Bluzelle vs Filecoin: gedecentraliseerde opslag voor gegevens en bestanden

gedecentraliseerde bestandsopslag

Hoe u uw gegevens opslaat, is belangrijker dan ooit geworden.

Omdat de IT-sector groter en belangrijker wordt dan ooit, is er meer opslag nodig om te kunnen opschalen en groeien. Waar bedrijven deze gegevens precies neerzetten, is de vraag. Met grote technologie om gelijk te worden sterker, we moeten ons echt afvragen of de typische, gecentraliseerde bedrijven die onze gegevens opslaan (Google, Amazon, Apple, IBM) zijn echt op wie we zouden moeten vertrouwen.

Overheidscontrole is een ander ding dat ook de kwestie aanspoort. Socialmediaplatforms zijn gesloten – of dreigen met sluiting de laatste tijd– en mensen vragen of ze bepaalde bedrijven kunnen vertrouwen als hun veiligheid is twijfelachtig.

De decentralisatie van dingen – met name gegevensopslag – en het gebruik van blockchain-technologie is iets dat echt zou kunnen helpen voorkomen dat dingen in gevaar worden gebracht.

Er zijn een aantal bedrijven die de manier waarop we naar gegevensopslag kijken willen veranderen. Laten we eens kijken naar een paar die verschillende dingen doen, maar de juiste tools hebben om met elkaar samen te werken en een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop gegevens worden opgeslagen en geopend.

Laten we eerst eens kijken naar de databaseservice, Bluzelle. Bekend als de “AirBnB van databaseopslag ”, geeft het dApp-ontwikkelaars een plek om hun goederen op te slaan. Het idee is dat opslagruimte afkomstig is van het publiek (ongebruikte ruimtes, om precies te zijn) die op hun beurt optreden als validator voor het netwerk. Ontwikkelaars betalen voor opslagruimte en voor lees- en schrijfbewerkingen in de database.

Bluezelle: dPoS gedecentraliseerde databaseBluezelle: dPoS gedecentraliseerde database

Dan is er Filecoin, een service voor bestandsopslag. Het maakt gebruik van het InterPlanetary File System (IPFS), een peer-to-peer-protocol voor het delen van bestanden en het hosten van websites dat op duizenden computers wordt uitgevoerd. Het heeft tot doel een basis te zijn voor het bewaren van “wetenschappelijke gegevens, creatieve commons-media, historische archieven, conservering en meer” en de populariteit neemt enorm toe.

De overeenkomsten tussen Bluzelle en Filecoin

Bluzelle en Filecoin hebben veel gemeen en kunnen eigenlijk hand in hand werken om elkaar aan te vullen.

Ten eerste zijn het beide gedecentraliseerde opslagoplossingen. Dus, in tegenstelling tot zoiets als Apple’s iCloud, is er geen enkele entiteit die het netwerk beheert. Zowel Bluzelle als Filecoin werken door over een aantal knooppunten te rennen – niemand heeft de leiding.

Zowel Bluzelle als Filecoin gebruiken ook blockchain-technologie, wat de beveiliging verbetert en de kans op een hack verkleint.

De verschillen tussen Bluzelle en Filecoin

Maar het belangrijkste verschil tussen de twee gedecentraliseerde platforms is wat ze opslaan. Filecoin wordt gebruikt voor het opslaan van bestanden. Bluzelle wordt gebruikt om uw gegevens op te slaan. Filecoin werkt door gebruik te maken van de IPFS, een systeem dat meer gaat over het adresseren en transporteren van gegevens. Het biedt ook geen garantie over hoe lang de gegevens beschikbaar zullen zijn.

Bluzelle maakt geen gebruik van IPFS en heeft gezegd dat het systeem nuttig is – maar als het afhankelijk is van het idee dat in ieder geval de meeste van zijn knooppunten vrijwillig de IPFS willen steunen als oorzaak. IPFS is een gedeeld openbaar bestandssysteem, terwijl Bluzelle een beveiligde database is.

Wat is IPFSWat is IPFS? Interplanetair bestandssysteem: complete beginnershandleiding

Bluzelle werkt eraan om een ​​schaalbare en gedecentraliseerde databaseservice te bieden die klaar is voor de dApps van de wereld. Met de unieke zwerm-van-zwermen-architectuur van Bluzelle is het in staat om op te schalen om willekeurig grote hoeveelheden gegevens te verwerken, omdat elke gegevensfragment alleen binnen een enkele zwerm wordt gerepliceerd.

Filecoin: gedecentraliseerd opslagnetwerkFilecoin: gedecentraliseerd opslagnetwerkfilec

Hoe Bluzelle en Filecoin hand in hand kunnen werken

Ondanks hun verschillen en overeenkomsten is het misschien het beste om te kijken hoe de twee elkaar kunnen aanvullen.

Bestandssystemen kunnen moeilijk te beheren zijn omdat bestanden groot kunnen zijn. Het kan ook moeilijk zijn om de inhoud van een bestand te doorzoeken. Met een gedecentraliseerde bestandsopslagservice, zoals Filecoin, worden bestanden opgesplitst en verspreid over het netwerk, waardoor het nog moeilijker te beheren is.

Wanneer ontwikkelaars apps maken, moeten ze gegevens op verschillende manieren opslaan en beheren, afhankelijk van de grootte en het gebruik. Dus het opslaan op Filecoin zou niet voldoende zijn. Makers van dApp hebben iets anders nodig, zodat ze gemakkelijk kunnen worden doorzocht en opgehaald.

Dit is hoe Bluzelle te hulp kan komen.

Grote bestanden, bijvoorbeeld een video of IMG, kunnen op Filecoin worden opgeslagen voor snelle uploads. En dan kunnen de links naar het specifieke bestand, evenals de metadata, worden opgeslagen in Bluzelle, waardoor het gemakkelijker wordt om te vinden en terug te vinden.

Het platform van Bluzelle is altijd beschikbaar en de database voegt een niveau van beveiliging toe aan de bestanden dat niet alleen met Filecoin kan worden geleverd.

Het gedecentraliseerde web kon niet snel genoeg komen. Nu gecentraliseerde platforms het doelwit worden van frequente kritiek – of het nu gaat om privacy, veiligheid of censuur – kunnen platforms zoals Filecoin en Bluzelle helpen. En wanneer u samenwerkt, kan het de ultieme opslagoplossingen bieden voor het gedecentraliseerde web.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me