ZCash Scientist: Jag kunde sätta in en polis bakdörr för att spåra penningtvätt

Zcash bakdörr

En intervju från 2013 har nyligen avslöjats och föreslår att Zerocoin, tekniken bakom Zcash, kan ha en “polis bakdörr” i sin kod. Intervjun har redan tagits bort men kan ses via arkiv.org Way Back Machine. Den ursprungliga artikeln som heter “Bitcoin Add-On gör dina virtuella köp privata” dök upp i ny forskare redan i mars 2013. I artikeln gjorde John Hopkins-forskaren Matt Greene kommentarerna. Han är för närvarande listad som forskare för Zcash-projektet. Artikeln återhämtades av Twitter-användaren “grubles“.

Zcash Troubles Abound

Zcash är en kryptovaluta som alltid har ställts inför ett antal kontroverser. Det finns frågor som den så kallade ”grundarskatten”, och naturligtvis kan den ökända betrodda inställningen där många tekniskt färdiga kommentatorer har föreslagit vara ett allvarligt problem. Problemet är så allvarligt att om den utnyttjas kan den betrodda inställningen tillåta någon av de grundande medlemmarna att skapa en oändlig mängd Zcash i nätverket och allt skulle kunna upptäckas helt.

Enligt artikeln från 2013 avsåg gruppen som satte ihop Zerocoin (en teknik som senare anpassades till andra sekretessvalutor som PIVX) ursprungligen att deras teknik skulle bli ett tillägg till bitcoin-kärnkoden. Men när detta inte utvecklades släppte laget istället sitt eget projekt, vilket vi nu känner till Zcash idag.

Möjlig bakdörr?

Denna sida på Zerocoin + Matthew Green ("Forskare" på Zcash-teamets sida) raderas nu, men internet glömmer aldrig.

Zerocoin skulle ursprungligen läggas till Bitcoin på något sätt, men existerar nu som ett altcoin som kallas Zcash.

"En bakdörr", Säger Green. pic.twitter.com/fvIe6jByb7

– grubles (@notgrubles) 27 juni 2018

Tanken bakom en bakdörr är att programvara är utformad med en hemlig ingång av olika slag som gör det möjligt för regeringar, brottsbekämpning eller utvecklare av själva programvaran att få hemlig åtkomst till ett system utan att någon är medveten om det. Detta är ungefär på samma sätt som en hackare skulle få tillgång till ett system i hemlighet.

Så vad sa Matthew Green i intervju med NewScientist? Han sa att han själv och hans team inte var intresserade av att “underlätta kriminell aktivitet med Zerocoin”, och att “Nollmynt skulle ge dig denna otroliga integritetsgaranti, då skulle vi kunna lägga till några funktioner som låter polisen till exempel kunna för att spåra penningtvätt. En bakdörr. ”

Om det fanns en sådan bakdörr skulle det i princip innebära en sak – alla Zcashs påstådda sekretessfunktioner är helt ineffektiva. Som sådan kan alla transaktioner som någonsin gjorts i nätverket senare offentliggöras eller användas i ett brottmål.

Om det visat sig att en sådan bakdörr existerar (och det har hittills inte hänt), skulle det innebära att alla transaktioner i Zcash-nätverket potentiellt skulle bli föremål för blockchain-analys på samma sätt som bitcoin idag.

Har Zcash en bakdörr?

Det här är en svår fråga att svara på, och den kopplar också på många sätt tillbaka till idén om den pålitliga installationen.

För de som inte vet var den pålitliga installationen när Zcash först lanserade sitt Genesis-block 2016 och skapade en uppsättning nycklar som alla kryptografiska data som håller nätverket privat baserade på. Det kallas en “betrodd inställning” eftersom de som skapade nycklarna måste lita på sig själva. Om de skulle behålla en kopia av installationsinformationen, kunde de, som nämnts ovan, producera ett oändligt antal Zcash och kanske till och med få tillgång till annars privata transaktionsdata.

ZCash-webbplats

Läs vår guide till Zcash

Utanför den betrodda inställningen i sig är det också helt möjligt att en bakdörr kan finnas i teorin, och ingen skulle kunna veta om det. Chansen att det faktiskt finns en bakdörr i Zcash är dock ganska låg.

Fallet mot en bakdörr

Tänk på det här. Låt oss föreställa oss att FBI har en bakdörr till Zcash. De använder bakdörren för att spåra olaglig aktivitet och gripa. När detta väl kommer in i domstolssystemet skulle det i allmänhet bli allmänt känt. Detta skulle innebära att även om de inte erkände bakdörren, skulle de erkänna att de på något sätt kunde få transaktionsdata ut ur Zcash för att bygga sin sak mot sin misstänkta. Och naturligtvis, när detta blev allmän kunskap, skulle allmänheten förlora förtroendet för Zcash och troligtvis gå vidare till något annat. Detta skulle i sin tur få Zcash-användningen och efterföljande värdering att sjunka snabbt.

Med detta i åtanke hade de som skapade Zcash och gynnades av grundarens skatt sannolikt en stor tillgång på myntet. Som sådan skulle de vara ganska dåraktiga att skapa en sådan bakdörr eftersom det skulle devalvera deras egen valuta och därmed skada deras egna innehav. Vidare skulle det vara ett stort svart märke på deras offentliga personas och sannolikt för vissa skulle tvinga dem att hålla sig utanför tekniksektorn helt eftersom de skulle vara kända för att installera bakdörrar..

Det enda sista att tänka på är att det kanske finns en bakdörr, och ett system någonstans samlar i hemlighet all transaktionsdata från Zcash-nätverket men använder den inte. Då, kanske någon gång i framtiden, kunde uppgifterna användas på något sätt.

Sanningen är att det verkligen inte finns något sätt att bevisa om det finns en sådan bakdörr eller inte. Men det faktum att en av grundarna av Zerocoin-protokollet som nu arbetar för Zcash sa att de gärna skulle sätta in bakdörren är minst sagt misstänkt..

Men återigen, just nu har vi bara en fem år gammal artikel och ett upphöjt ögonbryn. Inga direkta eller konkreta bevis har hittats som tyder på att Zcash har eller inte har en bakdörr.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me