Maak kennis met de Blockchain-bedrijven in de hoop de uitgeverij te verstoren

Blockchain-publicatie

Net als de meeste media-industrieën in het digitale tijdperk worstelt de uitgeverij met het vinden van een manier om zichzelf opnieuw te definiëren. Met meer media die overgaan op online en elektronische formaten, snijden traditionele distributie- en verdienmodellen het niet meer helemaal, en daarom krijgen blockchainsystemen veel aandacht van auteurs en makers van inhoud.

Hoewel verschillende voorstellen verschillende mechanismen hebben, is het kernidee erachter dat veel van de dingen die traditionele uitgevers doen, zoals het beheren van auteursrechten en licenties, het verdelen van winsten en het vergemakkelijken van samenwerking, gemakkelijk op een minder gecentraliseerde manier kunnen worden gedaan met behulp van slimme contracten en een blockchain-record.

Blockchain-publicatie

Wat is “publiceren”? & Hoe kan het beter zijn?

Er kunnen veel dingen worden gepubliceerd: boeken, tijdschriften, videogames, muziek, software, apps – het “publiceren” van iets betekent in feite gewoon een gemaakt product nemen, het voorbereiden en beschikbaar maken voor consumptie. Als je het hebt over de uitgeverij, dan heb je het meestal over de distributie van gedrukte media, hoewel veel van de verbeteringen die kunnen worden toegepast op het publiceren van gedrukte media gemakkelijk kunnen worden toegeschreven aan andere gebieden die te maken hebben met intellectueel eigendom, mediadistributie, samenwerking. , het delen van inkomsten, et cetera. Om het echter eenvoudig te houden, hebben we het vooral over traditioneel gedrukte media, zoals boeken, academische tijdschriften en kranten. Er zijn een paar belangrijke dingen die blockchain-oplossingen hier willen aanpakken:

  • Beheer van intellectuele eigendom / auteursrechten
  • Inkomstenmodellen (geld verdienen) en inkomstenverdeling (het geld delen)
  • Efficiëntere productie- en samenwerkingsprocessen

Intellectueel eigendom / auteursrechtbeheer

Het beheren van auteursrechten is een groot probleem in de media-industrie, en blockchain-technologie zal het waarschijnlijk niet lukken een heel rechtsgebied verouderd. Er zullen altijd veel problemen zijn over wie het recht heeft om bepaalde dingen te publiceren en wat een inbreuk op intellectueel eigendom is, maar als er één ding is waar blockchains goed in zijn, is het bijhouden van wat. De meeste publicatiegerichte blockchain-projecten pushen efficiëntere, geautomatiseerde tracking van auteursrechten en directe auteurscontrole over het auteursrechtbeleid als hun primaire use-case.

Inkomstenmodellen en distributie

Mensen zouden niet al deze boeken schrijven zonder dat er ooit geld mee gemoeid is. Academici vormen echter een uitzondering: velen werken jarenlang aan papieren die in zeer winstgevende tijdschriften terechtkomen zonder enige uitbetaling, afgezien van wat meer professioneel kapitaal en vermoedelijk een gevoel van voldoening – maar daar werken blockchains ook aan. Boekuitgevers kampen al een tijdje met laaggeprijsde e-books en hoge overheadkosten, en op advertenties / abonnementen gebaseerde verdienmodellen voor kranten en tijdschriften hebben gemengde resultaten opgeleverd. Het zijn overal moeilijke tijden, maar hoewel internet niet geweldig is geweest voor institutionele poortwachters, zijn er nieuwe, mogelijk op blockchain gebaseerde modellen mogelijk.

Productie- / samenwerkingsprocessen

Publiceren is niet zo arbeidsintensief als het ooit was (een enkele toegewijde auteur kan nu zijn eigen boek krijgen als ze dat willen), maar om hoogwaardige producten op de markt te brengen, moeten er nog steeds veel mensen samenkomen en deelnemen bij het maken, bewerken, ontwerpen, marketing, beheer, afdrukken en meer. Traditioneel wordt dit allemaal beheerd door grote uitgeverijen die het zich kunnen veroorloven om al deze dingen op grote schaal te doen, maar online samenwerkingstools gecombineerd met slimme blockchain-contracten bieden een minder gecentraliseerde oplossing waarmee werk kan worden gevolgd en betaald zonder iemand in het midden nodig hebben die het beenwerk doet.

Bookchain: gebruiksvriendelijke publicatie van e-books & Distributie

Afgezien van het hebben van een behoorlijk slimme naam, dit project van het opstarten van Montreal Scenarex vinkt de meeste vakjes aan op de wensenlijst van de publicatieketen. Het geeft auteurs volledige controle over het publicatieproces, biedt hen een volledige reeks analyses om het bereik en de impact van hun boek bij te houden, stroomlijnt attributies en royaltyverdeling, en maakt wederverkoop van e-boeken mogelijk. Elk boekbestand wordt ook geleverd met een slim contract met de parameters van de auteur, zoals prijs, aantal beschikbare exemplaren, royalty’s, wederverkooprechten, enzovoort..

Bookchain

Er zijn kleine netwerkkosten, inclusief gaskosten, aangezien Bookchain op het Ethereum-netwerk draait, maar gebruikers hoeven helemaal niet bekend te zijn met cryptocurrency of blockchains om een ​​boek te kopen en te downloaden. Terwijl het systeem op de blockchain draait, ondersteunt het betaling in fiat-valuta. Het is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn voor zowel de gebruiker als de uitgever, wat een belangrijke stap is voor elk blockchain-project dat het daadwerkelijk op de algemene markt wil maken..

Publica: Boek ICO’s

Veel auteurs zijn afhankelijk van de voorschotten van hun uitgevers om hen financieel te ondersteunen, terwijl ze al het werk doen om daadwerkelijk een boek te maken. Publica streeft ernaar dit proces te crowdsourcen en op de blockchain te zetten, samen met een distributienetwerk en een algemeen e-bookplatform. Auteurs die het platform gebruiken, kunnen ICO’s voor hun boeken opzetten door tokens tegen bepaalde prijzen te verkopen en de opbrengst van deze tokenverkopen te gebruiken om hun project af te ronden.

Publica

Zodra het boek is gepubliceerd, in een Kickstarter-achtig model, krijgen supporters hun exemplaren van het boek en blijft het auteur- / publicatieteam royalty’s innen op toekomstige verkopen. De boeken zelf worden getokeniseerd en opgeslagen in de portemonnee van de lezers, waardoor ze het volledige eigendom krijgen, inclusief de mogelijkheid tot wederverkoop, hoewel de auteur een deel van de opbrengst ontvangt telkens wanneer zijn boek wordt doorverkocht, wat betekent dat de ontwikkeling van een secundaire markt niet zal toeslaan. de auteur te hard.

Orvium: Fixing Academic Publishing

Academisch uitgeven is een vreemde branche. De tijdschriften betalen de auteurs niet voor hun werk, maar als iemand het tijdschrift wil lezen, kunnen ze maar beter hopen dat ze toegang hebben tot een goed gefinancierde universiteitsbibliotheek. Tegelijkertijd hebben onderzoekers niet veel keus: als ze geen papers in die tijdschriften publiceren, zullen ze het moeilijk hebben om hun carrière vooruit te helpen. Het komt erop neer dat academische uitgevers veel geld kunnen verdienen door hun auteurs niet te betalen en exorbitante abonnementsgelden te eisen van universiteitsbibliotheken die hun scholen up-to-date moeten houden met het laatste onderzoek.

Orvium

Orvium, opgericht door voormalige CERN- en NASA-medewerkers, probeert het academische publicatieproces op de blockchain te zetten. Het peer review-proces blijft van kracht, aangezien dit een belangrijk onderdeel is om ervoor te zorgen dat academisch onderzoek betrouwbaar is, maar de beoordelaars kunnen de prijzen voor hun diensten bepalen. Auteurs kunnen op hun beurt beslissen of ze kosten in rekening willen brengen voor toegang tot hun werk, of dat ze het volledig open-source willen maken.

Orvium zelf zal voor iedereen volledig gratis toegankelijk zijn – een academisch raamwerk voor het delen van ideeën met instrumenten voor onderzoekscoördinatie, financiering, prijscreatie en vele andere aspecten van academisch onderzoek die momenteel worden beheerd door sterk gecentraliseerde instellingen. Onderzoek, gegevens en licenties vallen onder de volledige controle van de auteurs, maar het platform legt ook de nadruk op transparantie, waarbij de volledige levenscyclus van elk manuscript wordt gevolgd, van indiening en beoordeling tot licenties en citaten..

Po.et: digitale media volgen

Dichter is niet uitsluitend een publicatie-blockchain, maar richt zich eerder op het creëren van een gemeenschappelijk metadata-formaat dat kan worden gebruikt als universeel grootboek voor creatieve digitale werken. Elk digitaal item dat naar de Po.et-marktplaats wordt geüpload, krijgt zijn eigen ‘Bewijs van Bestaan’ dat dient als eigendomscertificaat van de auteur. Dit certificaat is toegankelijk voor uitgevers via de ‘Frost’-API van Po.et, waardoor ze alle gegevens kunnen zien die de auteur hen toestaat, zoals de oorsprong van een werk, licentievoorwaarden en authenticiteit.

Po.et Gids

Bewijzen van bestaan ​​kunnen worden toegepast op vrijwel alle digitale media, van krantenartikelen tot video’s, waardoor het een veel meer gestroomlijnde manier is om het eigendom van digitale inhoud te beheren dan veel van de huidige gecentraliseerde oplossingen, die afhankelijk zijn van makers van inhoud om accounts op verschillende diensten om verschillende soorten media te distribueren en in licentie te geven.

We hebben Po.et hier in meer detail besproken.

Andere interessante projecten:

Volgens de norm in de blockchain-ruimte zijn er te veel interessante ideeën om ze allemaal voldoende aandacht te geven, maar er zijn zeker projecten die naast de bovenstaande representatieve steekproef een vermelding verdienen:

  • Civiel: Een op Ethereum gebaseerd online journalistiek systeem dat niet alleen is ontworpen om online publiceren economisch levensvatbaar te maken, maar ook om hoge journalistieke normen te handhaven in het ecosysteem van onafhankelijke redacties. Er was veel hype rond deze, maar algemeen wordt aangenomen dat de technologie te gecompliceerd is en een mislukte tokenverkoop heeft een deel van de optimisme rond het project uitgehold, hoewel het nog steeds in opbouw is.
  • Steem: Het bekendste experiment met een op blockchain gebaseerd publicatiemodel, waarbij auteurs en curatoren worden beloond met cryptocurrency op basis van hun bijdragen.
  • Basis aandachtstoken: Een blockchain-project voor advertenties bedoeld om de aandacht van gebruikers te waarderen en advertenties en advertentie-inkomsten op een meer persoonlijke manier te verspreiden.
  • Amino Pay: Een op blockchain gebaseerd online advertentiesysteem dat advertentie-inkomsten beter beheersbaar en transparant maakt.
  • TokenPost / PUBLICEREN: Een end-to-end publicatiesysteem gebaseerd op NEM en voornamelijk gebouwd voor nieuwsmedia, gericht op moderne mediatools en economische levensvatbaarheid.

Blockchains zijn ook voor Word Nerds

Een Engelse afdeling is misschien de laatste plaats waar je zou verwachten dat blockchain-technologie wordt besproken, maar het feit dat het zo’n rijk ecosysteem van ideeën en projecten heeft geïnspireerd, bewijst het tegendeel. Eerlijk betaald worden en ervoor zorgen dat je werk van jezelf blijft, zijn basisproblemen die voor velen in de creatieve gemeenschap een strijd zijn geworden, en blockchains hebben het potentieel om deze problemen op zijn minst gedeeltelijk te verminderen.

Het grootste obstakel hier is echter dat de overlap tussen mensen die vertrouwd zijn met blockchain-technologie en mensen die met woorden werken, niet bijzonder groot is..

Dit is echter een probleem dat in het grootste deel van de blockchain-ruimte weerklinkt: mensen gebruiken het niet omdat het moeilijker is dan de alternatieven. Elke oplossing die dan wel slaagt, zal voldoende gestroomlijnd moeten worden om plaats te bieden aan een traditioneel niet-technisch gebruikersbestand.

Er is duidelijk een honger naar iets beters, iets dat het maken, verspreiden en beheren van content efficiënter kan maken, waardoor videomakers en consumenten directer met elkaar in contact kunnen komen.

Zoals in zoveel andere industrieën, lijkt het idee van blockchain een stortvloed aan creatieve energie te hebben losgemaakt, en als een reeds bestaande digitale industrie lijkt publiceren rijp voor de verandering.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me