Kraftiga regn slog “Bitcoin Mining Capital” Sichuan: Vissa anläggningar översvämmas

Bitcoin Mining Hash Rate

Du kan räkna med att Sichuan-bassängen i nordvästra Kina blir regnig varje höst. Frågan är: hur regnigt?

I år visar sig de säsongsmässiga regnskurarna vara särskilt kraftiga, eftersom de senaste dagars extrema översvämningar har lett till evakueringar och dödsfall i regionen.

Berörda har också varit gruvdrift inom bitcoin och kryptovaluta i området, enligt lokala rapporter. I synnerhet är Sichuan ett av världens största centra för bitcoin-gruvaktivitet.

Bitcoin Mining Hash Rate

Red Li, medgrundare av den kinesiska kryptopublikationen 8btc, bekräftade att några gruvanläggningar tycktes “utplånas” från översvämningen. Li publicerade på Twitter flera bilder som skildrade förstörd lokal infrastruktur och tvättade bort, lera-täckta gruvutrustningar för bitcoin.

Några gruvanläggningar utplånades av översvämning i Sichuan igår. pic.twitter.com/lZ12tapVga

– Red Li (@redtheminer) 21 augusti 2019

Den Peking-baserade Poolin, som för närvarande är den fjärde största bitcoinbrytningspoolen i världen, belyste också katastrofen. Företaget publicerade videor på sitt Twitter-konto som visade vad som verkade vara en gruvanläggning i Sichuan som omsluts av översvämningar och arbetare som gräver genom leriga riggar i efterdyningarna.

2/2 klipp av personal som gräver ut gruvarbetare från leran: pic.twitter.com/QebXEqBjrN

– Poolin (@officialpoolin) 21 augusti 2019

Dubbelsidig vattensvärd

Redan i juni publicerade kryptovalutaforskningsföretaget Coinshares en rapport som föreslog att majoriteten av världens bitcoinbrytningsverksamhet drivs av förnybara energikällor. Med det sagt förlitar sig många kinesiska gruvarbetare på vattenkraft för billig förnybar energi.

Den billiga vattenkraften har en fångst: det beror på att de kinesiska våtperioderna är våta. Många av dessa gruvarbetare och deras företag är beroende av att de befinner sig i områden där kraftigt säsongsregn inte bara är normen utan den nödvändiga verkligheten. Om Sichuan var torr året runt skulle gruvarbetare inte förlita sig på vattenkraft där (men solenergi skulle då vara ett alternativ).

Så ibland när det regnar häller det, och när katastrofala mängder nederbörd träffar populära gruvcentra i Kina, blir dessa operationers livskälla en möjlig dödsfall som sågs den här veckan. Några Sichuan-gruvanläggningar skakades särskilt av översvämningar förra året också – det är namnet på spelet, verkar det.

Lyckligtvis verkar skadan ha isolerats på några anläggningar. Bland annat betyder det att Bitcoin-hashfrekvensen inte har påverkats mycket av översvämningen. Den 21 augusti svängde hashhastigheten runt 77,5 quintillion hash per sekund enligt Blockchain.com – inte långt från de 82,5 kvintilljoner hasharna per sekund den 18 augusti.

En lektion i anti-bräcklighet

Översvämningar i Sichuan kvalificerar knappast som en svanhändelse eftersom sådan översvämning nästan förväntas ske.

Ändå kan gruvdrift som tar förberedelser mot regionens säsongsliga raseri fortfarande finna sina ansträngningar reducerade till spillror av naturens makt, eftersom bara så mycket kan göras inför naturkatastrofer. Översvämningar kan drabba hårt och snabbt och överraska den lokala befolkningen för en.

Att zooma ut på bitcoin, för att kryptovalutan ska fungera som ett icke-suveränt globalt pengarsystem, måste den kunna fortsätta att knuffa, även om delar av nätverket påverkas av katastrofer eller svarta svanhändelser.

Om en central talade i det centraliserade VISA-nätverket drabbades av ett hack eller extremt väder kan en hel kontinent av användare förlora tillgången till sina pengar en stund. På baksidan kan översvämningar drabba ett bitcoin-gruvhuvudstad och Bitcoin kommer inte ens nära att förlora någon drifttid. Sådan anti-bräcklighet är en av kryptovalutans största värdeförslag.

En våt säsong / torrsäsong Problem?

Vissa bortser från miljöpåverkan av Bitcoin-gruvdrift eftersom de pekar på nätverkets beroende av förnybar energi. Men det är inte så enkelt, och Kinas vädermönster visar varför.

När regnperioder viker för torra årstider i Kina, går många gruvarbetare från att använda vattenkraft till att bränna fossila bränslen, t.ex. genom kolanläggningar.

PwC-blockchain-experten Alex de Vries har tidigare hävdat att dynamik kan leda till “byggandet av nya kolbaserade kraftverk” i Kina, vilket skulle öka Bitcoins miljökonsekvenser.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me