Nederlandse cryptobedrijven voelen druk van AMLD5

Europa

Kleinere cryptobedrijven in Nederland worden geconfronteerd met onzekere tijden nu De Nederlandsche Bank (DNB) haar interpretatie van de vijfde antiwitwasrichtlijn van de Europese Unie (AMLD5) handhaaft.

Ondanks de strikte handhaving van de AML-richtlijn beweert de DBN dat het land cryptovriendelijk blijft en is het van plan leiding te geven aan de ontwikkeling van een centrale bank digitale valuta (CBDC) binnen de EU.

Zware tijden voor kleine Nederlandse cryptocurrency-bedrijven

Kleinere cryptobedrijven worden gedwongen de Nederlandse cryptocurrency-markt te verlaten omdat naleving van de vereisten van de AMLD5, zoals opgelegd door de belangrijkste financiële toezichthouder van het land, bijna onmogelijk is gebleken..

In een blogpost, de oprichter van crypto-uitwisselingsplatform Bittr Ruben Waterman onthulde de sluiting van de activiteiten van zijn bedrijf. Een fragment uit de blogpost luidt:

“Vanwege aanstaande wijzigingen in de regelgeving in Nederland (waar Bittr is gevestigd), zal ik de Bittr-service moeten beëindigen op 28 april 2020, 09:59 UTC. Er is een kleine kans dat ik de dienst nog voor dit moment zal moeten stilleggen als de nieuwe regelgeving voor die tijd in de Staatscourant wordt gepubliceerd. ”

Aanvankelijk werd het AMLD5-beleid van de EU rechtstreeks geïntegreerd in het Nederlandse regelgevingskader. Na een openbare raadpleging tussen het ministerie van Financiën en DNB zijn er echter enkele wijzigingen aangebracht in de richtlijn.

Vanwege hevige kritiek van belanghebbenden uit het bedrijfsleven en de Raad van State heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra naar verluidt kleine wijzigingen aangebracht in het toegevoegde beleid van DNB. Er vonden echter geen wijzigingen plaats in de interpretatie van de EU-richtlijn door de centrale bank en de Nederlandse senaat keurde de nieuwe regelgeving goed.

Volgens het nieuwe beleid van de DNB bedraagt ​​de verplichte registratie voor cryptobedrijven ongeveer $ 36.500, evenals extra vergoedingen die worden opgelegd om aan de nalevingsvereisten te voldoen..

Waterman wees erop dat de afgedwongen crypto-regelgeving niet alleen een afwijking is van de aanbevelingen van de EU, maar ook niet geschikt is voor de groei van kleine cryptocurrency-bedrijven. Waterman merkte op:

“Nou, Bittr is daar nog niet groot genoeg voor en door deze voorschriften kan ik vanwege deze voorschriften niet meer naar de vereiste maat groeien. Voor mij klinkt dit alsof ze elk bitcoinbedrijf in Nederland als een bank behandelen en een startup als Bittr past naar mijn mening niet in dit regelgevingsschema. ”

Streng beleid blijft crypto-bedrijven pijn doen

Hoewel de DNB momenteel de door de senaat goedgekeurde cryptovoorschriften handhaaft, duurde het een paar maanden voordat de financiële toezichthouder groen licht kreeg van het Nederlandse parlement, omdat cryptobedrijven in het land de centrale bank ervan beschuldigden grotendeels af te wijken van de aanbevelingen van de EU..

Naar verluidt heeft de Nederlandsche Bank een de facto licentieregeling voor cryptobedrijven gecreëerd in plaats van zich te houden aan het registratiekader zoals vermeld in de AMLD5 van de EU. Agitatie van cryptobedrijven trok de aandacht van de Nederlandse Raad van State, het door de staat gerunde bureau dat verantwoordelijk is voor het testen van nieuw beleid. De raad heeft vervolgens DNB en het ministerie van Financiën opgedragen duidelijkheid te verschaffen over de voorgestelde interpretatie van de AMLD5.

Na het indienen van voorstellen door minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe cryptoregeling voor handhaving door DNB. Er blijft echter scepsis bestaan ​​over de overweging van de centrale bank voor kleine cryptocurrency-bedrijven.

Hoewel het ministerie van Financiën naar verluidt de komende maanden de goedgekeurde cryptovoorschriften gaat evalueren, hebben sommige bedrijven al actie ondernomen.

Zoals eerder gemeld door Blockonomi, kondigde Bitcoin-derivatenbeurs Deribit de sluiting aan van zijn activiteiten in Nederland. De crypto-uitwisseling onthulde plannen om naar Panama te verhuizen en noemde de 5 AMLD van de EU als de belangrijkste reden voor zijn beslissingen.

In andere rechtsgebieden hebben cryptobedrijven naar verluidt een daling ervaren als gevolg van strikte cryptowetten. In Brazilië zijn verschillende bitcoin-uitwisselingen zoals Xdex, Acesso Bitcoin en Latoex gesloten omdat de platforms de dure nalevingskosten en ongunstig crypto-belastingbeleid niet konden bijhouden..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me