Zambia SEC: Varnar för ICO lovande HYIP-stil 1000% ROI

Zambia

Zambian Securities and Exchange Commission (SEC) har varnat allmänheten att avstå från att investera i ett initialt mynterbjudande (ICO) som marknadsförs av ett misstänkt företag..

Enligt en Rapportera av The Lusaka Times var företaget inte registrerat hos landets regleringsorgan och var därför inte behörigt att ge investeringsråd.

Zambia

Fall av bedrägliga ICO-projekt är inte ovanliga, och olika tillsynsmyndigheter och myndigheter har tagit sig tid att varna investerare mot att investera i investeringssystem som särskilt lovar orimliga avkastning på investeringen.

ICO lovar 1000% avkastning på HYIP-stil på två år

I ett uttalande från verkställande direktören för Zambia SEC, Philip Chitalu, ett företag som kallas Kwakoo, begärde investeringsfonder från Zambians för sin ICO, Onyxcoin.

Chitalu tillade också att företagets verksamhet, som inkluderar marknadsföring och inhämtning av medel för en produkt som Onyxcoin, faller under ramen för Securities Act-lagen.

Landets värdepapperslag, nr 41 från 2016, säger att varje person eller personer som erbjuder investeringsrådgivning för tillgångar som betraktas som värdepapper eller som bedriver handel med sådana tillgångar i Zambia, måste söka godkännande från SEC, utom i fall där lagen undantar sådan person / företag.

Med ovanstående definition stred Kwakoo och dess initiativtagares handlingar mot Zambias värdepapperslag. Bortsett från att inte registrera sig i SEC, lockade Kwakoo investerare med hyperboliska förutsägelser för sitt Onyxcoin och uppgav att kryptovalutans värde skulle skjuta i höjden till 1000% till juni 2021.

Zambias VD varnade dock investerare för att vara försiktiga med företaget och dess företrädare och uppgav att Kwakoo inte är licensierat eller registrerat hos tillsynsorganet att erbjuda investeringsråd eller söka medel från zambierna för att investera i någon finansiell produkt inom eller utan landet..

Dessutom uppmärksammade Chitalu allmänheten på de risker som följer med ICO: s och uppgav att insamlingssatsningen inte var standard i Zambia. SEC skulle också bevilja regleringsstatus beroende på ICO.

Kryptovaluta till stor del oreglerad i Zambia

För närvarande finns det inget robust regleringslandskap i Zambia. SEC släppte en lägga märke till angående bitcoin, andra virtuella valutor och ICO.

Meddelandet erkände tillväxten på kryptovalutamarknaden och hur människor blir mer mottagliga för bitcoin, altcoins och ICO. SEC varnade dock medborgarna för att bitcoin och annan virtuell valuta var oreglerade i landet.

Dessutom säger SEC:

”Kommissionen vill uppmana alla individer eller enheter som för närvarande investerar i eller avser att investera i kryptovalutor och relaterade produkter / tillgångar att utöva återhållsamhet och försiktighet eftersom de gör det eftersom produkterna / tillgångarna till stor del är oreglerade och inte omfattas av jurisdiktionen av kommissionen. ”

När det gäller att avgöra om någon kryptotillgång kan klassificeras som “värdepapper” noterade SEC också att ICO sannolikt hade egenskaper hos finansiella värdepapper.

I oktober 2018 uppgav Bank of Zambia, landets apex-bank, att bitcoin och andra digitala valutor var inte ett lagligt betalningsmedel i landet. Dessutom gjorde investerare som handlade med kryptovalutor på egen risk.

Landets narkotikakommission (DEG) arresterad tre bedragare som var inblandade i penningtvätt till ett värde av över 2 miljoner dollar. Enligt rapporten ljög bedragarna för investerarna att de skulle hjälpa dem att investera sina pengar i kryptovaluta.

Borta är vilda västdagarna för oreglerade ICO: er

Bortsett från Zambia SEC-varningen mot att falla i fällan med bedrägliga ICO- och kryptoprogram har dess amerikanska motsvarighet utfärdat liknande varningar.

Enligt en Blockonomi-rapport i april 2019 rekommenderade två amerikanska finansiella tillsynsmyndigheter, Securities and Exchange Commission och Commodity Futures Trading Commission (CFTC) investerare att akta sig för falska bitcoininvesteringswebbplatser.

Investerarna noterade att dessa webbplatser erbjöd intet ont anande investerare hög avkastning på små investeringar och fortsatte att ge en lista med varningssignaler för att skydda investerare mot bedrägliga bitcoininvesteringssystem..

Kända kändisar, tungviktboxaren Floyd Mayweather, och DJ och låtskrivare, DJ Khaled, som marknadsförde Centra ICO, fick böter av US SEC.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me