Vooruitkijken naar blockchain-interoperabiliteit: problemen en toekomstige oplossingen

Blockchain-interoperabiliteit

Er zijn verschillende belangrijke problemen waarmee blockchain-technologie en cryptocurrency-platforms worden geconfronteerd. Op dit moment is schaalbaarheid het meest urgente probleem waarmee gevestigde cryptocurrencies worden geconfronteerd. Interoperabiliteit van blockchains biedt echter een geheel nieuwe structuur voor het ecosysteem. Hoewel schaalbaarheidsoplossingen zich blijven ontwikkelen, zijn er enkele belangrijke vooruitstrevende projecten, technologieën en obstakels waarmee de interoperabiliteit van gedistribueerde grootboeksystemen wordt geconfronteerd, die het waard zijn om te evalueren.

Blockchain-interoperabiliteit

Van innovatieve platforms die ervan uitgaan dat ze de basis worden voor interoperabiliteit tot open protocollen die aan kracht winnen, het vermogen van blockchains om met elkaar te communiceren en met elkaar te communiceren, biedt een nieuw tijdperk voor internet..

Hoe gaat het werken?

Er zijn momenteel veel bewegende delen met betrekking tot interoperabele technologieën, waarvan sommige al werken en andere slechts concepten. De technologieën die het toekomstige landschap van interoperabiliteit ondersteunen, zijn hoe dan ook fascinerend en toonaangevend in de industrie.

Het probleem van interoperabiliteit tussen blockchainsystemen is dat ze niet dezelfde talen als elkaar spreken. Het zijn complexe platforms met verschillende niveaus van slimme contractfunctionaliteit, transactieschema’s en consensusmodellen. Om dat probleem te overwinnen, is technologie nodig die universele communicatie tussen elke keten mogelijk maakt, met de meest waarschijnlijke oplossing in de vorm van open protocollen, vergelijkbaar met de vroege dagen van internet..

Interoperabiliteitsoplossingen zijn net zo gecompliceerd als in de cryptocurrency-wereld, maar we kunnen ze categoriseren als:

 • Open protocollen
 • Kaders met meerdere ketens

Open protocollen functioneren als gestandaardiseerde paden voor blockchains om zowel waarde als data met elkaar uit te wisselen. Ze bieden de universele taal voor blockchains en vormen de basis van internet. Multi-chain frameworks zijn open omgevingen waar verschillende blockchains op kunnen aansluiten, onder een gelaagde structuur van gedecentraliseerd bestuur. Deze oplossingen zijn doorgaans veel gecompliceerder dan een enkel open protocol en worden vertegenwoordigd door enkele opmerkelijke en bekende platforms met native tokens.

Open protocollen

Het meest bekende open protocol voor interoperabiliteit van blockchains is de atomic swap. In wezen zijn atomaire swaps cross-chain, gedecentraliseerde escrow-diensten waarbij geen tussenpersoon of vertrouwen nodig is. Ze wisselen waarde uit tussen blockchains, bijvoorbeeld 1 BTC voor 1 ETH tussen twee individuen zonder gebruik te maken van een exchange of tussenpersoon, de functionaliteit is ingebouwd in het protocol.

Atomic Swaps

Lezen: Wat zijn atomaire swaps?

Interledger is een open-source, cross-chain atomic swap-protocol dat functioneert als ‘atomic swaps on steroïden’. Het Interledger-model omvat afzenders, connectoren en ontvangers. Het model is sterk geïnspireerd door internet en functioneert binnen een stapel van 4 lagen:

 • Applicatielaag
 • Transport laag
 • Interledger-laag
 • Ledger-laag

Applicatielaag – Coördineert het atomic swaps afzenderadres en bestemmingsadres en selecteert het transportprotocol.

Transport laag – Functioneert als het end-to-end-protocol tussen zender en ontvanger dat de transactievoorwaarden en andere details bepaalt.

Interledger-laag – Vergemakkelijkt de overdracht van de transactiegegevens tussen verzender en ontvanger. Deze laag biedt gestandaardiseerde adressen en protocolstroom tussen adresafzenders, ontvangers en connectoren. Het Interledger Protocol binnen deze laag instrueert de connectoren die bestaan ​​tussen de zender en ontvanger waar de datapakketten naartoe moeten worden gestuurd.

Ledger-laag – Maakt het mogelijk om de wijze van afwikkeling voor de ruil te selecteren, zoals bepaald door de interagerende partijen. Typisch is een plug-in-architectuur om het verschil tussen de protocollen te abstraheren.

Image Credit – Interledger Protocol-website

De grootboeklaag kan bestaan ​​uit blockchains of traditionele financiële systemen zoals banken, en Interledger faciliteert het gebruik voor beide.

Atomic swaps bieden een praktisch open-source mechanisme om interactie tussen blockchains te vergemakkelijken, verschillende iteraties van atomic swaps kunnen de overdracht tussen blockchains gaan domineren, maar er zijn meer grootschalige en complexe oplossingen, bekend als multi-chain frameworks..

Kaders met meerdere ketens

Multi-chain frameworks zijn in wezen omgevingen die helpen om open communicatie en overdracht van zowel waarde als data tussen meerdere blockchains te vergemakkelijken, als onderdeel van een uitgebreider netwerk. Blockchains kunnen worden aangesloten op en onderdeel worden van een gestandaardiseerd ecosysteem waarbij elke blockchain een onderdeel is van het grotere systeem. Meerdere platforms bouwen deze systemen, elk op een geoptimaliseerde manier, maar het algemene concept blijft bestaan.

Deze platforms worden vaak aangeprezen als het “internet van blockchains” en ze bieden een aantal unieke en veelbelovende mogelijkheden.

Stip

Stip is een raamwerk met meerdere ketens voor subketens (bekend als parachains) om naadloos met elkaar te communiceren. Met name parachains binnen het polkadot-ecosysteem kunnen verschillende kenmerken hebben en kunnen hun transacties verspreiden over andere ketens in het ecosysteem. Het resultaat is een veel schaalbaarder netwerk van verschillende blockchains.

Een fundamenteel kenmerk van Polkadot waardoor het zich onderscheidt van vergelijkbare modellen, is dat het zich richt op het faciliteren van niet alleen transacties tussen blockchains, maar gegevens ook. Gegevens in de vorm van slimme contracten en de toepassingsmogelijkheden die daarbij horen. Het is zeer ambitieus en daarom veel complexer dan andere, maar belooft een aantal ongelooflijke prestaties te leveren.

Het ontwerp van Polkadot valt uiteen in 3 niveaus:

 1. Relay-ketting
 2. Parachain
 3. Bruggen

De relaisketen fungeert als de coördinator van het netwerk dat het consensusmechanisme voor alle blockchains controleert. Daarom verliezen alle blockchains die op Polkadot aansluiten hun consensusmechanisme voor het bredere Polkadot Proof-of-Stake-model.

De parachains zijn de individuele blockchains die deel uitmaken van de Polkadot-omgeving. Hoewel ze hun consensus verliezen, hebben ze de vrijheid om veel creatiever te zijn bij het ontwikkelen van de structuur en functie van hun blockchain als onderdeel van Polkadot in vergelijking met Ethereum..

Over Ethereum gesproken, de bruggen zijn de verbindingen – waar een zekere mate van vertrouwen nodig is – met zelfstandige blockchains met hun eigen consensus, zoals Ethereum.

Het algemene concept van een platform zoals Polkadot is om te fungeren als een basisprotocol en structureel raamwerk waarmee blockchains kunnen worden aangesloten op hun omgeving en kunnen profiteren van de voordelen van een robuust en schaalbaar netwerk van blockchains..

Kosmos

Kosmos is een soortgelijk concept als Polkadot, maar is iets anders omdat het zich richt op het vergemakkelijken van transacties tussen blockchains in plaats van op slimme contractgegevens. Verder vereist Cosmos niet dat blockchains hun consensus verliezen wanneer ze op het netwerk worden aangesloten. Over het algemeen is Cosmos een gedecentraliseerd netwerk van blockchains, mogelijk gemaakt door Tendermint.

Tendermint is een low-level blockchain-engine voor algemeen gebruik, gebaseerd op een klassiek Byzantijns fouttolerant consensusmodel dat fungeert als de basisontwikkelingskit voor het bouwen van blockchains er bovenop. Cosmos bestaat uit 3 lagen:

 1. Bodem – Tendermint
 2. Middle – Cosmos Network of “Zones”
 3. Top – Cosmos “Hub”

Net als bij Polkadot zijn de ‘zones’ in Cosmos de blockchains die op het netwerk kunnen worden aangesloten om te profiteren van de voordelen van een gestandaardiseerd protocol voor onderlinge waarde-uitwisseling. Deze zones kunnen werken op een vergelijkbaar Proof-of-Stake-model en kunnen zowel openbaar als privé zijn. Zones zijn ook soeverein, wat betekent dat ze hun consensusmechanisme niet hoeven over te geven aan het bredere Cosmos-netwerk zoals in Polkadot.

De Cosmos “Hub” functioneert ook op dezelfde manier als de Relay Chain van Polkadot. De Hub fungeert als de lijm die alle zones met elkaar verbindt en functioneert als een coördinator die de naadloze en gestandaardiseerde talen tussen de zones mogelijk maakt. De Hub is zelf ook een blockchain en uiteindelijk kan iedereen een hub op het Cosmos-netwerk maken. Bij de eerste iteratie van Cosmos zal het Cosmos-team direct de eerste hub maken met de naam ‘Cosmos Hub’, een netwerk zonder toestemming dat gebruikmaakt van zijn eigen Atom-token.

Naast de technologieën en platforms achter blockchain-interoperabiliteit, is een cruciaal onderdeel voor hun ontwikkeling de samenwerking en interoperabiliteit tussen de mensen die deze oplossingen bouwen. Open-source ecosystemen zijn krachtige tools om dergelijke interacties mogelijk te maken, en omgevingen zoals Hyperledger bieden tools, expertise en testomgevingen voor het bouwen van blockchain-systemen en hun applicaties.

Hyperledger mag zich richten op bedrijven die enterprise-, geautoriseerde blockchains bouwen, maar het voogdijschap onder de Linux Foundation zou als model moeten dienen voor de bredere blockchain-gemeenschap. De Linux Foundation heeft een aantal behoorlijk verbazingwekkende dingen bereikt, en open-source gemeenschappen zoals Hyperledger en Github zouden alleen maar moeten helpen om de ontwikkeling van blockchain-interoperabiliteit te versnellen.

Gebruik cases

Het vermogen van blockchain-netwerken om met elkaar te communiceren, of dit nu via een reeks gevestigde open protocollen, multi-chain frameworks of een combinatie van beide is, zal de industrie onvermijdelijk in een nieuw tijdperk brengen. Deze oplossingen lijken misschien ver weg met de dreigende schaalbaarheidsproblemen waarmee veel cryptocurrencies worden geconfronteerd; Desalniettemin zijn er al enkele opmerkelijke use-cases bedacht waarin dergelijke technologie een enorme impact kan hebben.

De gezondheidszorgmarkt is een van de grootste en meest essentiële voor moderne samenlevingen. Ondanks zijn enorme invloed en innovatie, blijft het geplaagd door ongelijksoortige regelgeving, gefragmenteerde gegevensbeheersystemen en een gebrek aan gestandaardiseerde procedures. Met interoperabele gedistribueerde grootboeknetwerken – met of zonder toestemming – die binnen verschillende rechtsgebieden en gezondheidszorgnetwerken opereren, kunnen veel van de belangrijkste hindernissen die innovatie en communicatie in de gezondheidszorg beperken, efficiënt worden overwonnen. Deze oplossingen zullen waarschijnlijk niet snel gebeuren, maar het is de moeite waard om in de gaten te houden, aangezien de gezondheidszorg zeker een van de eerste industrieën zal zijn die verstoord wordt door blockchain-interoperabiliteit..

Blockchain-gezondheidszorg

Lezen: hoe Blockchain-technologie de gezondheidszorg kan helpen

Gedecentraliseerde identiteit biedt ook een unieke use-case om vergelijkbare redenen als de gezondheidszorg. Verschillende overheidsstandaarden en identificatietypen maken de uitgifte en verificatie van digitale identiteiten erg moeilijk. Bovendien is er sprake van identiteitsfraude vanwege de behoefte aan duplicatie van identiteiten in online inzendingen en verificaties met externe providers. Specifieke oplossingen zoals Civic en Ethereum identiteitsattestatiestandaarden zijn al in ontwikkeling en functioneren; interoperabiliteit van blockchain-netwerken zou ongetwijfeld het hele proces versnellen door verschillende blockchain-netwerken met elkaar te verbinden die verschillende soorten, niveaus of rechtsgebieden van identiteitsbeheer kunnen vertegenwoordigen.

Conclusie

Kijken naar de toekomst van nieuwe technologieën zoals blockchain is spannend, maar altijd onvoorspelbaar. Het zal moeilijk blijven om het toekomstige traject van de industrie te voorspellen, maar er zijn in ieder geval de allernieuwste technologieën en ambitieuze platforms die ons een glimp kunnen laten zien van wat de toekomst van blockchain-interoperabiliteit zou kunnen brengen..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me