Storbritanniens finansminister föreslår blockchain-lösning för gränser: kontrovers följer

Blockchain Border Control

Vad kunde ha varit en off-the-manschetten anmärkning från Storbritanniens nuvarande finansminister har orsakat en hel del uppståndelse. Philip Hammond berättade för konservativa partiets konferens att blockchain kan vara lösningen på gränsfrågorna kring Brexit och Irland.

Herr Hammond citerades: “Det finns teknik som blir tillgänglig (…) Jag påstår mig inte vara expert på det, men den mest uppenbara tekniken är blockchain (för att hantera den irländska gränsen).” Detta något gåtfulla uttalande har fått många att undra om finansministern har något blockchain relaterat upp i ärmen. Andra har varit kritiska till blockchains förmåga att utjämna gränsfrågor, både i Irland och internationellt.

Blockchain Border Control

Det råder ingen tvekan om att Storbritannien står inför några svåra frågor när det gäller deras gränser i en värld efter Brexit-världen. Den irländska gränsen är särskilt känslig, eftersom alla slags “hårda gränser” skulle kräva en ökad säkerhetsnivå. Höga säkerhetsgränser inom Irland är inte politiskt hållbara, eftersom det skulle ta upp några av de frågor som Irland har gått förbi.

Några tror att Philip Hammond är platt fel

Enligt Vili Lehdonvirta, som är docent samt seniorforskare vid University of Oxford, är blockchain inte en start för gränslösningar. Han berättade för Cointelegraph att, “Enligt min bedömning finns det ingen chans att blockchain-teknik kommer att bidra till att leverera en” friktionsfri “gräns mellan norra och Irland.”

Herr Lehdonvirta tog en hård inställning till Philip Hammonds idé och sa det,

”Blockchain har blivit detta magiska slagord som människor som Philip Hammond som inte vet vad de pratar om fäster alla möjliga förhoppningar och drömmar. Jag tror att det åligger förespråkarna att förklara hur blockchain-teknik kan hjälpa till här. Till att börja med skulle vi behöva veta vad som menas med “blockchain” här. Om det betyder ett peer-to-peer-proof-of-work-system i Bitcoin-stil, kommer uppenbarligen genomströmning och latens att vara stora problem, mot vilken förväntad fördel? “

Till Hr. Hammonds kredit erkände han att han visste lite om hur blockchain fungerar, vilket tyder på att han inte har en fast plan för blockchain-baserade Brexit-gränslösningar. Arbetssäkerhetssystem är troligen en lönsam lösning för ett offentligt gränssystem, eftersom de är beroende av ibland dyra och långsamma transaktioner för att fungera. Både Bitcoin och Ethereum kämpar för att leverera mer än 20 transaktioner per sekund, vilket skulle vara långsamt för en upptagen gräns.

Privata blockkedjor är inte banbrytande?

Vili Lehdonvirta var uppenbarligen inte imponerad av Philip Hammonds blockchain-idéer. Men han ser inte heller tillåtna blockkedjor som något speciellt. När det gäller att använda blockchain vid en brittisk gräns sa Lehdonvirta att, “Om det betyder IBM-tillåtet blockchain, så är det egentligen bara en delad databas, inget särskilt banbrytande om det.”

Idén att privata blockkedjor inte ger något nytt till bordet kan vara av märket. Det finns verkligen inga verkliga världssituationsscenarier som visar att en privat blockchain skulle passa bra för en gräns, men många andra applikationer föreslår att blockchain skulle göra ett bra system för gränskontroll, åtminstone som ett pilotprojekt.

IBMs blockchain-arkitektur har använts för många applikationer som befintlig teknik inte har förmågan att hantera. Det senaste samarbetet mellan IBM och Walmart är ett bevis på detta, men det finns många andra blockchain-projekt som också skulle utmana Herr Lehdonvirta..

Chefsanalytiker för GlobalData’s Technology Thematic Research Program, Gary Barnett, var också negativ på blockchain som en lösning för den brittiska gränsen. Han citerades. ”Blockchain-tekniken passar inte bra för bearbetning av gränsöverskridande handel. Det är dyrt, komplext och långsamt. ” Dessa påståenden utmanas också lätt, eftersom blockchain har visat sig vara ett mycket mer effektivt sätt att göra ett antal saker, särskilt i stor skala.

Idag är det största problemet som blockchain står inför när det gäller utbredd användning inte tekniskt. Det finns en enorm mängd kreativt tänkande i blockchain-utvecklingsutrymmet, men i det offentliga rummet verkar det finnas stor rädsla när det gäller att stödja utvecklingen av blockchain-baserade plattformar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me