Wat is een “walvis” en hoe manipuleren ze de prijzen van cryptocurrency?

Wat is een walvis

Je hebt misschien de term “Walvis” eerder gehoord in de Cryptocurrency-gemeenschap, walvissen zijn typisch individuen met hoge nettowaarden in bepaalde valuta’s die de macht hebben om de markten in hun voorkeursrichting te sturen. In dit bericht zullen we bekijken wat hen drijft en wat enkele van hun acties zijn die prijswinsten en verliezen kunnen veroorzaken.

Wat is een walvis

De “Bearwhale”

Op 5 oktober 2014, toen Bitcoin ongeveer $ 320 waard was en al in gestage degradatie, om zo te zeggen), besloot een persoon een verkooporder van 30.000 bitcoins te plaatsen voor $ 300 elk, een waarde die elke andere uitwisseling had geen andere keuze dan om volgen. Door dat te doen, kwam er een golf op de Bitcoin-markt, een die zo sterk was als de duik van een walvis zou genereren. De prijs van Bitcoin daalde natuurlijk plotseling, waardoor een historisch patroon van fluctuaties in de geschiedenis van de cryptocurrency ontstond, dat er als volgt uitzag:

Bitcoin prijsdaling

Bron: Excel-grafiek uitgezet met gegevens uit https://www.quandl.com/

Nadat er verschillende memes over de gebeurtenis opduiken en er veel controverse is ontstaan ​​over de motivaties en identiteit van de persoon (bijgenaamd BearWhale), wordt deze zaak vandaag herinnerd als de eerste ‘walvis’-interventie in een cryptocurrency-markt. Die golf veroorzaakte onrust onder de crypto-investerende gemeenschap, mensen die tegelijkertijd gefrustreerd en verward waren over wat iemand ertoe zou brengen om zoiets te doen. Hij / zij verduidelijkte hun bedoelingen in een lange Reddit-thread vorig jaar, wat veel meer ideologisch dan economisch bleek te zijn.

Prijsonderdrukking

In tegenstelling tot BearWhale hebben enkele andere volgende walvissen sindsdien golven veroorzaakt in sommige crypto-markten, vooral in jongere, met veel meer strategische motivaties. Deze walvissen zijn mensen die, net als BearWhale, al een exorbitante rijkdom aan cryptocurrencies bezaten en hun macht gebruikten om golven van strategische dieptepunten te creëren in sommige van die markten, zodat ze de munten tegen gunstige prijzen konden kopen en, uiteraard, winst konden maken door ze te verkopen. Dit maakt natuurlijk enthousiastelingen van de beoogde cryptocurrency erg gefrustreerd.

Deze incidenten zijn al gebeurd met verschillende alternatieve, jongere cryptocurrencies. Zo daalde de ETP-munt, nadat hij door een walvisgolf was geraakt, van $ 3,8 naar 4 cent, en NEO zakte van $ 37 naar $ 4, beide in slechts één dag. Vechain is ook het doelwit geweest van een walvispoging, maar de enthousiasten van hun gemeenschap konden de situatie omzeilen met een gecoördineerde aanval op het beest.

Dit soort manipulatie werkt, in een notendop, als volgt: de walvis, die een grote hoeveelheid geld bezit en geïnteresseerd is in investeringen in bepaalde cryptocurrency, plaatst een kolossale beperkte verkooporder voor een prijs die lager is dan de laagste die al in die omgeving wordt aangeboden. Door dat te doen, zorgen ze ervoor dat spelers die betrokken zijn bij die markt niet het hele (immense) aangeboden bedrag in één keer kunnen kopen. Tegelijkertijd wordt elke andere handelaar die de cryptocurrency in kwestie verkoopt, ook gedwongen om zijn verkoopprijs te verlagen, wat resulteert in enorme geldverliezen voor hen. Dit betekent dat officieel die cryptocurrency-waarde is afgeschreven. De walvis zal zijn verkooporder verwijderen nadat hij de golf met succes heeft uitgelokt en behendig alle beschikbare munten kopen tegen de lage prijs die zijn golf bereikte. De walvis doet dit vervolgens herhaaldelijk door enorme verkooporders te plaatsen, de muntwaarde te laten dalen, de bestelling te verwijderen, te kopen voor de verlaagde prijs, opeenvolgende golven van waardevermindering te genereren totdat ze tevreden zijn met hoeveel geld ze hebben verworven, voor de prijs die ze wilden.

Verkoop Wall

Een kunstmatige verkoopmuur, afbeelding van SmartOptions.

Hoe ze werken

Laten we eens naar een hypothese kijken en dan enkele conclusies trekken over het effect van walvissen op de markt voor cryptocurrencies. Ten eerste: hoe groter de oceaan is, hoe groter de walvis moet zijn om een ​​significante golf te produceren. Als een walvis niet groot genoeg is voor de oceaan en tegen zulke lage prijzen een verkooporder probeert te plaatsen op een markt met veel kopers, kan het zijn dat hij precies het tegenovergestelde krijgt van wat hij vroeg: dat mensen de order daadwerkelijk kopen het bood aan, met de prijs die het bood. Dat is de reden waarom jongere markten meer vatbaar zijn voor walvisgolven. BearWhale was in staat om de Bitcoin-prijs slechts ongeveer een paar uur zo laag te houden als $ 300, omdat het aantal kopers groot genoeg was om de volledige verkooporder die het in slechts enkele uren had geplaatst, te consumeren, zelfs gezien het feit dat de Bitcoin-markt op dat moment veel kleiner was dan het vandaag is. Tijdens de golfperiode waren veel beleggers echter gefrustreerd, omdat hun verkoopprijzen voor bitcoin plotseling daalden. Maar dezelfde actie zou heel andere gevolgen hebben op kleinere markten.

Toen NEO zijn prijs plotseling zag dalen tot ongeveer 11% van wat het was, bleef dat een zeer aanzienlijke tijd zo, omdat het aantal kopers dat de bestelling kon ‘absorberen’ veel kleiner was dan dat van Bitcoin. De gemeenschappen van sommige cryptocurrencies werken samen om de verkooporder van de walvis te overtreffen, die ‘de muur breken’ wordt genoemd (de ‘muur’ in kwestie is de prijs die de walvis aanbiedt). Merk op dat de golf van een walvis een geweldige kans is voor een nieuwe investeerder om verder te surfen en de beoogde cryptocurrency te kopen, tegen veel lagere waarden dan normaal. Aan de andere kant is het een waardeloos moment voor beleggers die al op de markt zijn toegewezen om hun munten te verkopen.

Prijs pompen

Op dezelfde manier, en naar analogie, zouden walvissen theoretisch inflatie kunnen veroorzaken op de prijzen van cryptocurrencies, ervan uitgaande dat ze in plaats van een verkooporder van die omvang te plaatsen, in plaats daarvan een kooporder plaatsen. Een plotselinge stijging van de vraag van deze omvang zou de prijs van de beoogde munt natuurlijk aanzienlijk verhogen. Dit wordt normaal gesproken niet gedaan door eenzame walvissen, maar door groepen mensen die, in een collectieve inspanning, samenwerken om de prijzen te verhogen.

De groep plaatst grote kooporders bij elkaar, verhoogt de cryptoprijs en profiteert vervolgens van de golf van waardering om hun munten op een afgesproken punt te verkopen voor de recentelijk kunstmatig gewaardeerde prijzen. Ondanks wat eerder werd gezegd over Bitcoin en de kleinere altcoins, is het een feit dat 1000 mensen bezitten 40% van de bitcoin-markt, wat betekent dat een theoretische walvisgolf inderdaad kan worden uitgelokt door een gesynchroniseerde walvisaanval, terwijl sommige mensen vermoeden zelfs dat zoiets in het verleden al met Bitcoin is gebeurd of in de nabije toekomst gaat gebeuren. Evenzo zou een vastgestelde walvisinflatie een goede gelegenheid zijn voor de gemiddelde belegger om zijn munten te verkopen.

Dit is enigszins een verbeterde versie van de klassieke aandelenmarkten ‘pump and dumps’, een behendige operatie die natuurlijk alleen werkt op niet-gereguleerde markten voor cryptocurrencies en illegaal is op de aandelenmarkt..

Conclusie

Naast de activiteiten van walvissen zijn er nog veel meer factoren die een drastische waardevermindering of waardering van een cryptocurrency kunnen veroorzaken. Dit valt dus onder de overweging van de kopers om te bepalen welke externe factor de afschrijving veroorzaakt. Gewoonlijk zijn plotselinge dieptepunten veroorzaakt door walvisgolven veel harder dan die veroorzaakt door andere factoren. De prijs van veel cryptocurrencies crashte bijvoorbeeld na het verbod van China en Zuid-Korea. Zo’n scherpe daling zou gemakkelijk als een walvisgolf kunnen worden aangezien, behalve dat we weten dat ten eerste valuta’s op markten van deze omvang niet vatbaar zijn voor dit soort aanvallen en ten tweede weten we precies de geopolitieke situatie die heeft geleid tot de devaluatie van de valuta, in dit geval.

Helaas zijn walvismanipulatie op dit moment samen met de reguliere media FUD enkele van de dingen waarmee we te maken hebben en dit zal het geval blijven totdat de marktkapitalisatie van cryptocurrency zo hoog wordt dat dit soort games niet kan worden gespeeld en Of je het nu leuk vindt of niet, regulering raakt de ruimte die ze illegaal maakt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me