Waltonchain lanserar WTC-Food, ett tvåvägs matautentiseringssystem

Waltonchain mat

Waltonchain har just meddelat sitt nya initiativ som heter WTC-Food. Målet med systemet är att tillhandahålla ursprung och destinationsspårning av livsmedelsprodukter. I en förklaringsvideo som gruppen släppte riktar sig plattformen särskilt till länder som Kina som saknar robusta livsmedelsspårningssystem.

Problemet med mat

Som ett utvecklingsland med mer än 1 miljard mun att mata har Kina ett allvarligt problem på sina händer. Närmare bestämt har landet skakats av matskandaler efter matskandaler, som sådana skulle lämna de genomsnittliga personerna magsmälta i avsky..

Waltonchain Guide

Läs också: Nybörjarguide till Waltonchain

Hur dåliga är de? Här är några.

Ett antal köttförsäljare fångades i stället för fårkött för råttkött. Förfalskningar av välkända kryddmärken upptäcktes på hyllorna i livsmedelsbutikerna farliga industriella kemikalier som kan orsaka cancer och andra allvarliga och omedelbara hälsoeffekter.

Och naturligtvis fanns det ökända melaminskandal där ett stort mejeriföretag lade till den industriella kemikalien som kallas melamin för att ge den ett högre proteininnehåll. Nedfallet av just den skandalen känns fortfarande idag, där de flesta föräldrar vägrar att köpa inhemska mejeriprodukter av något slag av rädsla för att de återigen kommer att innehålla industriella kemikalier. Detta har lett till hela världen spädbarnsbrist på grund av export och hamstring av grå marknader.

Det spårbara äpplet

Om någon köper ett äpple från mataffärshyllan i USA finns det vanligtvis tillräckligt med information så att äpplet kan spåras hela vägen tillbaka till gården det plockades från. Detta är viktigt för att om något skulle vara fel med det äpplet och en återkallelse behövde utfärdas, kommer denna information att göra det möjligt för myndigheterna att agera på ett mycket snabbare och mer effektivt sätt.

I Kina finns dock ett system som detta helt enkelt inte. Mat verkar samlas på en gård och blandas sedan genom en mystisk process där den byter händer dussintals eller flera gånger och sedan visas på en butikshylla någon annanstans utan tydlig indikation på hur den kom dit.

Detta är inte bara ett problem för normala problem som E. coli-utbrott, men Kina har en lång historia av avsiktlig matförfalskning och förfalskning i vinstsyfte, vilket sågs i melaminskandalen.

WTC-Food en lösning?

Idén från Waltonchain, ett Kina-baserat projekt, är att använda Waltonchain blockchain för att skapa ett system där mat kan spåras från dess källa till dess slutdestination med kontroller vid varje stopp.

Om WTC-Food fungerar som annonserat kan det visa sig vara en revolution inom livsmedelssäkerhet inte bara för Kina utan för var som helst i världen där livsmedelssäkerhet är mindre än lätt. Även om ett enda äpple gör 15 stopp mellan gården och livsmedelsbutiken och köps, säljs och handlas lika många gånger, skulle hypotetiskt ett blockchain-baserat spårningssystem fortfarande kunna följa det.

Ett system som detta kan också genomdriva efterlevnad. Detta beror på att om du är en mellanhand i livsmedelskedjan, skulle du inte vilja köpa mat från en annan mellanhand som inte deltog i blockchain. Om du gör det skulle det uppstå ett gap i matspårningshistoriken. Detta gap kan visa sig vara oacceptabelt när fler stora återförsäljare är med på programmet.

Ett enkelt automatiserat system kan kontrollera om en viss livsmedelsprodukt har en obruten försörjningskedja eller inte, och de kan välja att avvisa föremål som inte har en tydlig historik. Detta skulle i sin tur kosta pengar för mellanhänder som valde att inte delta.

Frågor och bekymmer som behöver svar

Medan WTC-Food-programmet i teorin låter som om det kan förändra många liv till det bättre, finns det fortfarande några saker vi inte vet om det ännu.

Generellt sett säger kinesisk lag att informationssystem måste övervakas och censureras av regeringen. Till exempel måste varje e-postleverantör i Kina vara registrerad och tillhandahålla en bakdörr för myndigheter för att få full tillgång till alla uppgifter de vill när som helst. Med detta i åtanke vet vi inte om regeringen kommer att be om liknande tillgång till uppgifterna, eller om de kommer att ha någon förmåga att ändra eller censurera register.

Allt detta är outforskat territorium, men tänk om ett utbrott av en mindre sjukdom uppträder i livsmedelskedjan och regeringen vill hålla det under omslaget? Kommer de att gå in och ändra poster för att inte orsaka ett offentligt skrik? Och ur ett tekniskt perspektiv, kommer Waltonchain blockchain att möjliggöra sådana ändringar, eller är blockchain helt oföränderlig? Och om det är oföränderligt, hur kan det följa censurlagar?

Våra fingrar korsas i hopp om att regeringen skulle se fördelarna med att säkra sitt livsmedelsförsörjningssystem istället för att försöka sätta den sociala ordningen i en position ovanför livsmedelssäkerheten.

Utvald bild: Den sena Mercutio

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me