Sydafrikas centralbank är inställd på att skapa tydliga kryptobestämmelser

Sydafrikas kryptovaluta

Sydafrikanska reservbanken (SARB), landets toppbank, planerar enligt uppgift att anta policyer som syftar till begränsad lokal kryptoanvändning. Ett sådant steg skulle signalera det första konkreta steget mot att polisera den sydafrikanska virtuella valutascenen som hittills har sett lite i vägen för kryptoregler..

Medan vissa kommentatorer säger att avsaknaden av tydliga regler har gjort det möjligt för krypto att frodas i landet, har Sydafrika bevittnat en litany av virtuella valutarelaterade brott. Nyligen meddelade en av landets stora banker sitt beslut att stänga konton som ägs av kryptovalutabörser.

Sydafrikas kryptovaluta

Kryptovalutor och kapitalkontrollåtgärder

Enligt Business Report på måndagen informerade vice guvernören för Sydafrikas centralbank, Kuben Naidoo nyligen journalister om planerna på att lansera kryptobestämmelser.

Den nya förordningen syftar till att begränsa användningen av digitala valutor för att kringgå valutakontroll. Naidoo tillade att dessa regler skulle implementeras under första kvartalet 2020.

Nyheten om sådana planer från regeringen gick dock inte bra med medlemmarna i krypto- och blockchain-samhället i landet.

SA Crypto, ett stort kryptosamhälle och nyheter i landet, reagerade på nyheterna och kallade den nya förordningen ”konservativ”. Enligt gruppens uttalande:

”Konsekvenserna av att Sarb klämmer fast på kryptovalutanvändningen i syfte att strängare kapitalkontroller är långtgående och alarmerande. Med ett marknadsvärde på 210 miljarder dollar (R3,07 biljoner) enbart på kryptovalutamarknaden driver industrin en betydande ekonomisk tillväxt i länder som antar en sådan progressiv reglering på grund av den investering som många blockchain- och kryptotillgångsföretag lockar över hela världen. ”

Gruppen begärde tidigare att SARB skulle undersöka progressiva regler för kryptovalutor. Med den senaste utvecklingen tror SA Crypto att de nya lagarna kan påverka innovation och investeringar i Sydafrika negativt.

Banker slår redan ner på kryptobörser

Medan landets centralbank är inställd på att släppa nya kryptobestämmelser verkar det som om det pågår ett pågående agerande mot den virtuella valutasektorn. En av Sydafrikas största banker, First National Bank (FNB) stängde bankkonton för företag av kryptoföretag.

Enligt banken var åtgärden nödvändig med hänvisning till den riskfyllda karaktären hos digitala valutor, i kombination med frånvaron av robusta regleringslagar för kryptovaluta i landet..

För närvarande har sydafrikanska medborgare en gräns för hur mycket pengar som kan skickas utomlands. Medborgare får skicka R10 miljoner för investeringar utanför sydafrikaner om de har ansökt till den sydafrikanska inkomsttjänsten och endast kan skicka R1 miljoner utan en deklaration. Vilket innebär att medborgarna kan skicka sammanlagt R11 miljoner utanför Sydafrika.

Med denna begränsning har sydafrikanerna antagit en kraftig ökning av kryptotillförsel, eftersom de kan använda virtuella valutor för att skicka pengar var som helst i världen på grund av dess icke-begränsande natur.

Som rapporterats av Blockonomi redan i april 2019 ökade krypto-adoptionen i landet med sydafrikaner som betraktades som de högsta ägarna av krypto globalt. Några av de faktorer som uppmuntrar till antagande av krypto inkluderar en volatil rand och frånvaron av strikta regler för digital valuta.

De nya kryptolagarna som kommer 2020 kan dock kväva kryptovalutans tillväxt i landet. För närvarande är skattelagstiftningen den enda delen av kryptostyrningen i landet utarbetad 2018.

Crypto-bedrägerier finns i Sydafrika

Regeringar och tillsynsorgan varnar ständigt investerare att inte delta i kryptovalutaprogram på grund av riskerna. I Sydafrika finns det fall av dåliga aktörer som tappar intet ont anande investerare av sina pengar.

Tillbaka i juli 2019 brände offren för en bitcoinbedrägeri ordnad av ägaren till ett bedrägligt sydafrikanskt bitcoinföretag ägarens hus. Mannen, Sphelele “Sgumza” Mbatha, inrättade ett Ponzi-system och lovade investerare falska avkastningar på 15 arbetsdagar. Som det är fallet i de flesta situationer, skulle ägaren ha flytt från staden med kunders medel.

I början av 2019 kom det sydafrikanska kricketteamet ut för att säga att hackare hackade in på lagets officiella Twitter-konto för att sälja falsk bitcoin lotteri. Cricket-teamet återställde dock sitt konto och raderade de bedrägliga tweetsna.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me