Wat zijn Flexa & Spedn: hoe passen ze in crypto-retailbetalingen?

Spedn

Een van de grote krantenkoppen van Coindesks Consensus 2019 in New York City was van een startup-project genaamd Flexa, dat een cryptobetalingsnetwerk voor retailers ontwierp. Na hun aankondiging van een $ 14,1 miljoen financieringsronde in de maand voor Consensus, heeft Flexa hun eerste applicatie op hun netwerk onthuld – Spedn.

Flexa werkt al meer dan een jaar aan een cryptocurrency-betalingsnetwerk voor grote retailers op het verkooppunt, dat in 2018 van start gaat. Met een aantal spraakmakende retailers beschikbaar om de cryptobetaal-app van Spedn te gebruiken, zoals Whole Foods en Bed Bath & Verderop trok Flexa begrijpelijkerwijs wat wenkbrauwen op bij Consensus.

Spedn

Dus, wat zijn Flexa en Spedn precies?

Real-time cryptobetalingen

Flexa, de betalingsstartup, is het bedrijf achter het Flexa-netwerk – een betalingsnetwerk dat rechtstreeks is geïntegreerd met retailers. Interessant is dat Flex in plaats van het bouwen van crypto-betaalpasfunctionaliteit bovenop de bestaande betalingsinfrastructuur, de verouderde betalingsrails volledig omzeilde en rechtstreeks contact opnam met grote retailers zoals Whole Foods en Baskin Robbins..

Het probleem van het integreren van cryptobetalingen in bestaande betalingsinfrastructuur was een uitdaging en leidde al tot een aantal belangrijke hindernissen bij andere projecten, dus besloot Flexa dat het beter zou zijn om het bestaande systeem eenvoudigweg volledig te omzeilen. Volgens Flexa

“In het afgelopen jaar hebben we nieuwe verbindingen gelegd met tienduizenden verkooppuntterminals in het hele land, om de bestaande betalingsinfrastructuur te omzeilen en namens u op cryptocurrency gebaseerde betalingsautorisaties rechtstreeks naar verkopers te pushen.”

Tot nu toe geeft Flexa aan dat betalingen via het Flexa-netwerk (d.w.z. met Spedn) beschikbaar zijn in 30.475 winkels.

Direct aansluiten op detailhandelaren kan de transactiekosten verlagen door de vergoedingen te verlagen, en het feit dat cryptocurrencies definitief zijn, vermindert fraude voor verkopers.

Tyler en Cameron Winklevoss door een kopje koffie bij Starbucks met behulp van een cryptocurrency die ze hebben uitgevonden. Maar dat is nog maar het begin van dit verhaal, met Nordstrom en Whole Foods die bitcoin, ether accepteren: https://t.co/ftcn7tNX1T door @BuienRadarNL via @Forbes # Consensus2019 #NYCBlockchainWeek pic.twitter.com/lyJlwNiCKp

– Forbes Crypto (@ForbesCrypto) 13 mei 2019

Vanaf de kant van de handelaar worden betalingen via Flexa automatisch omgezet naar fiat (d.w.z. USD), zodat verkopers zich geen zorgen hoeven te maken over het in en uitwisselen van cryptocurrencies – wat momenteel wordt afgehandeld door uitwisselingen aan de achterkant voor Flexa.

Flexa bereikt de balans tussen fiat en crypto voor betalingen via zijn ‘neutraal onderpandtoken’ genaamd Flexacoin.

Flexacoin is een ERC-20-token op de Ethereum-blockchain die werkt als een vorm van liquiditeit voor het verwerken van realtime betalingen op het verkooppunt. Flexa details het primaire nut van Flexacoin als:

“… Het nut van Flexacoin-token in het Flexa-netwerk is om cryptocurrency-transacties tijdelijk te beveiligen terwijl ze wachten op bevestiging op de blockchain.”

Kortom, Flexacoin fungeert als het intermediaire onderpand om een ​​handelaar te verzekeren dat een transactie zal worden afgewikkeld voordat die transactie daadwerkelijk op een blockchain wordt afgerond..

Als Alice (de consument) bijvoorbeeld Bob (de handelaar) wil betalen voor ijs bij Baskin Robbins met Bitcoin, scant Alice haar barcode op de Spedn-app (die de Bitcoin van Alice bevat) op het verkooppunt. Vervolgens wordt fiat via het Flexa-netwerk naar de handelaar gestuurd, waardoor de transactie in realtime wordt voltooid.

In de overgrote meerderheid van de gevallen zal de blockchain-transactie (d.w.z. Bitcoin) worden afgehandeld, maar als dat niet het geval is – vanwege een onwaarschijnlijke ketenreorganisatie – zal het Flexacoin-onderpand worden geliquideerd om de transactie te dekken. Dit roept echter de vraag op: waar komt het onderpand vandaan?

Gebruikers kunnen de Flexacoin daadwerkelijk via hun portemonnee inzetten om de onderpandliquiditeit te bieden die nodig is voor transacties. Uitzetten wordt uitgevoerd via een individuele app (alleen Spedn is nu beschikbaar) en stakers worden beloond met vergoedingen voor transacties in de app op het Flexa-netwerk dat ze onderpand uitzetten.

Als resultaat van het ontwerp is het totale onbevestigde betalingsvolume dat door het Flexa-netwerk gaat gelijk aan het ingezette bedrag – waardoor uitzetten een cruciale taak is voor het netwerk om op te schalen.

Begrijpen hoe Spedn verschilt van het Flexa-netwerk is ook belangrijk. Spedn is de daadwerkelijke app die gebruikers downloaden en is een bewaarportemonnee voor cryptocurrency – het is gebouwd op het open Flexa-netwerk. Spedn is geïntegreerd met betalingsautorisatiecodes die streepjescodes gebruiken op het verkooppunt met geïntegreerde detailhandelaren.

Gebruikers kunnen Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether of Gemini Dollars in de Spedn-portemonnee storten, die dan het medium is om rechtstreeks met retailers te betalen. Retailers worden echter niet blootgesteld aan de volatiliteit van cryptocurrencies en krijgen de fiat doorgestuurd om de transactie in realtime te voltooien, verzekerd door de eerder genoemde Flexacoin die als liquide onderpand fungeert..

Spedn-app

Als bewaarportemonnee wordt Spedn ook uitsluitend gebruikt voor het uitgeven van cryptocurrencies. Daarom moeten gebruikers zich ervan bewust zijn dat het het beste is om geld in de Spedn-portemonnee te houden, vergelijkbaar met hoeveel geld u in een fysieke portemonnee zou houden.

Een ander interessant onderdeel van Spedn is de samenwerking van Flexa met Gemini – vandaar dat de portemonnee Gemini Dollars ondersteunt. Voortbouwend op het bestaan ​​van Gemini als een door NYDFS gereguleerde cryptocurrency-uitwisseling, zijn alle bewaarfondsen in Spedn-portefeuilles verzekerd en gedeponeerd bij de gereguleerde infrastructuur van Gemini.

Evaluatie van Flexa en Spedn binnen het bredere Crypto Payments-ecosysteem

U vraagt ​​zich misschien af ​​waarom het nodig is om door te nemen hoe een transactie via het Flexa-netwerk werkt. Het is relevant omdat er in de komende maanden en jaren onvermijdelijk steeds meer betaalmethoden zullen verschijnen die crypto gebruiken en het is essentieel voor gebruikers om de verschillen tussen hen te begrijpen, evenals hun voor- en nadelen..

De integratie van Flexa met prominente retailers is bijvoorbeeld een indicatie van hun wens om een ​​groeiende gemeenschap van crypto-gebruikers op te nemen in hun merchant-ecosysteem. Het is duidelijk dat handelaren geïnteresseerd zijn in crypto.

Het onthult echter ook waar veel voorstanders van cryptocurrency al van op de hoogte zijn: Flexa is anders dan een standaard cryptobetaling.

In plaats van dat een handelaar rechtstreeks een zelf-gehoste betalingsverwerker integreert, zoals BTCPay Server, waar de handelaren hun eigen geld aanhouden en hun eigen betalingen verwerken, wordt crypto gestort bij een door NYDFS gereguleerde bewaaruitwisselingsdienst bij Spedn – Gemini. Dit introduceert een financiële tussenpersoon in de betalingsverwerkingscyclus, iets dat duidelijk op maat is gemaakt om handelaren en toezichthouders gerust te stellen en een compromis tussen de P2P-aard van cryptocurrencies en traditionele betalingsrails..

Cryptobetalingen via Spedn worden via het eigen betalingsverwerkingssysteem van de handelaar geleid. Als gevolg hiervan kan Flexa de onderliggende complexiteit van Alice die crypto naar Bob stuurt, wegnemen, maar dit tegen opvallende kosten.

Bijvoorbeeld de details die Flexa verstrekt over bepaalde handelaren die momenteel geen gebruik kunnen maken van Flexa-betalingen afhankelijk van hun betalingsprovider is heel veelzeggend. De integratie van betalingen hangt momenteel af van de ondersteuning van betalingsverwerkers.

Hoewel het uiteindelijke doel is om een ​​native betalingsnetwerk te bieden dat is gebouwd bovenop cryptocurrencies tussen consumenten en verkopers, zorgen exchanges (d.w.z. Gemini) voor de back-end-conversie van crypto en fiat.

Over het algemeen voegt Flexa niveaus van compliance en vertrouwen toe aan een waardeoverdrachtsysteem dat op het tegendeel berust. De distributie van de Flexacoins is ook een lastig langetermijnperspectief om te omzeilen. Tot nu toe zijn de Flexacoins dat wel gedistribueerd vergelijkbaar met een ICO uit 2017, en hun verdere uitbreiding naar gebruikers zal een beslissende rol spelen in het toekomstige succes van het netwerk, afhankelijk van hoe het uitzetten zich ontwikkelt.

Het gemakkelijker maken van cryptobetalingen is zeker een pad naar verdere acceptatie. Er zijn echter in de eerste plaats twee concurrerende kampen die naar vergelijkbare doelen streven met verschillende voorkeursmiddelen om dat doel te bereiken.

Aan de ene kant zijn er betalingsoplossingen die meer zijn afgestemd op de oorspronkelijke visie van cryptocurrencies als censuurbestendige P2P-betalingen buiten het traditionele financiële systeem. Deze projecten, zoals BTCPay Server, zijn complexer voor gebruikers en leggen een grotere last op de handelaar om crypto te begrijpen en controle te krijgen over hun eigen geld..

BTC betalen

Lezen: Wat is BTCPay?

Omgekeerd vertegenwoordigen projecten zoals Flexa meer een compromis tussen de twee betalingsarchetypen, waarbij de nadruk ligt op compliance en gebruiksgemak voor zowel consumenten als verkopers. Deze systemen introduceren, net als stablecoins, een ander element van vertrouwen en staan ​​vaak haaks op de fundamentele waardepropositie van een cryptocurrency zoals Bitcoin..

Betalingssystemen die de verschillen tussen de kernvisie van crypto en traditionele betalingsnetwerken verzoenen, kunnen uiteindelijk de heersende trend op de lange termijn blijken te zijn..

De hindernis om voldoende gebruikers en handelaren aan te trekken om P2P-cryptobetalingen rechtstreeks af te handelen, is ontmoedigend en handelaars zouden waarschijnlijk liever een groot deel van de configuratie voor het accepteren van cryptobetalingen met een systeem als Flexa overbodig maken..

Gebruikers hoeven geen creditcard of bankrekening te hebben om de Spedn-app te gebruiken, waardoor cryptobetalingen en retailbetalingen voor veel mensen toegankelijker worden. De uiteindelijke toevoeging van verdere applicaties en open ontwikkeling op Flexa kan naarmate het vordert, meer aantrekkingskracht uitoefenen op de belangrijkste voorstanders van cryptocurrency. Spedn is slechts de eerste app op Flexa en het netwerk is van plan om meer handelspartners toe te voegen.

De aanstaande release van een wallet-SDK en andere ontwikkelaarstools zou ook meer moeten onthullen naarmate Flexa meer bronnen uitrolt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me