform, skulle de vara fria från centraliserade myndigheter som försöker utnyttja sina frilansintäkter.

Hittills har ingen plattform antagit denna filosofi, även om kryptotjänster som Ethlance och CanYa kommer mycket nära.

Slutsats

Gig-ekonomin förutses ofta som något som kommer att komma i framtiden, men sanningen är att den redan är här.

Ökningen av spelningsekonomin har seredipitöst kommit samtidigt som kryptovalutans uppkomst – de två verkar nästan vara gjorda för varandra och ser ut att bli förenade i höften härifrån och ut.

I slutändan, när oberoende entreprenörer blir normen, måste webbplatser som PayPal och Upwork anpassa sig, annars riskerar de att förlora sina billiga, decentraliserade, blockchain-motsvarigheter.

Blockchain-tekniken har hittat flera oväntade användningar sedan starten för nästan ett decennium sedan, och nu kan det också bli verktyget som gör att vi kan övergå från den gamla världen till den moderna..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me