Wat is Staking as a Service? Volledige gids

Uitzetten als een service

Coinbase’s uitstapje naar ‘Uitzetten als een service‘Via hun Coinbase Custody-arm haalde de krantenkoppen in het cryptocurrency-landschap toen ze werden gelanceerd.

Vertegenwoordiger van een aanhoudend vertrek van zelfstandige, traditionele bewaringsdiensten, maakt de verhuizing deel uit van een bredere tak van het ontwikkelen van verhalen rond Proof-of-Stake (PoS) blockchains die worden gelanceerd.

Gezien de aanstaande transitie van Ethereum naar PoS en de opkomst van netwerken zoals Cosmos, kan staking uiteindelijk een overheersende trend blijken te zijn onder custodial services naarmate de industrie vordert.

Maar zelfs als uitzetten een wijdverspreide dienst wordt, zijn de langetermijneffecten op de ontwikkelingsrol van governance in PoS-netwerken onzeker..

De beweging naar staking-services is ook niet strikt beperkt tot Coinbase; verschillende bedrijven maken zich op voor een potentiële stormloop van institutionele klanten naar de veelbelovende rendementen die worden aangeprezen door het inzetten van crypto-activa.

Uitbreiding van bewaringsdiensten en hoopvolle retouren

Staking as a service heeft geleid tot positieve speculatie over de aantrekkelijke opbrengsten van inactieve crypto-activa die zwaar te lijden hadden tijdens de uitgebreide bearmarkt. Instellingen aarzelden om verschillende redenen om de cryptomarkten te betreden, en de onzekerheid van altcoins en hun slechte prestaties na de enorme hoogtepunten van eind 2017 hebben waarschijnlijk aanzienlijk bijgedragen aan hun onzekerheid..

Op een hoog niveau is staking as a service in feite wanneer een bedrijf (d.w.z. een bewaarder van crypto-activa) de ‘inzet’ of ‘obligatie’ boekt die nodig is om transacties te valideren en het vereiste rendement te ontvangen via een PoS-gebaseerd protocolnetwerk.

Uitzetten vereist dat netwerktokens worden vergrendeld in een ‘hot’ portemonnee die fungeert als onderpand voor het valideren van transacties, en stelt deelnemers ook in staat deel te nemen aan het beheer van een netwerk.

De aankondiging van Coinbase van staking-services zal bijvoorbeeld in eerste instantie op Tezos gericht zijn. Coinbase zal de obligatie die nodig is voor ‘bakken’ op Tezos plaatsen, de informele term voor staking in hun gemeenschap, namens hun institutionele klanten.

Belangrijk is dat Coinbase alle institutionele fondsen die klanten willen storten om offline in te zetten in koude opslag opslaat en hun eigen geld aan de hete portemonnee zal verstrekken, waardoor het risico namens de klant effectief wordt beperkt in het geval dat het geld wordt bezuinigd of gestolen. Institutionele fondsen blijven volledig verzekerd in koelhuizen.

Tezos uitzetten

Uitzetobligaties correleren vaak met een percentage van het totaal dat wordt uitgezet. Als een Coinbase-klant bijvoorbeeld $ 10 miljoen XTZ (de oorspronkelijke Tezos-munt) wil inzetten, dan zou Coinbase de obligatie in de hete portemonnee van $ 1 miljoen moeten storten – aangezien de bakkers een obligatie van 10 procent van het totale belang in Tezos.

De percentages van staking-obligaties zullen waarschijnlijk verschillen tussen PoS-ketens, en zowel het rendement als het risico moet worden verantwoord door de bedrijven die staking als een service aanbieden.

Bewaarbedrijven rekenen op staking als een dienst als een inkomstengenererende oplossing voor de problemen van de markt die meer institutioneel geld aantrekt. De uitzetdiensten van Coinbase die ze met Tezos hebben aangekondigd, kunnen bijvoorbeeld leiden tot 6,6 procent jaarlijks rendement – nadat Coinbase zijn deel heeft genomen.

Dergelijke rendementen zijn enorme verbeteringen ten opzichte van de rente die wordt verdiend op een financieel instrument zoals staatsobligaties, en biedt een aantrekkelijke aantrekkingskracht voor institutionele klanten om geld te storten bij bewaarnemingsdiensten die stakingdiensten aanbieden..

Een stroom van institutioneel geld naar bewarende diensten om te profiteren van staking zal waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag plaatsvinden, maar het vaak ingewikkelde proces van staking laten uitvoeren door een externe dienst is een belangrijke ontwikkeling in de ogen van veel waarnemers. Volgens de aankondiging van Coinbase:

“Vóór vandaag woog het risico dat nodig was om actief deel te nemen aan het uitzetten, grotendeels groter dan het rendement. Als gevolg hiervan hebben veel institutionele beleggers ervoor gekozen om aan de zijlijn te gaan zitten. “

Gescheiden versus niet-gescheiden services

Coinbase is niet de enige bewaarder die staking-diensten aanbiedt. Bedrijven zoals Figment, Cryptium, Battlestar Capital, Anchorage en Copper positioneren zichzelf ook voor de opkomst van PoS-protocollen.

Battlestar Capital zelfs partnered met crypto-lending pool provider, Celsius Network, om ‘niet-gesegregeerde’ staking-services aan te bieden die kunnen oplopen tot 30 procent rendement op inactieve activa – een projectie die duidelijk met een korreltje zout moet worden genomen.

Afgezien van hoogrentende projecties is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen het niet-gesegregeerde model van Battlestar Capital en het gesegregeerde staking-model van Coinbase. In Coinbase worden klantaccounts on-chain gescheiden in onafhankelijke accounts om het transparantie- en regelgevingsproces meer op bankieren te laten lijken – iets dat geruststellend is voor instellingen en toezichthouders.

Omgekeerd exploiteren Battlestar Capital en Celsius Network een uitzetpool waar ‘self-bonding’ -strategieën mogelijk zijn om een ​​hoger rendement te behalen. Zelfhechting in Tezos werd beschreven door Jason Stone, de oprichter van Battlestar Capital, naar Coindesk zoals:

“Als u uw Tezo’s deponeert bij een groep die een zelfhechtingsstrategie voert, verdient u het gecombineerde rendement van binding plus delegatie, in tegenstelling tot de door u gekozen dienstverlener het hogere rendement te laten ontvangen door zelf obligaties te plaatsen, waardoor u alleen de beloningen (minus kosten) van traditioneel bakken, dwz het kiezen van een aanbieder om aan te delegeren. “

Coinbase noemde Battlestar Capital geen concurrent, aangezien Coinbase geen openbare staking-service is die voor iedereen toegankelijk is. De stap van Coinbase naar staking-services is ook om een ​​andere reden intrigerend; verschillende prominente managers hebben onlangs hun institutionele arm verlaten, waardoor ze de algemene strategie van hun institutionele zaken in kwestie.

Staking-services lijken echter een belangrijke focus te zijn voor de belangrijkste cryptocurrency-uitwisseling, waarvan de geschatte $ 520 miljoen aan inkomsten in 2018 kwam ongeveer 60 procent van hun tekort originele projecties.

Coinbase zal ook bestuursondersteuning voor MakerDAO uitrollen, en zijn Maker-token dat de Dai stablecoin-parameters regelt binnen de CDP’s van het platform. Met name heeft MakerDAO moeite met schaalvergroting naar de vraag en heeft onlangs een stabiliteitsvergoeding van 14,5 procent voorgesteld.

Zorgen voor de toekomst

Gezonde scepsis is een cruciaal aspect van zinvolle vooruitgang, en er zijn enkele legitieme zorgen over de langetermijneffecten van diensten die door bewaarders worden aangeboden.

Zo is de deelname aan lage inzetten tussen PoS-netwerken waarschijnlijk hun grootste uitdaging vooruit te gaan, en hoewel derde partijen die de inzet uitvoeren de last voor klanten verlichten, zullen veel institutionele klanten er waarschijnlijk de voorkeur aan geven om hun inzetbare bestuursmacht te delegeren – vooral als ze uiteindelijk op tal van ketens gaan inzetten.

Zelfs als instellingen ervoor kiezen om deel te nemen aan het beheer van ketens waarop ze inzetten, zouden ze enorme gevolgen hebben voor de toekomstige richting van dergelijke platforms. Gezien hun buitensporige gedeponeerde activa die rechtstreeks corresponderen met de invloed op de besluitvorming bij het uitzetten van protocollen, zouden instellingen kleinere bestuursdeelnemers in de schaduw stellen, waarbij belangrijke bestuurs- of on-chain wijzigingen (dwz met Tezos) in de handen van een paar rijke instellingen zouden komen – dat druist in tegen het grotere verhaal van gedecentraliseerde controle in crypto.

Angst voor het concentreren van bestuursmacht en andere complexiteiten die met PoS te maken hebben, zijn kritiek die al is gebeurd uitgebreid gearticuleerd en vallen buiten het bestek van dit artikel.

Waar het probleem van geaggregeerde bestuursmacht echter echt kan worden verergerd, is wanneer bewaringsdiensten staking aanbieden aan institutionele klanten in het begin van het bestaan ​​van een bootstrapped PoS-netwerk..

Als Coinbase bijvoorbeeld uitzetdiensten aanbiedt voor in afwachting van PoS-netwerken zoals Polkadot zodra het wordt gelanceerd op basis van de vraag van de klant, zouden institutionele klanten aanzienlijke invloed uitoefenen op de vroege stadia van het netwerk..

Hun initiële stortingen zouden hen een steeds sterkere controle over het netwerk geven, aangezien ze grotere opbrengsten zouden genereren in de token van het oorspronkelijke netwerk in verhouding tot hun enorme bezit – waardoor retailbeleggers geen zinvolle impact zouden hebben en hen zou ontmoedigen om verder deel te nemen aan het bestuur.

Het is echter te vroeg om de gevolgen van staking-services voor PoS-netwerken helder te begrijpen, grotendeels omdat PoS-netwerken een relatief nieuw fenomeen zijn en de vlaggenschip PoS-transitie, Ethereum, nog moet plaatsvinden. Bovendien is governance een notoir ingewikkeld concept, vooral wanneer u nieuwe cryptocurrency-netwerken en rentedragende services combineert op basis van services voor het valideren van hun transacties.

Uitzetten van diensten kan een vruchtbaar bedrijfsmodel blijken te zijn voor zowel custodians als institutionele cliënten, maar het is ook van vitaal belang om de mogelijk nadelige gevolgen van de ontwikkeling gaandeweg te begrijpen..

Gevolgtrekking

Staking as a service lijkt klaar om een ​​dominante trend te worden in de cryptocurrency-ruimte, aangezien instellingen op zoek zijn naar inkomstengenererend rendement op hun inactieve activa en PoS-netwerken blijven groeien.

Uitzetten is een intrigerend concept voor zowel investeringen als bestuur, en het zal waarschijnlijk aanzienlijke gevolgen hebben voor de dreigende intrede van instellingen in de bredere sfeer van digitale activa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me