The Fall of Bitmain – A Titan in Decline

De val van Bitmain

Volgens recente rapporten bevindt de ASIC-mijngigant en cryptomijnoperator Bitmain zich momenteel in een neerwaartse spiraal die ernstige gevolgen kan hebben voor het bedrijf. Beschikbare informatie suggereert dat Bitmain tot 50% van zijn personeel heeft ontslagen, een leger Bitcoin Cash-ontwikkelaars heeft ontslagen en een aantal van hun mijnactiviteiten heeft stopgezet. Een onbevestigd rapport van mediabronnen in de Chinese taal suggereert zelfs dat de huidige CEO waarschijnlijk zal aftreden als gevolg van de chaos. Doe met ons mee terwijl we de val van Bitmain bespreken, of in ieder geval de verwoestende staat waarin het bedrijf zich nu bevindt.

De val van Bitmain

Reus niet meer

Bitmain is de afgelopen jaren de onbetwiste koning van zowel ASIC-mijnbouwhardware als het runnen van enorme bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash en mogelijk andere cryptocurrency-mijnactiviteiten. Het is moeilijk te zeggen omdat Bitmain in veel opzichten een zeer geheimzinnig bedrijf is. Wat betreft de interactie met het grote publiek, was Bitmain het meest bekend om hun Antminer-serie ASIC-apparaten.

Tijdens de piekperiode van eind 2017 waren Bitmain-mijnbouwapparaten vaak uitverkocht, en als gevolg daarvan werden ze voor het dubbele of drievoudige van de verkoopprijs verkocht op verschillende doorverkoopwebsites. Tegenwoordig blijven de prijzen van crypto-activa echter vlak en met een dieptepunt in de mijnbouw, worden Antminer-apparaten zoals de nieuwste S11 momenteel verkocht voor slechts $ 525. Volgens mijnbouwcalculator coinwarz.com zou het minen van bitcoin met een Antminer S11 en het betalen van $ 0,10 per kilowatt voor stroom betekenen dat het 2161 dagen of bijna 6 jaar nodig zou hebben om break-even te draaien. Dit veronderstelt natuurlijk dat de moeilijkheid niet verandert, wat onvermijdelijk zal zijn. Maar op basis van de cijfers van vandaag zien de vooruitzichten er niet goed uit voor Bitmain-apparaten.

Lezen: Wat is Bitmain? Beginnersgids voor de controversiële ASIC Mining Behemoth

Een verkeerde investering

Een van de redenen waarom Bitmain financieel zou kunnen lijden, is dat ze naar verluidt enorme investeringen in Bitcoin Cash hebben gedaan. Dit omvat het inhuren van ontwikkelingspersoneel om de valuta te ondersteunen, evenals het toewijzen van mijnmiddelen aan Bitcoin Cash in plaats van BTC.

Begin januari 2018 handelde Bitcoin Cash voor ongeveer $ 2400 per stuk. Tegenwoordig handelt het voor ruim onder de $ 200, met als laagste punt ongeveer $ 79 in het midden van december 2018. Hoewel feitelijk alle cryptocurrencies sinds januari enorm zijn gedaald, lijkt Bitcoin Cash in een ongewoon hoge mate te hebben geleden. Als zodanig hebben alle investeringen van Bitmain in Bitcoin Cash waarschijnlijk geleid tot een bijna totaal verlies.

Als gevolg hiervan zeggen rapporten dat Bitmain heeft volledig weggevaagd haar Bitcoin Cash-ontwikkelingspersoneel, inclusief personen die slechts enkele dagen eerder waren aangenomen. Dit suggereert dat het hogere management zojuist heeft besloten om de afdeling weg te vagen zonder degenen die verantwoordelijk zijn voor het aannemen hiervan op de hoogte te stellen.

Bitcoin Cash-prijsanalyse

Lees: beginnershandleiding voor Bitcoin Cash

CEO’s zullen aftreden?

Er is een onbevestigde melding dat verscheen in de Chineestalige mediabron Odaily die beweert dat de huidige twee CEO’s van Bitmain zeer waarschijnlijk zullen aftreden en vervangen worden. Het rapport suggereert verder dat de twee CEO’s zullen worden vervangen door iemand met de achternaam Wang.

Onthoud dat dit rapport momenteel niet is bevestigd en dat de huidige CEO’s tot dusver geen opmerkingen hebben gemaakt over de beschuldigingen. In feite heeft CEO Jihan Wu sinds 2 december van dit jaar niet getweet, maar heeft sindsdien slechts twee reacties opnieuw getweet, waarvan de laatste bijna 2 weken geleden was. Dit hoeft op zichzelf niet per se iets te betekenen, maar het feit dat Wu de beschuldigingen niet heeft ontkend, is iets om in overweging te nemen.

Een wereld zonder Bitmain

Bitmain is momenteel nog een actief functionerend bedrijf. Ze accepteren nog steeds bestellingen voor mijnbouwhardware en hebben hoogstwaarschijnlijk nog steeds mijnbouwhardware op een of meer van hun locaties in of buiten China.

Maar laten we ons afvragen: hoe zou een wereld zonder Bitmain eruit zien??

Als het bedrijf op een bepaald moment in de toekomst zijn activiteiten stopzet, kan dit een enorm effect hebben op alle cryptocurrencies in het algemeen. Ten eerste zou een van de grootste leveranciers van ASIC-mijnwerkers ophouden te bestaan, wat een aanzienlijke impact zou kunnen hebben op het aanbod van deze apparaten op de markt en hun marktprijs.

Ten tweede, als alle mijnactiviteiten van Bitmain zouden worden stopgezet, zou dit een aanzienlijke impact hebben op veel cryptocurrencies, met name Litecoin en Bitcoin Cash, naast de voor de hand liggende bitcoin. De plotselinge en sterke afname van de hash-snelheid kan kleinere netwerken blootstellen aan 51% aanvallen als andere mijnwerkers niet binnenkomen en de speling op het netwerk opvangen.

Aan de andere kant, als Bitmain zich terugtrekt en de hash-snelheden dalen, zal dit op zijn beurt ook de moeilijkheidsgraad verminderen en meer individuele en kleinschalige mijnwerkers ertoe aanzetten om terug in de kudde te komen.

Bitmain is niet het enige bedrijf dat ASIC-mijnwerkers maakt. Verschillende andere kanshebbers zijn in het spel gekomen, en er is zelfs een sterke mogelijkheid dat Intel kan meedoen op de een of andere manier in de mijnindustrie, maar we weten momenteel niet zeker welke vorm of vorm die zou krijgen.

Het komt erop neer dat een wereld zonder Bitmain heel anders zou zijn dan de wereld waarin we ons vandaag bevinden. Het is heel goed mogelijk dat dit slechts een hobbel op de weg is voor het bedrijf en dat het de komende maanden zal verbeteren. Dit geldt vooral als de prijzen van crypto-activa gestaag beginnen te stijgen. Of het is mogelijk dat dit nog maar het begin is, en Bitmain loopt nu terug en kan niet meer herstellen. Voorlopig zal alleen de tijd het leren.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me