Wat is DeFi? Inzicht in het gedecentraliseerde financieringslandschap

Wat is DeFi? Gedecentraliseerde financiering

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) heeft de afgelopen maanden golven gemaakt na de toename van platforms en producten die DeFi-diensten aanbieden.

Het gedecentraliseerde uitleenplatform MakerDAO is in het midden van indrukwekkende adoptie van zijn stablecoin Dai, maar maakt slechts deel uit van een subset van een groeiend ecosysteem dat onstuitbare financiën aandrijft.

Uitleenprotocollen, beveiligingstokens, derivaten, uitwisselingen en meer, het DeFi-landschap van Ethereum speelt zich tot nu toe uit als een van de meest diepgaande applicatieomgevingen – ondanks de schaalproblemen van het netwerk.

Wat is DeFi? Gedecentraliseerde financiering

Het begrijpen van DeFi kan ingewikkeld raken met zoveel innovatie die momenteel gaande is, dus laten we eens kijken naar enkele van de kritieke componenten van het bloeiende ecosysteem.

Wat is DeFi?

DeFi is in wezen gewoon conventionele financiële tools die zijn gebouwd op een blockchain, met name Ethereum. Ze zijn meestal gebaseerd op open-sourceprotocollen of modulaire kaders voor het creëren en uitgeven van digitale activa en zijn ontworpen om opmerkelijke voordelen te bieden bij het werken op een openbare blockchain, zoals censuurbestendigheid en verbeterde toegang tot financiële diensten..

Alles decentraliseren is geen verstandige stap, en veel DeFi-applicaties houden hier rekening mee door hybride digitale activa / traditionele financiële diensten aan te bieden, zoals BlockFi.

Een alternatieve term die de voortdurende focus op financiële producten meer omvat, is open financiering, waar een ecosysteem van geïntegreerde digitale activa, blockchains en open protocollen zich integreert met conventionele financiële structuren..

De opvallende verschuiving in het applicatieverhaal van Ethereum viel samen met de enorme populariteit van open financiële tools op de producten. Bijvoorbeeld een recent verslag door Bloqboard over open leenprotocollen benadrukte dat actieve uitstaande leningen van vier open leenprotocollen – MakerDAO, Dharma, dYdX en Compound Finance – in 2018 1.200 procent stegen tot $ 72 miljoen.

Dus, wat zijn precies enkele van de primaire open financiële sectoren op Ethereum? Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire – Open leenprotocollen, uitgifteplatforms en investeringen, voorspellingsmarkten, beurzen en open marktplaatsen, en stablecoins.

Open uitleenprotocollen

Open leenprotocollen hebben waarschijnlijk recentere aandacht gekregen dan alle andere categorieën open financiering op Ethereum. Grotendeels te wijten aan de snelle toename van het gebruik van Dai en andere P2P-protocollen zoals Dharma en liquiditeitspoolontwerpen zoals Samengestelde financiering, gedecentraliseerde kredietverlening veroorzaakt veel lawaai.

Open, gedecentraliseerde kredietverlening biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele kredietstructuren, waaronder:

 • Integratie met het uitlenen / lenen van digitale activa
 • Onderpand van digitale activa
 • Directe afwikkeling van transacties en nieuwe beveiligde leenmethoden
 • Geen kredietcontroles, wat een bredere toegang betekent voor mensen die geen gebruik kunnen maken van traditionele diensten
 • Standaardisatie en interoperabiliteit – kunnen ook kosten verlagen met automatisering

Beveiligde leningen met behulp van open protocollen zoals MakerDAO en Dharma zijn ontworpen om te vertrouwen op de vertrouwensminimalisatie die Ethereum biedt om het tegenpartijrisico te verminderen zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Dit wordt bereikt via de standaard cryptografische verificatiemethoden die gangbaar zijn op openbare blockchains.

Open protocolleningen zijn volledig beperkt tot openbare blockchains zoals Ethereum en hebben enkele intrigerende langetermijnimplicaties voor het uitbreiden van financiële inclusie over de hele wereld. MakerDAO is het meest prominente gedecentraliseerde leningsprotocol, dat in 2019 zo populair is geworden dat het meerdere stabiliteitsvergoeding verhoogt zijn voorgesteld om pariteit te behouden met zijn Dai: USD-prijskoppeling – veroorzaakt door schaalproblemen.

Andere leendiensten die gebruikmaken van digitale activa zijn onder meer BlockFi, waarmee gebruikers digitale activa kunnen uitlenen en lenen, maar waarbij vertrouwde kredietmodellen zoals kredietcontroles en een bedrijf achter de schermen worden verwerkt..

Uitgifteplatforms en investeren

Uitgifteplatforms omvatten een breed scala aan platforms, waaronder verschillende beurzen die ook dienst doen als uitgiftemedium (d.w.z. tZERO).

Een aanzienlijk deel van de uitgifteplatforms scherpt zich aan op de markt voor beveiligingstoken, waar regelgeving in afwachting is en de belofte van meer flexibele zekerheden wordt snel een wijdverbreid verhaal in de crypto-ruimte.

Bekende platforms voor de uitgifte van beveiligingstoken, zoals Polymath en Haven het raamwerk, de tools en de middelen bieden voor uitgevende instellingen om getokeniseerde effecten op een blockchain te lanceren. Ze stellen hun eigen gestandaardiseerde tokencontracten op voor effecten (d.w.z. ST-20 en R-Token) die geautomatiseerde compliance en aanpasbare handelsparameters mogelijk maken om te voldoen aan wettelijke vereisten.

Evenzo zijn ze geïntegreerd met dienstverleners zoals broker-dealers, bewaarders, juridische entiteiten en meer om uitgevende instellingen bij te staan ​​in hun proces.

Wat is een STO?

Lezen: Wat is een STO?

Dubbele uitwisselingen / uitgifteplatforms omvatten tZERO van Overstock, dat onlangs live is gegaan.

Activabeheerplatforms zoals Melonport hebben ook grip gekregen door een front-end interface voor digitaal activabeheer aan te bieden die is gebouwd op IPFS en een back-end die draait op slimme Ethereum-contracten. Melonport integreert prijsfeeds, risicobeheer, compliance, uitwisselingen en meer.

Uitgifteplatforms en kaders voor investeringsbeheer zullen waarschijnlijk snel toenemen naarmate meer deelnemers open financiering betreden – met name instellingen.

Gedecentraliseerde voorspellingsmarkten

Gedecentraliseerde voorspellingsmarkten zijn een van de aantrekkelijkere componenten van open financiering, die zeer complex zijn maar een enorm potentieel bieden. Augur lanceerde vorig jaar met veel tamtam als een censuurbestendige voorspellingsmarkt op basis van Ethereum, en andere platforms zoals Gnosis zijn klaar om te volgen.

Voorspellingsmarkten zijn lange tijd populaire financiële instrumenten geweest om risico’s af te dekken en te speculeren op wereldgebeurtenissen, en gedecentraliseerde voorspellingsmarkten laten hetzelfde toe – maar eerder met cryptocurrencies en geen mogelijkheid om de markten te censureren.

Geen censuur leidt onvermijdelijk tot bezorgdheid over ‘Deadpools’ voor moorden, maar velen beschouwen die als een onderpandrisico dat niet gepaard gaat met censuur.

Augur noemt het gebruik ervan voor alles, van politieke en weersvoorspellingen tot het afdekken van alle soorten risico’s bij financiële of ongunstige gebeurtenissen in de echte wereld.

Augur heeft sinds de lancering moeite om aanzienlijk volume aan te trekken, voornamelijk vanwege de hoge toetredingsdrempel voor het gebruik van een gedecentraliseerde voorspellingsmarkt. Dat gezegd hebbende, markten zoals Augur en Gnosis – die van plan zijn functies aan te bieden zoals governance en microverzekeringsproducten – zouden meer in de gunst moeten komen naarmate cryptocurrencies meer bekendheid krijgen en reguliere gebruikers hun volledige potentieel beginnen te realiseren..

Uitwisselingen en open marktplaatsen

Uitwisselingen in open financiën hebben voornamelijk betrekking op gedecentraliseerde uitwisselingsprotocollen (DEX) en P2P-marktplaatsen. Ten eerste zijn DEX’s P2P-uitwisselingen van activa op Ethereum tussen twee partijen waarbij geen derde partij optreedt als tussenpersoon in een transactie zoals Coinbase of andere gecentraliseerde uitwisselingen..

DEX’en hebben te kampen met een gebrek aan volumes vanwege hun meer obscure karakter en niet-vriendelijke gebruikersinterfaces, en bevinden zich als zodanig nog in de vroege stadia van acceptatie.

DEX’en gebruiken ook enkele zeer innovatieve methoden voor het ruilen van tokens, zoals atomaire swaps en andere niet-bewaarmiddelen om het ene activum tegen het andere in te wisselen met een minimale afwikkelingstijd of -risico..

De consequent meest populaire dapp op Ethereum is IDEX, een gedecentraliseerde exchange, en anderen, zoals EtherDelta, zaten al eerder in de reguliere nieuwscyclus, zij het vanwege ongunstige regelgevende ontwikkelingen die werden ingeluid door de SEC.

Veel ‘DEX’en beweren twijfelachtig dat ze echt gedecentraliseerd of niet-bewarend zijn, dus het is altijd verstandig om je eigen onderzoek te doen voordat je ze gebruikt.

Enkele DEX’s die we hebben behandeld op Blockonomi:

 • Binance DEX
 • Radar relais
 • EtherDelta

Andere soorten open marktplaatsen leggen de nadruk op de uitwisseling van niet-vervangbare tokens (NFT’s), vaak aangeduid als crypto-verzamelobjecten. Platforms zoals Open zee en Rarebits het verkennen, ontdekken en kopen / verkopen van crypto-activa die variëren van NFT’s in games zoals Cryptokitties tot virtuele landpercelen in het op Ethereum gebaseerde spel Decentraland vergemakkelijken.

Sommige marktplaatsen zoals District0X laten gebruikers zelfs hun eigen marktplaatsen creëren en stemmen over bestuursprocedures. De MemeFactory van District0x wordt naar verwachting binnenkort gelanceerd.

P2P-marktplaatsen op Ethereum hebben een aanzienlijk langetermijnpotentieel en kunnen uiteindelijk markten omvatten voor native digitale activa en tokenized real-world assets zoals gefractioneerde schilderijen die naast elkaar worden weergegeven.

Stabiele munten

Stablecoins hebben de cryptocurrency-markten onlangs overspoeld met nieuwe modellen voor het uitgeven van tokens, het controleren van hun reserves en het beheren van hun prijskoppelingen. Stablecoins zijn gewoon door blockchain uitgegeven tokens die zijn ontworpen om een ​​stabiele koppeling te behouden met een extern actief – meestal de USD, maar soms ook goud of een ander actief.

Stablecoins vallen voornamelijk in 3 categorieën

 1. Crypto-onderpand
 2. Fiat-onderpand
 3. Zonder onderpand

Crypto-collateralized stablecoins omvatten Maker’s Dai, waarbij de onderliggende activa (bijv.ETH) te veel onderpand krijgen ten opzichte van de geleende activa (Dai) op ​​basis van de huidige zekerheidsratio.

Dus als de verhouding 150 procent is, zou het storten van $ 150 aan ETH op de Maker CDP 100 Dai opleveren. Interessant is dat Maker alleen bestaat uit leners, aangezien het protocol de geldschieter is en het Dai-token muntt / verbrandt op basis van de CDP- en governance-parameters.

Dai is ongebruikelijk omdat het bestand is tegen censuur en kan bieden gedecentraliseerde hefboomwerking.

Lees: onze gids voor Stablecoins

Stabiele munten met onderpand van Fiat zijn verreweg het populairst en omvatten regelgevende en gecontroleerde munten zoals Tether, USDC, en Gemini-dollars. De modellen voor deze stablecoins verschillen helemaal niet veel, en ze vertrouwen erop dat hun gebruikers hen vertrouwen door transparante audits te verstrekken dat hun USD-reserves het huidige circulerende aanbod van het token kunnen ondersteunen om de prijskoppeling te behouden.

Door Fiat onderpand stabiele munten zijn niet echt logisch vanuit een cypherpunk-perspectief, omdat ze de voordelen van een openbare op blockchain gebaseerde cryptocurrency wegnemen en een laag risico toevoegen..

Bedrijven achter deze stablecoins verdienen inkomsten uit de rente die wordt verdiend op de gestorte gelden (in USD) van gebruikers die ze op een bankrekening opslaan. Door Fiat onderpand stabiele munten zouden inwisselbaar zijn tegen een verhouding van 1: 1 met hun koppeling – de USD.

Vanwege concurrentie op de markt zijn sommige intrigerende analyse geeft aan dat rentetarieven de volgende concurrentietrend kunnen worden in de stablecoin-markt, waardoor de marges voor stablecoin-aanbieders effectief afnemen en de consument hiervan profiteert.

Niet-door onderpand gedekte stablecoins zijn niet gecentraliseerd en ook niet te veel onderpand met crypto-activa, en vertrouwen in plaats daarvan op samentrekkingen en uitbreidingen van het aanbod op basis van een algoritme om een ​​stabiele koppeling te behouden. Basis was het vlaggenschipvoorbeeld van zo’n stablecoin maar struikelde en sloot af na zorgen over de regelgeving met zijn model eind vorig jaar.

Gevolgtrekking

Er zijn veel meer soorten deelnemers, diensten en producten in het DeFi- en open finance-ecosysteem – inclusief bewaarders, infrastructuurplatforms, verzekeringen en betalingsmogelijkheden.

Het is altijd verstandig om uw eigen onderzoek te doen en te begrijpen dat DeFi-producten vaak risicovolle activa bevatten op onzekere en ongekende platforms.

Ze bieden echter een overtuigende blik in een toekomst van digitale activa, blockchains en conventionele financiële systemen die met elkaar samenwerken in een open en toegankelijke omgeving..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me