Projekt Inthanon: Bank of Thailand utfärdar nationell digital valuta

Thailand Cryptocurrency

Centralbanken i Thailand (BOT) har tillkännagav att den kommer att utfärda sin egen digital valuta i samarbete med landets största bankinstitut. Tjänstemän erkänner att den digitala finanssektorn växer snabbt och att de inte vill att Thailand hamnar efter.

Thailand Cryptocurrency

Asien är splittrad när det gäller Crypto

Attityderna till kryptovaluta i Asien har varit relativt blandade. För det mesta gick sakerna från mycket öppna till mycket fientliga. Kina dominerade till exempel en gång bitcoin- och kryptovaluta-scenerna, med yuan till bitcoinhandel som svarade för nästan 90 procent av all bitcoinaktivitet. Dessutom var länder som Sydkorea en gång ansvariga för ungefär en fjärdedel av världens kryptotransaktioner.

Men nyligen har saker och ting tagit en otäck vändning. Kina har infört hårda förbud mot både initiala mynterbjudanden (ICO) och digital valutautbyte och försöker också tysta kryptovalutabaserade media och sociala konton på plattformar som WeChat, landets största sociala nätverk.

Sydkorea har också infört ett förbud mot ICO och hotat att göra detsamma med digitala utbyten, även om tillsynsmyndigheter nu säger att de överväger att vända sitt beslut.

Inte alla är emot det

Andra regioner i Asien är dock mindre stränga – rent av vänliga – när det gäller digital valuta. Singapore har blivit den asiatiska hot spot för kryptoföretag tack vare vad många analytiker säger är en miljö som öppet omfattar den. Många börser och digitalvalutaföretag, en gång stationerade i Kina, har sedan dess packat upp sina väskor och flyttat sin verksamhet till Singapore i hopp om att blomstra utan förföljelse.

Sydkorea själv har sedan dess utvecklat en ny plan som skulle reglera digitala valutor istället för att direkt förbjuda dem. Det verkar som om de flesta länder står inför kryptomusiken och inser att de som vägrar att ge efter är säkra på att bli kvar i dammet.

Syftet med en nationell kryptovaluta

Projektet för Thailands nya centralbank digitala valuta (CBDC) kommer att kallas “Project Inthanon”, efter Thailands högsta berg. Bankchef Veerathai Santiprabhob beskriver enheten som ett “nytt sätt att genomföra interbankavvecklingar” och säger att huvudplanen är att förstå potentialen bakom blockchain-tekniken för att se om det skulle kunna underlätta den dagliga verksamheten bland Thailands ledande institutioner..

Han kommenterar:

”Liksom andra centralbanker är vårt mål inte att omedelbart ta CBDC i bruk utan snarare att utforska dess potential och konsekvenser för backoffice-verksamheten. Dessa ansträngningar bör bana väg för snabbare och billigare transaktioner och valideringar på grund av mindre förmedling som behövs jämfört med nuvarande system. ”

Vad kommer valutan att göra?

Ett pressmeddelande för projektet säger att Project Inthanon strävar efter att “höja den thailändska finanssektorns tekniska beredskap för att anta ny finansiell teknik för att förbättra den operativa effektiviteten”, och att “BOT och de deltagande bankerna kommer att tillsammans utforma och utveckla ett bevis på konceptprototyp för grossistöverföring genom att utfärda digital valuta i grossistcentral. ”

Det anges vidare att prototypen kommer att byggas på Corda, en distribuerad ledger-teknik (DLT) -plattform utvecklad av R3, ett teknikföretag baserat i New York City.

En växande redovisning av deltagare

Hittills har åtta separata institutioner kommit överens om att delta i projektet och distribuera valutan när det är fullt byggt och operativt. Bland dessa anläggningar finns Bangkok Bank, Siam Commercial Bank, Standard Chartered Thai Bank och Krung Thai Bank.

Bland de åtta listade deltagarna var två i centrum för kontroversen tidigare denna månad. Kasinkorn Bank och Krung Thai Bank rapporterade båda massiva dataintrång som drabbade mer än 120 000 kunder.

Efter nyheten verkställde Bank of Thailand nya cybersäkerhetsåtgärder som krävde att alla banker under dess kontroll gjorde kundsäkerhet högsta prioritet och utvecklade nya system som skulle kunna blockera obehörig åtkomst till kundkonton samtidigt som de erbjöd ekonomisk ersättning till personer som direkt påverkas av sådana händelser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me