Wat is de consensus van Katallassos en Albatross? Blockchain voor DeFi-apps

Katallassos

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) heeft snel de voorkeur gekregen van voorstanders van cryptocurrency naarmate een groot aantal platforms blijft opduiken – van gedecentraliseerde leendiensten zoals MakerDAO tot uitgifteplatforms voor beveiligingstoken zoals Polymath.

Met name de indrukwekkende groei van Maker’s Dai stablecoin is een indicatie van de brede populariteit van DeFi-applicaties en -producten. De potentiële schaalproblemen van Maker Dai hebben echter geleid tot verschillende behoeften om zijn stabiliteitsvergoeding te verhogen om gelijk te blijven met zijn prijskoppeling in USD – wat een probleem met DeFi-producten aan het licht brengt: schaalbaarheid en prestaties in overeenstemming met bestaande financiële systemen.

Katallassos is een blockchain die is ontworpen voor het implementeren en uitvoeren van DeFi-applicaties met het type interoperabiliteit en prestaties waar financiële professionals in de loop der jaren aan gewend zijn geraakt. Het platform is sterk afhankelijk van het geoptimaliseerde consensusalgoritme, bekend als Albatros, dat is een proof-of-stake (PoS) -algoritme met een bijna theoretische prestatiecapaciteit die PBFT-beveiligingsaannames behoudt.

Katallassos

Dus, wat is Albatross precies?

Albatross voor Katallossos

Gebouwd door Trinkler Software AG in samenwerking met Nimiq, werden de conceptie en het ontwerp van Albatross geleid door Reto Trinkler, Bruno Franca, Marvin Wissfield, Pascal Berrang en Philipp von Styp-Rekowsky.

Trinkler is met name ook de mede-oprichter van Melonport, het crypto asset management protocol.

Albatross haalt zijn inspiratie uit verschillende ‘speculatieve Byzantijns fouttolerant’Algoritmen waarbij consensus binnen de keten is ontworpen om te wedijveren met gecentraliseerde modellen met een‘ vertrouwen maar verifieer ’stelregel in plaats van de‘ vertrouw nooit ‘positie die wordt ingenomen door pessimistische BFT-algoritmen. Pessimistische varianten zijn conservatiever in hun beveiligingsaanpak, maar hebben daardoor lagere verwerkingssnelheden.

Als speculatief BFT-algoritme hanteert Albatross een alomvattende benadering met invloeden van Tendermint, Ouroboros-BFT en andere algoritmen die worden geïmplementeerd in netwerken zonder toestemming.

Speculatieve BFT-algoritmen zijn ontworpen als vooruitgang ten opzichte van vergelijkbare algoritmen, zoals de standaard BFT van Tendermint, die grenzen stellen aan het aantal Byzantijnse actoren. Op een hoog niveau betekent dit dat, in de beste of ‘optimistische’ gevallen, de prestatiecapaciteit van het algoritme kan oplopen tot bijna theoretische niveaus voor PoS-systemen met één keten. Omgekeerd, wanneer knooppunten Byzantijns zijn, zijn de prestaties vergelijkbaar met standaard PBFT-algoritmen in de ‘pessimistische’ staat.

Zoals alle PoS-consensusalgoritmen, vertrouwt Albatross op een validatorset, die is samengesteld uit deelnemers die het native token inzetten als een weergave van het risico (d.w.z. skin in the game) om eerlijk te handelen. Mochten de deelnemers kwaadwillig handelen, dan wordt hun inzet verlaagd. Albatross heeft echter enkele eigenaardigheden die zijn toegesneden op ‘optimistische’ gevallen met hoge prestaties, waarbij de prestaties kunnen toenemen als er geen sprake is van manipulatie van het protocol..

Albatross gebruikt twee soorten blokken: macro- en microblokken. Macroblokken bepalen de actieve validatorlijst voor elke cyclus die uit 4 microblokken bestaat. Elk microblok bevat de transacties en wordt willekeurig geselecteerd uit de actieve validatorset. Macroblokken worden geproduceerd met PBFT, terwijl microblokken alleen door de validator hoeven te worden ondertekend.

Door gebruik te maken van de kracht van willekeur met de validatorselectie – gebruikt Albatross een VRF – deelnemers kunnen correct onderscheiden wie de volgende willekeurige validator voor een microblok zal zijn. De VRF wordt gestart met BLS-handtekeningen – vergelijkbaar met DFINITY. Vertragingen, ongeldige blokken of vertragingen van macroblokken zullen echter de pessimistische, conservatief gedreven prestaties van het algoritme activeren..

Macroblokken bevatten geen transacties en worden gebruikt als maat voor de hoofdketen door simpelweg de langste keten van macroblokken te meten. Voorstellen voor macroblokken worden in twee rondes gestemd door de huidige set validatoren. Als er geen gevallen zijn van forking van macroblokken, ongeldige blokvoorstellen of vertragingen veroorzaakt door Byzantijnse validators, kan het algoritme functioneren in zijn ‘optimale’ staat. Vereisten voor slashing zullen de productie van blokken echter vertragen tot de conservatieve staat met traditionele PBFT-aannames.

Een van de prominente afwegingen tussen een ‘optimistisch’ consensusalgoritme en een meer conservatieve benadering – zoals Nakamoto Consensus in Bitcoin – is de notie van beschikbaarheid versus consistentie. Volgens de Albatross-whitepaper:

“Uit de CAP-stelling [11] weten we dat een blockchain bij een netwerkpartitie alleen consistentie of beschikbaarheid kan behouden. PBFT geeft de voorkeur aan consistentie boven beschikbaarheid en stopt in de aanwezigheid van een netwerkpartitie. Albatross is ook voorstander van consistentie, maar kan nog steeds een paar microblokken produceren voordat hij stopt. “

Consistentie verwijst naar alle netwerkdeelnemers die samenkomen op dezelfde, meest recente waarde, terwijl beschikbaarheid verwijst naar het feit of ze al dan niet vrij toegang hebben tot de meest recente waarde zonder interferentie. In Bitcoin kunnen vorken gedurende langere perioden parallel aan de root chain blijven voordat ze samenkomen in de hoofdketen – wat betekent dat het algoritme de beschikbaarheid bevordert. Het tegenovergestelde is waar met Albatross, waar affiniteit met consistentie betekent dat vorken van de meest recente staat elkaar wederzijds uitsluiten in hun werking, slechts één of geen kan functioneren.

Over het algemeen benadrukt Albatross drie primaire optimalisaties waarmee het onderscheid kan maken tussen een ‘geoptimaliseerde’ en conservatieve (d.w.z. pessimistische) prestatiestatus:

  1. Proportionele validator staking maakt het netwerk machteloos
  2. Selectie van blokproducenten via het vorige blok met behulp van de VRF verhoogt de weerstand van de tegenstander
  3. Prestaties verbeteren door te vertrouwen op speculatieve uitvoering van de blokken

Speculatieve uitvoering van de blokken betreft het concept dat er geen bloktijddoel in de optimale toestand is. In Bitcoin is het algoritme voor moeilijkheidsaanpassing voor mining bijvoorbeeld ontworpen om een ​​gemiddelde bloktijd van 10 minuten te garanderen. In de optimale staat van Albatross kunnen blokken bijna net zo snel worden geproduceerd als het netwerk toestaat, wat zorgt voor topprestaties.

De resultaten van het ontwerp van Albatross leveren een aantal indrukwekkende theoretische prestatiestatistieken op, waaronder lage latentie en tot 10.000 transacties per seconde (TPS) in de keten. Meer technische details over Albatross zijn beschikbaar in zijn wit papier.

Implicaties van schaalvergroting in de keten voor DeFi

Hoogwaardige on-chain verwerking is een duidelijk voordeel voor een blockchain die ten grondslag ligt aan tal van DeFi-producten die een snelle afwikkeling en uitvoering van transacties vereisen. Veel DeFi-producten die op Ethereum zijn gebouwd, met name DEX’s, zijn vaak afhankelijk van hybride on-chain / off-chain-systemen omdat de on-chain-capaciteit niet voldoende kan zijn om trade matching of afrekeningen met grote volumes te ondersteunen.

Het faciliteren van een toestemmingsloos ecosysteem van DeFi dat een reeks financiële instrumenten en producten ondersteunt – van leningen met cryptocurrency tot futurescontracten – heeft een krachtige basislaag nodig die zijn prestaties kan aanpassen op basis van veiligheidsvereisten. Albatross streeft hiernaar en werkt in combinatie met andere bouwstenen van het Katallassos platform zoals de ACTUS financiële standaard, Substraat ontwikkelingskader, en Enso virtuele machine.

De ervaring van het team van Katallassos in financiële instrumenten (d.w.z. Melonport) samen met hun partnerschappen tussen ChainLink, Polkadot en Nimiq positioneer ze goed om innovatie op het gebied van DeFi te sturen.

DeFi belooft een toekomst van interoperabele digitale activa en open, modulaire kaders voor het creëren van financiële producten. Het vooruitzicht van een mainstream DeFi-ecosysteem vereist een robuuste basisprestatielaag, en Albatross is het speculatieve BFT-consensusalgoritme dat is ontworpen om financiële producten op de blockchain aan te vullen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me