G20 Finance Watchdog roept op tot wereldwijd toezicht op Stablecoin-tokens

Financiën

Stablecoins in de crypto-economie zullen op het wereldtoneel geen regelgevende pas krijgen, tenminste als de belangrijkste financiële waakhond van de G20-groep er iets over te zeggen heeft.

Op dinsdag 24 maart publiceerde de Financial Stability Board (FSB) van de G20 een verslag doen van waarin wordt beschreven hoe internationale en binnenlandse financiële autoriteiten de uitdagingen op het gebied van regelgeving kunnen aanpakken die worden veroorzaakt door de opkomst van wereldwijde stablecoins.

In dat rapport identificeerde de FSB – die reacties gepercipieerde kwetsbaarheden rond het wereldwijde financiële systeem coördineert – verschillende niveaus van risico’s die verband houden met stablecoin-projecten. Om een ​​alomvattende internationale respons op deze uitdagingen te bevorderen, deed de FSB bovendien 10 specifieke regelgevende aanbevelingen aan financiële autoriteiten.

Deze aanbevelingen omvatten namelijk:

  • Beschikken over tools en bevoegdheden om de wetten rondom stablecoin-operaties volledig te overzien en af ​​te dwingen.
  • Regelgeving toepassen in verhouding tot hoe risicovol stablecoin-projecten zijn.
  • Maatregelen hebben om te coördineren op het gebied van stablecoin-regulering in zowel nationale als internationale rechtsgebieden. 
  • Ervoor zorgen dat stablecoin-exploitanten degelijke bestuursmaatregelen hebben getroffen. 
  • Ervoor zorgen dat stablecoin-operators degelijke risicobeheersmaatregelen hebben getroffen. 
  • Het verplicht stellen dat stablecoin-projecten gevoelige gegevens beschermen. 
  • Het verplicht stellen dat stablecoin-projecten herstelsystemen hebben. 
  • Transparantie eisen van stablecoin-projecten, bijv. over hoe hun prijsstabilisatiemechanismen werken. 
  • Gegarandeerd duidelijke juridische parameters voor het recht op terugkoop van stablecoin. 
  • Ervoor zorgen dat nieuwe stablecoin-projecten voldoen aan alle wettelijke vereisten voordat ze in een bepaald rechtsgebied mogen starten. 

Het rapport van de FSB komt op de hielen van de G20-groep, een belangrijk internationaal forum voor 19 van ‘s werelds meest economisch invloedrijke landen plus de Europese Unie (EU), waarin het lichaam wordt opgeroepen de regelgevingsproblemen van stablecoins afgelopen zomer te onderzoeken..

Als we uitzoomen, zouden de aanbevelingen van de FSB de stablecoin-sector van de crypto-economie strikter aanpakken als ze in de toekomst zouden worden geïmplementeerd. Deze meer directe focus zou in tegenstelling staan ​​tot de afgelopen jaren, waarin stablecoins op regelgevingsfronten een soort van over het hoofd gezien grijs gebied waren, net als de bredere crypto-ruimte..

Maar met het toenemende succes van crypto en stablecoins is er een toenemende focus gekomen – en in sommige opzichten een wil om te onderdrukken – van staten en instellingen die hun macht zouden kunnen ondermijnen door toestemmingsloze, niet-soevereine tokenprojecten. Het is zeker een rode draad om in de gaten te houden voor belanghebbenden in cryptocurrency in de komende jaren.

Wat als centrale banken stabiele munten steunen?

Over het algemeen maken de G20 en zijn FSB-lichaam zich zorgen over stablecoins. Maar wat als ‘s werelds meest invloedrijke economische instellingen, centrale banken, stablecoins omarmen in plaats van ze op afstand te houden??

Het kan gebeuren als meer proactieve en aangename hoofden de overhand hebben. Twee IMF-functionarissen – Tobias Adrian en Tommaso Mancini-Griffoli – publiceerden afgelopen najaar bijvoorbeeld een rapport met de titel ‘Van stabiele munten tot digitale valuta van de centrale bank’ waarin werd uiteengezet hoe stablecoin-projecten ooit rechtstreeks kunnen vertrouwen op de reserves van de centrale bank om ondersteunen hun waarde.

Volgens Adrian en Mancini-Griffoli zou zo’n samensmelting leiden tot de creatie van wat zij noemden “synthetische digitale valuta van de centrale bank” (sCBDC’s). Deze nieuwe soorten activa kunnen commerciële banken een vlucht voor hun geld geven, voerden de IMF-functionarissen aan:

“Het is duidelijk dat [vertrouwen op reserves] de aantrekkelijkheid van stablecoins als opslag van waarde zou vergroten. Het zou in wezen stablecoin-aanbieders veranderen in smalle banken – instellingen die geen leningen verstrekken, maar alleen centrale bankreserves aanhouden. De concurrentie met commerciële banken voor klantendeposito’s zou sterker worden, wat vragen oproept over het sociale prijskaartje. “

Aan de andere kant zijn Adrian en Mancini-Griffoli alleen functionarissen binnen het IMF en spreken ze niet namens de bredere organisatie. Ze kunnen een weg voorwaarts uitstippelen voor de publieke en private sector om samen te werken aan stablecoins, maar er is geen garantie dat hun routekaart zal worden gevolgd, zelfs als samenwerking het meest voordelig is voor iedereen..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me