WSJ: Hundratals pumpgrupper som arbetar i Crypto, offer förlorar stora

Pump och Dumps

Wall Street Journal publicerade en artikel den 5 augusti som går igenom de ökända och dyra pump- och dumpningsgrupperna och strategier som har plågat kryptovaluta i flera år. Journal upptäckte mer än 105 enskilda grupper som arbetar via chattjänster som Telegram och Discord genom sin forskning. Dessa grupper har orsakat mer än 200 miljoner dollar i handelsvolymer genom dessa åtgärder. Men vad är den verkliga kostnaden för pump- och dumpningsscheman? Vem är offren och hur kan du skydda dig från att bli utsatt för offer??

Pump och Dumps

Anatomy of a Pump And Dump

Innan vi gräver för djupt, låt oss gå igenom grunderna i vad en pump och dumpning är. Pump och dumpning är en typ av finansiellt bedrägeri som har funnits sedan början av börsen. I grund och botten kommer en grupp människor att arbeta tillsammans för att köpa en stor mängd av en aktie eller kryptovaluta som har ett generellt lågt antal utestående aktier, mynt eller token. Systemet är ofta känt för att rikta in sig på tillgångar som har särskilt låga tillgångspriser.

Generellt kommer planens arkitekt att bestämma vilken tillgång som ska riktas in. Den personen kommer sedan samtidigt att placera en stor köporder för sig själva för att tjäna pengar och meddela målet i en Telegram- eller Discord-grupp (för kryptovalutapumpar). Resten av medlemmarna i gruppen kommer att få veta att köpa så mycket av tillgången som möjligt när målet har meddelats och hålla kvar det tills ett så kallat ”målpris” uppnås. När målpriset har uppnåtts instrueras gruppmedlemmarna att sälja allt till det nyligen uppblåsta priset.

Enligt Wall Street Journal-stycket är kryptovalutapumpar och dumpningstransaktioner de mest lönsamma när de genomförs under den första minuten efter att pumpsignalen släppts. Dessutom slutför pump- och tömningscykeln ofta på några minuter, men i vissa fall kan de pågå i några timmar eller till och med några dagar om tillräckligt många allmänheter också köper in det uppblåsta priset för att hålla det uppe.

Ett nyligen visat exempel på pump och dumpning är vad som hände med Bitcoin Diamond förra månaden.

Två pumpar inträffade med cirka två dagars mellanrum. I varje fall fördubblades priserna och återgick sedan till sitt normala pris på ett liknande snabbt sätt.

Den sanna kostnaden för en pump och dumpning

Vissa av er undrar kanske vem som är offer för pump och dumpning? Varför är det till och med ett brott i första hand? För att förstå detta måste vi förstå vem som är offer för denna typ av system. Generellt sett finns det två olika typer av offer, ett oskyldigt och en typ av att be om det.

Den mest grundläggande typen av offer är en person som ser en tillgång plötsligt hoppa upp i pris och tror att de kan ta tag i sig innan tillgången klättrar längre och göra vinst. Till exempel, när Bitcoin Diamond ökade i pris med mer än 50% på bara några minuter, kunde någon som tittade på diagram se detta och tro att Bitcoin Diamond var på väg att “måna” och så de ville gå in på det innan priserna blev för utom kontroll. Denna person köper sedan tillgången till det konstgjorda uppblåsta priset och håller sedan fast den och förväntar sig att priset fortsätter att röra sig uppåt, vilket det mycket väl kanske inte gör.

Om de inte säljer tillgången snabbt kan de dock förlora en betydande del av sitt investerade värde. Vissa pumpar och dumpar kan vara så effektiva att de kan få en tillgång att öka i pris med flera multiplar istället för bara några procentenheter. Om någon köper till toppen kommer de utan tvekan att förlora nästan hela sitt investeringsvärde.

Wall Street Journal innehöll information om en andra typ av offer. I det här fallet är offret någon som trodde att de kunde dra nytta av pump- och dumpningsgruppen genom att delta i den. Även om det kan kännas som att du blir involverad i någon hemlig manöver, är sanningen att de som deltar i pumpgrupper ofta bara är bönder själva.

Enligt WSJ-artikeln sa ett offer som de intervjuade att dessa grupper “[stimulerar] de fattiga anhängarna att fortsätta köpa tills [mål] -priset uppnås, vilket det ofta aldrig gör”, och att de “direkt förlorade 5 000 dollar på cirka 30 sekunder. ”

Reglering inte lätt

Pump och dumpning händer fortfarande på vanliga aktiemarknader, men de är otroligt sällsynta. Det beror på att du antingen måste vara en registrerad mäklare för att köpa och sälja aktier eller ha ett registrerat mäklarkonto med verifierad ID-information. Detta innebär att alla som deltar i eller orkestrerar en pump och dumpning lätt kan fångas och straffas.

Pumpar med kryptovaluta är inte mindre olagliga i de flesta juridiska jurisdiktioner. Dock är kryptokurvor av sin natur anonyma och utbyten kräver vanligtvis inte KYC-registrering med några få undantag (som Coinbase och andra som erbjuder fiat-par). Det betyder att det är mycket svårare att spåra och straffa dem som ligger bakom systemen, om inte direkt omöjligt.

Skydda dig själv

Du kanske också frågar dig själv, vad är det bästa sättet att skydda mig mot pump och dumpning? Svaret på det är dubbelt och är ganska enkelt.

Först måste du självklart inte gå med eller delta i en pumpgrupp. De kan kalla sig en signalgrupp eller en handelsinformationsgrupp, men de är alla desamma. Kom bara ihåg att dessa grupper ofta letar efter nya medlemmar eftersom de vill att ytterligare pengar ska hällas in så att de som driver systemet som har avancerad kunskap kan använda dig och effektivt stjäla dina pengar. Även om det finns en chans att du kan tjäna pengar på pumpen är risken för förlust ännu högre och naturligtvis bryter du nästan utan tvekan lagen där du bor.

För det andra, om du ser att ett litet altcoin plötsligt exploderar i pris till synes utan anledning alls inom ett extremt kort tidsfönster, är du nästan säkert bevittna en pågående pump. Det bästa för dig att göra är att helt enkelt ignorera det och gå vidare. Om du är särskilt orolig för pumpar, kan ditt bästa alternativ vara att helt enkelt hålla fast vid stora marknadsvärden som bitcoin och Ethereum, eftersom dessa tillgångar är betydligt svårare att manipulera (även om ingenting är helt immun mot manipulation) bara för att de är så mycket större. Den mängd pengar som behövs för att en pump ska uppstå är utom räckhåll för alla utom de rikaste av de rika i världen. Och de människorna skulle vara klokt att inte bryta mot lagen bara för att ju rikare du är, desto närmare kommer du att bevakas av din regering.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me