Bitcoin en freelancen: hoe cryptocurrency de gig-economie kan voeden

Gig-economie met cryptocurrency

De vorm van de wereldwijde werkplek is drastisch veranderd sinds de millenniumwisseling. Door de opkomst van geautomatiseerde machines zijn miljoenen werknemers wereldwijd vervangen, terwijl door de constante druk van bedrijven om kosten te besparen veel banen naar de laagste bieder zijn gegaan; meestal eindigend in ontwikkelingsregio’s in Oost-Azië.

Voor een millennial lijkt het idee om je hele leven op één werkplek te blijven waarschijnlijk ondenkbaar. De wereld is veel veranderd sinds de dagen van hun ouders, en het proces lijkt niet te vertragen. De jonge mensen van vandaag zijn al gewend geraakt aan het idee om van baan naar baan voor de rest van hun leven.

Gig-economie met cryptocurrency

Nu is de kluseconomie hard op weg de belangrijkste bron van werkgelegenheid te worden voor mensen over de hele wereld; niet in de laatste plaats mogelijk gemaakt door de mogelijkheid van internet om externe werknemers in contact te brengen met potentiële werkgevers.

Op het moment van schrijven, meer dan a derde van de Europeanen en Amerikanen werken als onafhankelijke contractanten in de kluseconomie. Dat aantal zal stijgen tot 50% tegen 2020, en er is nu een toenemende druk op de bestaande economische infrastructuur om die stijging bij te houden.

Met de opkomst van Bitcoin en andere cryptocurrencies, kan de blockchain een nieuwe vorm van werkgelegenheid mogelijk maken en werknemers over de hele wereld helpen om een ​​eerlijk bestaan ​​te verdienen met hun inspanningen?

Betalingsdiensten

Zoals de zaken er nu voorstaan, is de belangrijkste manier waarop freelancers worden betaald, via online digitale betalingsproviders zoals PayPal.

PayPal had een enorme impact toen het voor het eerst op het toneel verscheen, maar dat was voordat mensen erop vertrouwden voor hun wekelijkse of maandelijkse looncheque.

De buitensporige vergoedingen die inherent zijn aan PayPal – waarvan sommige ongeveer 4% bedragen – maken het onpraktisch voor constant grootschalig gebruik. Er zijn de afgelopen jaren veel nuttige digitale betalingsalternatieven verschenen, maar ze brengen allemaal kosten in rekening die veel hoger zijn dan wat een typische freelancer redelijk zou vinden.

Crypto komt binnen

Dit is waar cryptocurrency de overgang zou kunnen vergemakkelijken. Typische kosten voor cryptotransacties bedragen slechts enkele centen, en in combinatie met de snelle bevestigingssnelheid van een blockchain-transactie, maakt dit cryptocurrency een mogelijk ideale betalingsbron voor een groeiend aantal freelancers..

Top Betaalcryptocurrencies

Lees onze Gids voor betalingscryptocurrencies

Tegelijkertijd vormt de opkomst van blockchain-aangedreven platforms voor het plaatsen en vinden van freelancebanen een grote uitdaging voor bestaande content farm-websites, waar freelancers een flinke vergoeding moeten betalen van wel 25% op elke ontvangen betaling..

Dergelijke contentfarms zijn in het verleden van onschatbare waarde gebleken voor freelancers en worden nog steeds regelmatig gebruikt door tal van Fortune 500-bedrijven.

De gig-economie is de afgelopen jaren echter zo sterk gegroeid dat sites zoals Upwork geen registraties meer accepteren voor freelanceschrijvers vanwege de onhandelbare marktverzadiging..

De enorme overvloed aan schrijvers, in combinatie met de exorbitante vergoedingen die inherent zijn aan de site, heeft geresulteerd in een ‘race to the bottom’-mentaliteit – waarbij iedereen zijn vergoedingen zo ver mogelijk verlaagt om de concurrentie te ondermijnen. Kwaliteitsschrijvers vinden het moeilijk om opgemerkt te worden temidden van de zee van aannemers met lage prijzen, die vaak uit delen van de wereld komen waar de Amerikaanse dollar meer waard is, en die het zich dus kunnen veroorloven om lage prijzen vast te stellen.

Blockchain freelance platforms

De opkomst van de gig-economie is niet onopgemerkt gebleven door de cryptogemeenschap, en nu duiken er een reeks blockchain-gebaseerde platforms op die het freelance biedproces proberen te decentraliseren..

Sites zoals Ethlance een arbeidsmarktplaats bieden waar werknemers en klanten rechtstreeks met elkaar in contact kunnen komen, zonder dat er opportunistische tussenpersonen nodig zijn. Ethlance is een platform gebouwd op de Ethereum-blockchain en biedt freelancers de kans om werk te vinden met NUL-vergoedingen. Een eerste kleine GAS-betaling is vereist om een ​​account te openen, maar dat is de enige vergoeding. Betalingen worden rechtstreeks in ETH gedaan, die vervolgens kunnen worden uitbetaald voor fiat of uw digitale valuta naar keuze.

Ethlance is een district onder het District0x Project

Evenzo, CanYa is een onlangs gelanceerde startup die zich op hetzelfde marktgebied richt als Ethlance en wordt geleverd in de vorm van een mobiele app. Gebruikers ontvangen betalingen in CAN-tokens of CanYa Coins, en de markt is zelfregulerend door een automatisch reputatiesysteem dat klanten en freelancers rangschikt op basis van hun eerdere prestaties.

Canya

De ontwikkelende wereld

Hoewel de langzame maar gestage verspreiding van de gig-economie voor veel westerlingen misschien nog steeds nieuw is, is het al enige tijd een vast onderdeel van het leven in de opkomende wereld..

In 2015 hebben Afrikaanse landen gezamenlijk meer dan 3,1 miljoen nieuwe banen. In hetzelfde jaar betraden echter voor het eerst meer dan 12 miljoen jongeren de werkplek. Deze cijfers spreken voor zich en verklaren enigszins waarom Afrika hard op weg is om een ​​thuis te worden voor de gig-economie, evenals de bijbehorende cryptodiensten..

Ontwikkelingslanden

Lees hoe cryptocurrencies ontwikkelingslanden helpen

De infrastructuur is er misschien niet om een ​​normale westerse economie te ondersteunen, maar iedereen die binnen het bereik van een internetcafé is, met een telefoon of laptop, kan mogelijk een goed inkomen verdienen als een externe freelance aannemer.

Een ander groot voordeel van het introduceren van cryptocurrency in deze vergelijking is de beveiliging die het biedt in onstabiele regio’s van de wereld.

In sommige landen is cryptocurrency stabieler dan de standaard fiatvaluta. Zelfs met regelmatige marktschommelingen van 10-15%, is dit nog steeds een betere optie dan onstabiele fiat-valuta’s die vatbaar zijn voor hyperinflatie; zoals blijkt uit de afgelopen jaren in Zimbabwe waar een hyperinflatie van 79 miljard procent betekende dat een brood alleen gekocht kon worden met letterlijk een koffer vol bankbiljetten.

Dash

Het populaire betaalplatform voor cryptocurrency, Dash, heeft Afrika geïdentificeerd als een rijpe markt voor de uitrol van digitale betaaldiensten, en heeft hun project uitgebreid naar verschillende Afrikaanse naties.

Met recente PR-campagnes in landen als Nigeria, Kameroen en Zimbabwe, probeert Dash de standaard cryptocurrency te worden voor externe werknemers in die regio’s. Het bedrijf is van plan door te gaan met de uitrol in heel Afrika, en in theorie is er geen reden waarom Dash niet de cryptocurrency zou kunnen zijn die een continent verenigt..

Dash-gids

Verschillende obstakels staan ​​natuurlijk in de weg, zoals mogelijke inmenging van vijandige regeringen; het groeiende web van oplichters dat onvermijdelijk gepaard gaat met economische groei, evenals de mogelijkheid dat collectieve pools van freelancers al het werk op zich nemen en het vervolgens met winst uitbesteden.

Een suggestie om dit laatste probleem op te lossen, betreft de oprichting van een coöperatief platform gemaakt door arbeiders en voor de arbeiders. Als werknemers hun eigen wervingsplatform zouden kunnen besturen, zouden ze vrij zijn van gecentraliseerde autoriteiten die proberen hun freelancevergoeding te exploiteren.

Tot nu toe heeft geen enkel platform deze filosofie overgenomen, hoewel cryptodiensten zoals Ethlance en CanYa heel dichtbij komen.

Gevolgtrekking

De gig-economie wordt vaak voorspeld als iets dat in de toekomst zal komen, maar de waarheid is dat het er al is.

De opkomst van de gig-economie is toevallig op hetzelfde moment gekomen als de opkomst van cryptocurrency – de twee lijken bijna voor elkaar gemaakt en lijken vanaf nu op de heup te worden samengevoegd.

Uiteindelijk, wanneer onafhankelijke contractanten de norm worden, zullen sites zoals PayPal en Upwork zich moeten aanpassen, anders lopen ze het risico om te verliezen van hun goedkope, gedecentraliseerde blockchain-tegenhangers..

Blockchain-technologie heeft meerdere onverwachte toepassingen gevonden sinds de start bijna tien jaar geleden, en nu zou het ook de tool kunnen worden waarmee we over kunnen gaan van de oude naar de moderne wereld.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me