Wat is de Block-Lattice-architectuur van Nano? Volledige beginnershandleiding

Nano Block-Lattice-architectuur

Nano is een cryptocurrency met lage latentie die is ontworpen als een gevoelloos betalingsnetwerk dat is gebouwd met behulp van een innovatieve block-lattice-architectuur. De transactieketen van Nano-gebruikers, voorheen bekend als Raiblocks, is eigenlijk hun eigen blockchain in plaats van te functioneren als een prototypisch crypto openbaar adres.

De directe voordelen van de blokroosterstructuur zijn directe transacties, lage kosten en een hoge verwerkingscapaciteit. Met behulp van een Delegated Proof of Stake (DPoS) -consensus bereikt Nano een snelle finaliteit en een drastisch kleinere blockchain-omvang in vergelijking met andere proof-of-work-ketens.

Omgekeerd biedt de structuur van het blokroostersysteem in de context van het netwerkontwerp weinig stimulans voor deelname en blijft het netwerk sterk gecentraliseerd.

Nano Block-Lattice-architectuur

Achtergrondinformatie over Nano

Nano werd in 2015 opgericht door Colin LeMahieu met de release van de wit papier als een verbetering ten opzichte van Bitcoin met betrekking tot digitale P2P-betalingen. Ontworpen als een zeer schaalbaar netwerk, is het verhaal van Nano er een van een valuta- en P2P-betalingsnetwerk. Nano is op maat gemaakt voor acceptatie door consumenten en handelaars, evenals microbetalingen als de primaire functies.

Nano’s BrainBlocks implementatie is een bewijs van het ontwerp als een netwerk voor consumentenbetalingen en digitale valuta voor zowel online als in-store verkooppunttransacties.

Ondanks de brede selectie van portemonnees, tools en praktische toepassingen van Nano als betaalnetwerk, heeft de acceptatie ervan moeite om voldoende ondersteuning te krijgen om als zodanig te worden beschouwd. Nano’s 24-uurs transactievolume – volgens hun netwerkstatistieken – is slechts $ 2,8 miljoen, op het moment van schrijven. Voor de context: Bitcoin’s 24-uurs aangepast transactievolume is iets minder dan $ 2 miljard, en het is meer een hoogwaardige vereffeningslaag dan een betalingsnetwerk. Bovendien verwerkt VISA – een oud betalingsnetwerk – meer dan 150 miljoen transacties per dag.

Ongeacht de huidige acceptatie als betalingsnetwerk, worden de gratis, schaalbare en directe transacties van Nano expliciet mogelijk gemaakt door de block-lattice-architectuur.

Het Block-Lattice

De Nano-whitepaper stelt dat er drie fundamentele componenten van een valuta zijn waaraan moet worden voldaan om effectief te kunnen functioneren:

  1. Gemakkelijk overdraagbaar
  2. Niet omkeerbaar
  3. Beperkte of geen kosten

Nano bereikt deze drie eigenschappen door het schaalbaarheidsprobleem dat endemisch is met on-chain scaling-debatten (d.w.z. blokgrootte) te overwinnen door van elk account zijn eigen blockchain te maken, onderdeel van een blockchain-rooster. De keuze van het blokroosterontwerp heeft belangrijke consequenties, waaronder dat het concept van een gedeeld, gedistribueerd grootboek niet van toepassing is. In plaats daarvan is het netwerk een groep onafhankelijke niet-gedeelde blockchains waarbij knooppunten handtekeningcontrole gebruiken om overeen te komen dat alleen eigenaren van een accountketen de status van hun respectieve keten kunnen bijwerken. Gebruikers kunnen vervolgens de status van hun grootboeken asynchroon bijwerken, waardoor vrijwel onmiddellijke transacties met minimale overhead mogelijk zijn.

Image Credit – Nano-whitepaper

De Nano Genesis-accountketen bevatte aanvankelijk alle NANO-munten. Het genesis-saldo staat vast (na 60,8 procent van de voorraad opzettelijk vernietigd in 2017), en NANO wordt naar accountketens gestuurd via verzendtransacties die zijn geregistreerd in de genesis-accountketen. Het aanvankelijke saldo van de genesis-rekening kan nooit worden overschreden door de som van alle rekeningketens in het netwerk.

De eerder genoemde verzendtransactie maakt deel uit van het tweedelige transactiesysteem van Nano. Elke transactie vereist een verzendtransactie en een ontvangsttransactie. Verzendtransacties trekken het overeenkomstige saldo af van de accountketen van de afzender en coderen het in het laatste blok van die ketting. Dit is een cruciaal onderdeel van het systeem omdat knooppunten alleen het laatste blok voor elke accountketen hoeven op te slaan zonder de validatie van juistheid op te offeren. De ontvangsttransactie voegt het overeenkomstige saldo toe aan de rekeningketen van de ontvanger en codeert op dezelfde manier het saldo in het blok.

Block Lattice Visualisatie

Block Lattice Visualization, afbeelding van Hackernoon

Nano identificeert verschillende voordelen van het tweefasige transactiesysteem, waaronder het rangschikken van inkomende overdrachten die asynchroon zijn, waardoor kleine transacties kunnen worden ingepast UDP-pakketten, het snoeien van grootboeken verbeteren en afgewikkelde transacties isoleren van niet-afgehandelde transacties.

De latentie van het netwerk en de asynchrone aard van transacties betekent dat er geen standaardproces is om overeen te komen welke transactie het eerst arriveert als een rekeningketen meerdere transacties van verschillende rekeningen ontvangt. Nano benadert dit door een ontwerp-tijdovereenkomst toe te passen waarbij de ontvangende rekeningketen de controle behoudt over de beslissing welke inkomende transactie als eerste binnenkomt. Bovendien worden transacties gedifferentieerd als afgewikkeld of niet-afgewikkeld. Afgewikkeld betekent dat er een ontvangstblok is gegenereerd en het saldo is gecodeerd terwijl het niet is afgewikkeld betekent dat het saldo van de ontvanger nog niet is bijgewerkt.

Afzenders van transacties moeten een verzendblok maken, dat na bevestiging onveranderlijk is. Fondsen worden van het saldo van de rekeningketen afgetrokken zodra het verzendblok naar het netwerk is uitgezonden en worden als in behandeling beschouwd totdat de ontvangende rekeningketen een ontvangstblokkering voor de transactie creëert. Zodra een ontvangstblokkering is gegenereerd, wordt de transactie verrekend en wordt het bedrag toegevoegd aan het saldo van de ontvanger. Een transactie wordt als geverifieerd beschouwd als het blok niet al in de accountketen bestaat (verzenden of ontvangen), de accounteigenaar de transactie ondertekent, het vorige blok het hoofdblok van de accountketen is en de berekende hash voldoet aan de PoW vereiste.

Nano gebruikt proof-of-work (PoW) op een manier die vergelijkbaar is met die van Adam Back Hashcash ontwerp. PoW wordt in Nano echter alleen gebruikt om spam te verminderen en niet om consensus te bereiken.

Image Credit – Nano-whitepaper

Rekeningketens worden geïnitieerd door een open transactie naar de Genesis-rekeningketen te sturen. Saldi worden bijgehouden door de saldi van het verzendblok en het voorgaande blok te meten. Vervolgens kunnen grote hoeveelheden blokken eenvoudig worden gedownload. De opslagvereisten van het grootboek zijn aanzienlijk lager dan bij andere cryptocurrencies en als gevolg daarvan zijn de hardwarevereisten voor knooppunten minimaal.

Nano is eigenlijk gebaseerd op een Directed Acyclic Graph (DAG) waar consensus met behulp van DPoS wordt bereikt via een balansgewogen stemming over tegenstrijdige transacties. Houders van een rekeningketen krijgen een vertegenwoordiger toegewezen als onderdeel van het DPoS-stemsysteem voor tegenstrijdige transacties. Vanwege dit ontwerp lijkt het misschien gemakkelijk om een Sybil-aanval waar een kwaadwillende entiteit meerdere accountketens verkrijgt. Stemmen is echter evenwichtig gewogen, wat betekent dat de kosten van het uitvoeren van een Sybil-aanval direct correleren met de totale inzet in het netwerk (d.w.z. de som van de rekeningsaldi) in plaats van het aantal accountketens onder controle..

Image Credit – Nano-whitepaper

Samenvattend maakt de blokroosterstructuur een bijna onmiddellijke transactie, nul kosten en hoge schaalbaarheid mogelijk. De nieuwe architectuur is indrukwekkend en heeft een aantal duidelijke voordelen; Het ontbreken van vergoedingen maakt echter deel uit van een breder probleem met het ontwerp van prikkels dat de acceptatie ervan waarschijnlijk belemmert.

Een schaalbaar betalingsnetwerk realiseren

De block-lattice-architectuur van Nano biedt het een unieke verwerkingscapaciteit voor betalingen van consumenten / verkopers, zowel online als op het verkooppunt. Verder is Nano zeer geschikt voor de toekomstige verwezenlijking van microbetalingen. Ondanks zijn belofte lijdt Nano aan een opmerkelijk stimuleringsprobleem.

Omdat open verzendtransacties NANO rechtstreeks uit de Genesis-accountketen halen, is dit de enige manier om NANO uit het netwerk te halen. Daarom betekent het ontbreken van vergoedingen dat er geen stimulans is voor activiteiten in de keten, zoals mijnbouw in PoW of staken in PoS.

Representatieve knooppunten in het consensussysteem ontvangen ook geen beloning voor hun werk, dus hun enige stimulans om het netwerk te beveiligen is door een voorkeur om een ​​andere reden, misschien ideologisch of omdat ze een groot belang hebben in NANO en willen dat de prijs uiteindelijk stijgt..

Bovendien zou decentralisatie betere garanties bieden voor onveranderlijkheid en censuurbestendigheid, maar ongeveer 94 procent van het stemgewicht is gecontroleerd met 1 procent van de accountketens.

Met een incentive-ontwerp dat primair wordt aangedreven door nut als een P2P-betalingssysteem, moet Nano concurreren met legacy betalingssystemen en deze overtreffen zonder een levensvatbaar en duurzaam stimuleringsmechanisme voor deelname aan het netwerk. PoW als consensusmechanisme voor het beveiligen van een blockchain is tot dusver het enige praktisch bewezen duurzame model voor cryptocurrencies. PoW is een elegante vorm van gelduitgifte dat is gebaseerd op concurrentie op de vrije markt en brengt reële kosten met zich mee (berekening via elektriciteit) om de valuta te creëren (d.w.z. Bitcoin). In Nano is gelduitgifte direct gekoppeld aan de populariteit van het netwerk als betaalmiddel (omdat het afhankelijk is van nut als stimulerend ontwerp), aangezien alle nieuw uitgegeven NANO is afgeleid van de Genesis-rekening met open verzendtransacties.

Het wegnemen van de prikkel van deelnemers die het netwerk volledig beveiligen, is onzeker terrein.

Conclusie

Het verhaal van Nano als een P2P-betalingsnetwerk en digitale valuta wordt ondersteund door de indrukwekkende mogelijkheden die de block-lattice-structuur biedt. De strijd bij de acceptatie als betalingsmedium wordt echter verergerd door een gebrek aan incentivestructuur binnen de keten voor deelnemers aan het netwerk als gevolg van het blokroosterontwerp.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me