Wat is soliditeit? Onze gids voor de taal van Ethereum Smart Contracts

Stevigheid

Als je aan Ethereum denkt, denk je waarschijnlijk aan het krachtige slimme contractsysteem. Voor degenen die het niet weten, slimme contracten zijn in wezen programma’s die bestaan ​​op de Ethereum-blockchain. Ze voeren verschillende taken uit, zoals het verzenden of ontvangen van Ether- of ERC-20-tokens, naast andere taken.

Wat u misschien niet weet, is hoe de slimme contracten eigenlijk in elkaar zitten. Net als alle computerprogramma’s zijn Ethereum-contracten geschreven in een programmeertaal. In dit geval wordt die taal meestal genoemd Stevigheid.

Hoewel er andere programmeertalen zijn die compatibel zijn met slimme contracten, is Solidity tegenwoordig de taal bij uitstek. Dus lees verder terwijl we enkele basisprincipes van Solidity bespreken, en waar je wat bronnen kunt vinden om het te leren.

Stevigheid

Soliditeit als programmeertaal

De meeste professionele programmeurs gebruiken tegenwoordig een of meer populaire moderne programmeertalen. Een paar voorbeelden hiervan zijn C (en C ++, C #, enzovoort), Python, Java (en JavaScript), Perl of een paar andere. Solidity is zo ontworpen dat het gemakkelijk te leren is voor programmeurs die al bekend zijn met een of meer moderne programmeertalen.

Als je op de middelbare school zoiets als Visual Basic hebt geleerd, kan het moeilijk zijn om Solidity op te pikken. Maar als je een taal als Python of C kent, zul je Solidity relatief vertrouwd vinden.

Solidity maakt gebruik van een groot aantal programmeerconcepten die in andere talen bestaan. Solidity heeft bijvoorbeeld variabelen, functies, klassen, rekenkundige bewerkingen, stringmanipulatie, enzovoort. Terwijl een programmeur in een taal als C waarschijnlijk een of andere vorm van een ‘hoofd’-functie maakt, zoals’ int main (arg1, arg2) {// code} ‘, werkt Solidity met een’ contract ‘dat is gemaakt in een vergelijkbare manier.

Soliditeitscode

Zoals u kunt zien, lijkt Solidity-code verrassend veel op C ++, C # of JavaScript. Python-ontwikkelaars zullen merken dat variabelen in Solidity hun type nodig hebben om expliciet te worden verklaard, naast andere verschillen.

Soliditeit is nog vrij nieuw en heeft beperkte leermiddelen

Als iemand een nieuwe programmeertaal wil leren, kan hij normaal gesproken een van de vele beschikbare boeken over dit onderwerp kopen. Als u bijvoorbeeld JavaScript wilt leren, zijn er tientallen of honderden boeken beschikbaar die de nodige zelfgeleide training kunnen bieden.

Aangezien Solidity nog vrij nieuw is, zijn er maar een handjevol boeken beschikbaar, en de beoordelingen voor hen op Amazon.com lijken ze nogal gemengd, zo niet ronduit negatief.

Solidity biedt een behoorlijk uitgebreide hoeveelheid documentatie over hoe de code werkt. Voor iemand die helemaal nieuw is in de taal, en nog geen meesterprogrammeur is, kan het direct in de documentatie duiken heel ontmoedigend zijn, zo niet een bijna onmogelijke taak voor de meesten..

Idealiter zou de documentatie meer als referentie moeten worden gebruikt, net zoals je een woordenboek zou gebruiken om een ​​woord op te zoeken. Maar je zou een woordenboek niet van kaft tot kaft lezen in een poging een gesproken taal te leren.

Als iemand echter toegewijd en geduldig genoeg is, kan iemand mogelijk de beschikbare documentatie gebruiken om Solidity te leren zonder uitgebreide programmeerachtergrond. Het zou echter zeker niet gemakkelijk zijn.

Soliditeitstrainingen en cursussen

Voor degenen met enige basis programmeerervaring, kan een leuke optie om je voeten nat te maken met Solidity-programmering zijn Crypto Zombies. Deze site lijkt erg op Codecademy, waarin u een korte programmeertaak krijgt en deze direct in de browser voltooit waar deze direct wordt gecontroleerd. Crypto Zombies heeft echter als thema het maken van een zombiespel met Solidity.

We hebben het eerste hoofdstuk geprobeerd, dat iets minder dan twee uur in beslag nam. Het was wat moeilijk, maar met volharding en zorg kan het worden gedaan. De hele cursus is echter nog niet voltooid.

De ontwikkelaars hebben aangegeven dat er om de paar weken nieuwe lessen zullen worden uitgebracht. Als alle lessen zijn afgelopen, zou het resultaat een compleet spel moeten zijn gemaakt in Solidity.

Crypto Zombies

Hoewel het waarschijnlijk niet genoeg is om iemand echt een Solidity-professional te maken, biedt Crypto Zombies een uitstekende introductie tot veel van de kernconcepten van slimme contractprogrammering en Solidity-syntaxis..

Als je nog geen programmeerervaring hebt, wil je misschien een gratis cursus Codecademy volgen. Kennis van de basisprincipes van Python of JavaScript zou voldoende zijn voor Crypto Zombies.

Voor meer gevorderde studenten die meteen in de kern willen springen, heeft Block Geeks een geweldige, gratis Cursus op hun website.

Betaalde trainingen en online certificaten voor Solidity

In de afgelopen jaren zijn er enkele sites opgedoken die betaalde trainingen aanbieden in verschillende technologische onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is BitDegree dat als doel heeft een blockchain-geverifieerd onderwijsplatform te zijn waar toekomstige studenten technologische vaardigheden kunnen leren via online cursussen.

Na afronding van de cursussen ontvangen ze een soort online soort dat voor verificatiedoeleinden is geregistreerd op de Ethereum-blockchain. BitDegree is eerder dit jaar gelanceerd en biedt een Solidity-cursus voor slechts $ 9,99.

Soliditeitscursus

Een andere optie voor sommigen is udemy.com, een site die op video gebaseerde online training aanbiedt. Deze site biedt momenteel een degelijkheid Cursus voor $ 200, hoewel het heel vaak, zo niet altijd, te koop lijkt te zijn voor 90 of meer procent korting.

Een andere optie die intenser (en duurder) kan zijn, wordt aangeboden door B9LAB.com. Ze bieden wat ze een gecertificeerde online Ethereum-ontwikkelaar noemen Cursus. Deze cursus duurt negen weken van 6 tot 10 uur per week. Het kost ook € 1450, of ongeveer $ 1750. Ze bieden ook een gratis Ethereum 101 cursus voor u om hun lesmethode uit te testen en te zien of deze werkt met uw leerstijl.

Is het de moeite waard om degelijkheid te leren??

Als je erover nadenkt om Soliditeit voor je werk te leren, wil je misschien overwegen welke andere vaardigheden je ook nodig hebt. Hoewel het aanleren van blockchain-gerelateerde vaardigheden zeer waardevol kan zijn, zou men waarschijnlijk eerst een expert moeten worden in ten minste één andere programmeertaal. Dit bijvoorbeeld vacature voor een Solidity-ontwikkelaar bij Bounty0x vereist dat elke kandidaat niet alleen Solidity begrijpt, maar ook Truffle, NodeJS en GoLang.

Als je er zeker van bent om een ​​paar jaar van je leven te wijden aan het leren van Solidity, probeer het dan eens. Het is goed mogelijk dat u nog jaren een betrouwbare stabiele carrière zult hebben.

Naast Solidity is er Serpent dat is gebaseerd op Python. Omdat Python een zeer eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen taal is, kan het in de toekomst gemakkelijker zijn om het te leren. En niet alleen kunnen Solidity of Serpent worden gebruikt op Ethereum, die vaardigheden kunnen zich onmiddellijk vertalen in nuttige codeervaardigheden op RSK en Ethereum Classic, twee andere concurrerende slimme contractplatforms..

Maar voorlopig is Solidity koning. En een goed begrip van Solidity zal erg handig zijn bij het leren van andere slimme contracttalen in de toekomst.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me