Kan al lang bestaande Ardor Square tot nieuwe aankomst Polkadot?

Wat zijn Sidechains

Ardor en Polkadot hebben veel gemeen, maar net zo veel dat ze scheidt. Beiden hebben dit jaar de krantenkoppen gehaald in de cryptopers.

In het geval van Polkadot was dat omdat het langverwachte geesteskind van Ethereum mede-oprichter Gavin Wood na drie jaar ontwikkeling eindelijk op mainnet was gelanceerd.

Ardor daarentegen is bijna drie jaar geleden gelanceerd in januari 2018. Dit jaar is het echter goedgekeurd voor verschillende opmerkelijke use-cases, waaronder door de Oostenrijkse regering voor twee projecten. Een daarvan is om een gamification-oplossing ontwikkelen voor een duurzaamheidsinitiatief gericht op het hergebruiken van restwarmte terug in het energienetwerk. Ardor heeft ook zijn waarde bewezen in de strijd tegen de wereldwijde pandemie, door te werken aan een oplossing voor het verifiëren van COVID-19-trackinggegevens om Oostenrijkse burgers te helpen gemakkelijker toegang te krijgen tot virustests.

Polkadot van zijn kant trekt ook aanzienlijke belangstelling van applicatieontwikkelaars die willen profiteren van de interoperabiliteitsbelofte. Wat gebeurt er echter onder de motorkap van deze twee projecten en kan een driejarig veteranenplatform het opnemen tegen een nieuwkomer??

Geschiedenis van Ardor en Polkadot

Voordat u in de technische specificaties van elk project duikt, is het de moeite waard om de geschiedenis en inloggegevens te bekijken, aangezien beide Vurigheid en Stip hebben een lange stamboom in de blockchain-sector.

Het Zwitserse blockchainbedrijf Jelurida exploiteert Ardor. De mede-oprichters van Jelurida, Lior Yaffe en Petko Petkov, werkten aan het kernontwikkelingsteam van de Nxt-blockchain, die voor het eerst werd gelanceerd in 2013 en nog steeds zonder onderbreking draait..

Samen met een derde mede-oprichter, Kristina Kalcheva, richtten Yaffe en Petkov Jelurida op in 2016. Het bedrijf lanceerde in 2018 Ardor en zijn eerste kinderketen Ignis. Sindsdien heeft het bedrijf gewerkt aan het uitbouwen van de ecosystemen rond zijn platforms, gericht op acceptatie door ondernemingen.

Polkadot is ontwikkeld door Dr. Gavin Wood, een van de oorspronkelijke medeoprichters van Ethereum en de auteur van de programmeertaal Solidity. Het platform is ontwikkeld door Parity Technologies, dat wordt geleid door Dr. Jutta Steiner, die diende als de oorspronkelijke beveiligingschef van Ethereum. Dr. Wood verliet Ethereum in 2016 en begon in 2017 aan Polkadot te werken. Het werd gelanceerd in mei 2020.

Ardor

Technologie

Zowel Ardor als Polkadot willen de uitdagingen van verouderde blockchain-platforms zoals Ethereum oplossen. Beide gebruiken een architectuur met meerdere ketens die de doorvoer verhoogt via parallelle verwerking. Er zijn echter enkele verschillen in de manier waarop ze de uitdaging aangaan.

Ardor – Ouder-en-kind

Ardor gebruikt een ouder-en-kind-ketenbenadering, met Ardor als de bovenliggende keten die verantwoordelijk is voor het beveiligen van het netwerk en het toezicht houden op transacties op onderliggende ketens.

Alle operationele transacties worden uitgevoerd op kindketens. De kindketens zijn onderling compatibel en kunnen hun eigen tokens gebruiken. Ardor zorgt voor voortdurende schaalbaarheid zonder de noodzaak van aanzienlijke systeemupgrades door gebruik te maken van een systeem van transactiesnoei. Dit groepeert transacties van kindketens samen en levert een bewijs hiervan aan de belangrijkste Ardor-blockchain, waarna ze worden gesnoeid. Daarom hoeven knooppunten die op Ardor werken niet de volledige geschiedenis van de blockchain te downloaden om te werken, terwijl ze nog steeds de geldigheid van elke transactie kunnen verifiëren. De aanpak werkt in tegenstelling tot platforms zoals Ethereum, die ervan afhankelijk zijn dat elke transactie herleidbaar is tot de eerste oorsprong.

Polkadot – Heterogene Sharding

Polkadot heeft ook een structuur met meerdere ketens, die het heterogene sharding noemt. De Polkadot-hoofdketen wordt de Relay Chain genoemd en de subketens, of scherven, worden parachains genoemd. Polkadot streeft ernaar volledig interoperabel te zijn, wat betekent dat in principe elke andere blockchain verbinding kan maken met de Polkadot-architectuur als een parachain, met behulp van een mechanisme dat ‘bridge parachains’ wordt genoemd. Omdat het platform nog relatief nieuw is, is de interoperabiliteit van Polkadot nog grotendeels in ontwikkeling.

Volledige knooppunten die op Polkadot worden uitgevoerd, worden ook gesnoeid, omdat ze alleen werken met informatie in de laatste 256 blokken. Polkadot gebruikt echter archiefknooppunten om de gesnoeide geschiedenis op te slaan en iedereen in staat te stellen eerdere transacties op te vragen.

Het is niet helemaal duidelijk wat er gebeurt als de gearchiveerde gegevens een punt bereiken waarop ze onbetaalbaar groot zijn om te downloaden. De Polkadot Wiki stelt dat Kusama, het “sandbox” -netwerk van Polkadot, ongeveer 15-20 GB aan gegevens bevat na 1,6 miljoen blokken. Aangezien Polkadot beweert dat het kan opschalen naar een potentieel oneindig aantal scherven, kan de omvang van de blockchain aanzienlijk toenemen.

StipStip

Genomineerd Proof of Stake vs. Pure Proof of Stake

Ardor hanteert een puur proof of stake consensusmodel. Het is gebaseerd op hetzelfde model dat wordt gebruikt door Nxt, de pionier op het gebied van proof of stake, die veilig opereert sinds 2013. Polkadot daarentegen hanteert zijn eigen nieuwe consensusmethodologie genaamd Nominated Proof of Stake. Het is een variatie op gedelegeerd bewijs van inzet, dat kritiek heeft gekregen omdat het te gecentraliseerd is vanwege een bovengrens voor het aantal validators dat kan deelnemen. Polkadot legt deze limiet bewust hoog om centralisatie te voorkomen.

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen de twee zijn de scherpe straffen die Polkadot toepast. Slashing is bedoeld om kwaadwillende actoren af ​​te schrikken door een deel van hun belang te nemen als ze tegen de belangen van het netwerk handelen.

Omdat het een nieuw protocol is, lijkt het erop dat de ontwikkelaars nog steeds bezig zijn met enkele van de problemen waarbij validators worden bestraft voor relatief kleine problemen die zelfs nauwelijks als misdrijf kunnen worden omschreven. In augustus was er één validator gesneden en “gekoeld” (verwijderd uit het netwerk) omdat hij 14 uur offline is geweest.

Ardor daarentegen werkt niet met een snijmodel. Aangezien het netwerk sinds 2018 probleemloos functioneert, geeft dit aan dat slashing misschien een onnodige regel is die deelname zou kunnen afschrikken.

Ontwikkeling

Tot slot, zonder in te gaan op een lijst van alle applicaties op elk platform, is het de moeite waard om nader te kijken naar de verschillen waarmee ontwikkelaars te maken hebben die willen bouwen op Ardor en Polkadot..

Polkadot biedt ontwikkelaars Substrate, een open-source framework voor het bouwen van configureerbare blockchains. Er is kant-en-klare functionaliteit waarmee elke ontwikkelaar in codeertalen zoals Rust, C ++ en anderen slimme contracten kan ontwikkelen en de kernfunctionaliteiten van de standaard Substrate-blockchain kan aanpassen. In die zin is Polkadot in feite ‘de blockchain van de ontwikkelaar’. Iedereen die erop wil voortbouwen, heeft op zijn minst een fundamenteel technisch inzicht nodig.

Ardor biedt gebruikers toegang tot de belangrijkste onderliggende keten, Ignis. In tegenstelling tot het vanaf nul bouwen van een op maat gemaakte kinderketen, kunnen gebruikers profiteren van kant-en-klare functionaliteit op Ignis, waaronder een munt- en activawissel, een marktplaats, een datacloud, een stemsysteem en meer. Als gebruikers meer maatwerk nodig hebben of meerdere functies willen implementeren, kunnen ze hun eigen openbare of geautoriseerde onderliggende keten opzetten.

Omdat Ardor wordt beheerd door Jelurida, kunnen gebruikers ook profiteren van de uitgebreide ontwikkelingservaring van het bedrijf. Jelurida biedt advies en consultancydiensten voor gebruikers die willen deelnemen aan het Ardor-ecosysteem. Dit maakt het bijzonder aantrekkelijk voor zakelijke gebruikers, zelfs kleine en middelgrote ondernemingen, die geen ervaring hebben met het ontwikkelen van blockchain.

Gevolgtrekking

Op het eerste gezicht lijken Ardor en Polkadot vergelijkbaar in die zin dat ze allebei een architectuur met meerdere ketens hebben die tot doel heeft de uitdagingen van hun voorgangers te overwinnen. Maar zelfs zonder in te gaan op de technische details onder de motorkap, lijkt het waarschijnlijk dat Polkadot uiteindelijk zal worden aangenomen door een andere gebruikersgroep dan Ardor. Terwijl Polkadot mikt op Ethereum’s gebruikersbestand van ontwikkelaars en DeFi-enthousiastelingen, richt Ardor zich vierkant op diegenen die geïnteresseerd zijn in het bevorderen van blockchain-acceptatie voor gebruiksscenario’s die steviger geworteld zijn in de echte wereld..

Daarom lijkt het niet waarschijnlijk dat nieuwkomer Polkadot een onmiddellijke bedreiging vormt voor de meer gevestigde Ardor. In plaats daarvan lijkt het waarschijnlijk dat beide platforms op de langere termijn naast elkaar kunnen bestaan, waardoor gebruikers binnen hun respectievelijke doelgroepen kunnen worden bereikt.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me