Hvad er BOLT-protokollen? Forbedret privatliv på Lightning Network

Boltprotokol

Bitcoins Lightning Network (LN) ses ofte som et løft til den ældre kryptokurrency privatliv i betragtning af betalinger er off-chain. Selv om dette til en vis grad er sandt, har netværksanalysen af ​​betalinger, der passerer gennem noder, potentialet til at reducere dette fortrolighed og de-anonymisere brugere.

Hvordan løser du privatlivets fred med et off-chain betalingsnetværk? Svaret inkluderer flere igangværende projekter, og især en – BOLT – præsenterer nogle spændende langsigtede fordele.

Boltprotokol

Løsning af potentielle lynproblemer

Fordi LN stadig er så ung og udvikler sig, spekulationer om dens gebyrøkonomi er mere en velundersøgt fremskrivning end et endeligt syn på, hvad netværkets topologi vil udfolde sig i. En ting er dog sikker – Bitcoins LN har brug for likviditet (f.eks problem med indgående kapacitet) for at blive det skalerbare betalings andet lag, som det er beregnet til at være.

Likviditet kommer med flere brugere, og flere mainstream-brugere betyder mere gennemsnitlige forbrugere, der er mindre tilbøjelige til at forstå eller bekymre sig om likviditeten og de tekniske forhindringer, der står over for det underliggende design af netværket. Flere brugere, der ikke er villige til at deponere betydelige midler, oprette forbindelse til flere noder og øge deres indgående kapacitet betyder mindre likviditet for netværket.

En sådan model er gunstig for større noder, der ruter betalinger, der bliver levedygtige forretningsmodeller. Til sidst kunne en skalerbar og flydende LN formes til en model af større routing-hubs, der letter betalinger over hele netværket.

Desværre udelukker den tidlige fase af LN’s netværkstopologi, at der oprettes en formel trusselmodel om de potentielle privatlivsproblemer, der opstår, hvis den skulle blive vedtaget som en billig og øjeblikkelig betalingsmetode til onlinebetalinger.

Betalinger mellem brugere af en LN-kanal er off-chain og offentliggøres ikke på Bitcoins blockchain, men store ‘hubs’ routingbetalinger kan potentielt de-anonymisere brugere ved netværksanalyse af den vej, som disse off-chain-betalinger tager. Dette problem er velkendt blandt LN-udviklere og løsninger fra løg routing (dvs. hvad Tor bruger) til randomiserede betalingsidentifikatorer kan hjælpe med at reducere risikoen for indtrængen af ​​privatlivets fred for LN-betalinger.

Et af de mest lovende projekter, der arbejder på at styrke LN’s privatliv, er BOLT-protokollen. Stående for “Blind off-chain letvægtstransaktioner”, blev BOLT oprindeligt opfattet som en forbedring af privatlivets fred for ZCash – som bruger afskærmede transaktioner af zk-SNARKs til anonymitet.

Imidlertid er den primære forsker for BOLT – Dr. Ayo Akinyele – for nylig annonceret dannelsen af ​​BOLT Labs, et projekt, der stræber efter at udforske brugen af ​​BOLT ikke kun til ZCash, men som en privatlivsbevarende og endda interoperabel løsning til Bitcoins LN.

Så hvad er egentlig BOLT??

BOLT-protokollen

Med hensyn til Bitcoins LN er BOLT primært en innovation på nodeniveau, der hjælper med at maskere alle oplysninger, der kan bruges til at afsløre brugeridentiteter og transaktionsoplysninger til off-chain betalingskanaler. Stadig en eksperimentel idé i sine meget tidlige faser, har BOLT Labs modtaget en indledende frøinvestering, og Zooko Wilcox, grundlæggeren af ​​ZCash, er en rådgiver for projektet.

BOLT bruger en kombination af ‘blinde signaturer’ og ZKP’er (zero-knowledge proofs) til at skjule transaktionsoplysninger for en betalingskanal. Blinde signaturer er et koncept opfundet af kryptografipioneren David Chaum, hvor underskriveren og beskedforfatteren er forskellige parter, og anonymitet er ønsket for indholdet af meddelelsen. Forskning i blinde underskrifter har været i gang i årevis, og et af de mest citerede eksempler på dets anvendelser er med kulstofafstemningsordninger ved parlamentsvalg.

Forestil dig for eksempel, at Alice vil sende Bob en besked, men Charlie skal logge af transaktionen for at den skal være gyldig. Alice og Bob ønsker imidlertid ikke, at Charlie skal vide indholdet af meddelelsen.

Ved at bruge en blind signatur kunne Charlie underskrive Alice’s besked uden at indholdet af denne besked blev afsløret for ham. Meddelelsen ville gå til Bob, der kan læse beskeden, og på et senere tidspunkt kunne en anden part (f.eks. Daisy) kontrollere, at meddelelsen var gyldig fra Charlies underskrift – uden at Charlie havde nogen oplysninger om meddelelsen, udover at den er gyldig.

I forbindelse med LN kan de bruges til at frakoble indholdet af en betaling (dvs. en besked) fra underskriveren. Detaljer såsom den indledende kanalsaldo og oprindelsen af ​​transaktionsrutingen kan maskeres med blinde signaturer og ZKP’er.

En af de primære måder, BOLT ville blive anvendt på, er for bekvemmelige forbrugertransaktioner – hvor transaktioner dirigeres gennem den samme sti flere gange. Hvis betalingsknudepunkter, der dirigerer disse betalinger, er store nok, kan analyse af deres betalingstrafik gøre det relativt trivielt at skelne detaljer om specifikke brugere.

I betragtning af at mange Bitcoin-brugere allerede gentagne gange bruger den samme Bitcoin-adresse på kæden til betalinger – hvilket er en frygtelig fortrolighedspraksis – er det sandsynligt, at mange brugere af LN følger en lignende vej, hvor de ikke forstår konsekvenserne af deres handlinger for deres privatliv. Sådanne problemer kan forventes, da de fleste mennesker ikke er ligeglade med eller gider med, hvordan den underliggende teknologi i en applikation fungerer; de bryr sig kun om, at det fungerer.

Skulle Bitcoins LN få trækkraft som en webbaseret betalingsmetode (dvs. med Moon på Amazon), kunne BOLT give en kritisk velsignelse for brugernes privatliv uden at de bevidst skulle justere deres betalingsvaner.

Uden for privatlivets velsignelse kan BOLT også anspore til bedre interoperabilitet mellem lignende blockchain-netværk. Akinyele fortalte Coindesk for nylig at interoperabilitet af protokollen blandt kryptokurver er det ultimative mål, og de udforsker BOLT som en kryptovaluta-agnostisk udvikling.

Til sidst kan LN-kompatible klienter muligvis alle have BOLT integreret, eller BOLT-klienter kan eksistere som enkeltstående softwaremuligheder.

Det er udfordrende at forudsige, hvordan privatlivsforbedringer for LN vil spille ud på lang sigt, men BOLT er et af de spændende eksperimenter i horisonten, der kan tilbyde en forbedring af Bitcoin blandt en række andre kryptovalutaer.

Onion Routing og andre forbedringer af privatlivets fred

BOLT er stadig i sin eksperimentelle fase, hvilket efterlader det truende spørgsmål om datalækage fra centraliserede routing-hubber også et problem for andre initiativer. For eksempel er løgrute en metode til at hoppe krypterede meddelelser gennem flere nav, hvor hver pitstop på sin rejse er uvidende om sin destination.

Anvendt på LN, løg-routing er allerede en realitet. Da ingen node kender den endelige eller kildedestination for en betaling, når løg-routing anvendes, kan censur i netværket afbødes. Hvis en part, der ønsker at sortliste en brugers adresse, ikke ved, hvor betalingen stammer fra eller er på vej, kan de ikke censurere transaktioner fra den bruger.

LN bruger i øjeblikket Sfinx protokol til dets løgrute-meddelelsesformat.

Andre metoder til at forbedre privatlivets fred på LN inkluderer at få betalingsrutehubs til at vises som standard tegnebogadresser, så de er mindre identificerbare og bruger randomiserede tal til de betalingsidentifikatorer, der ledsager off-chain LN-fakturaer.

Konklusion

Selvom BOLT stadig er i sin tidlige eksperimentelle fase, er det en anden interessant udvikling for Bitcoins LN og andre kryptokurver som ZCash og Litecoin. Nye vektorer til konsekvent at afmaske brugeridentiteter dukker op, og tackling af dem kræver konsekvent indsats – hvilket gør initiativer som BOLT desto mere opmuntrende.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me