Kina ska använda ICO för att undvika amerikanska investeringsbegränsningar?

Kina

Enligt en nyligen Forbes-artikel, ett antal kinesiska värdepappersföretag kan se på ICO-marknaden som ett sätt att komma runt den investeringsblockad som införts av Trump-administrationen. Emellertid verkar författaren till artikeln ha missat huvudfrågan om resonemanget för förbudet mot teknikinvesteringar från Kina. Kan dock ICO visa sig vara en mer lukrativ eller direkt metod för att få tillgång till den amerikanska tekniska sektorn som en investering?

Kina ICO: er

Huvudfrågan

USA och dess teknologiföretag ansvarar för att generera ett otal antal patent och tekniska innovationer på flera miljarder dollar varje år. De flesta av världens mest inflytelserika teknikföretag är baserade i USA eller från USA. Några exempel på detta kan inkludera tungviktare som Microsoft, Google, Apple och så vidare.

En viktig anledning till varför dessa företag värderas så högt är på grund av deras stora utbud av patent och intellektuella egenskaper som de kan utnyttja. Om någon helt enkelt kunde duplicera en sökmotor som Google.com genom att klippa och klistra in lite kod kan det ha en betydande inverkan på Googles verksamhet. Därför är teknik som sökmotorlogiken i Googles sökmotor mycket skyddad inte bara av lagen utan också av själva koden.

Enligt Reuters, Trump-administrationen planerar inte att förbjuda alla investeringar som kommer från Kina, och reglerna kommer att gälla alla länder som försöker köpa upp känslig teknik.

Tvingad tekniköverföring

President Trumps administration vidtar åtgärder för att ta itu med Kinas orättvisa handelspraxis, inklusive tvångsöverföring av USA: s teknik och stöld av amerikansk immateriell egendom. Vad du behöver veta: https://t.co/X1oQ2zGsQh

– Vita huset (@WhiteHouse) 6 april 2018

Det mest lömska fallet som till stor del har blivit allestädes närvarande när det gäller Kina är det som kallas en tvingad tekniköverföring.

Enkelt sagt går det ungefär så här. Ett teknikföretag har en produkt och de vill få tillgång till den kinesiska marknaden. Detta beror på att Kina har en enorm befolkning och en ännu större andel än de flesta länder med aktiva Internetanvändare. Det betyder att marknaden är mogen för utveckling och otroligt lukrativ. Men för att få tillgång till det mycket skyddade och till stor del internaliserade kinesiska Internet måste man spela med regeringens regler.

I praktiken resulterar detta vanligtvis i att ett utländskt teknikföretag måste ingå ett partnerskap med ett lokalt företag. Ofta har dessa företag mycket nära band till den kinesiska regeringen eller kan till och med vara helt statliga företag.

Slutligen kommer det lokala kinesiska företaget vanligtvis att kräva att det utländska företaget överlåter all sin kod och immateriella egenskaper för att få tillgång till den kinesiska marknaden..

Det som följer är något som kanske passar för en spionroman. Koden kopieras, den utländska konkurrenten blockeras från det kinesiska Internet på grund av påstådd att inte följa någon obskur lag, och sedan skapas en lokal version av det utländska företaget som en kopia och systemet fortsätter.

I artikeln ovan i Reuters har det funnits många “klagomål om att Kina orättvist har förvärvat amerikansk immateriell egendom genom joint venture-krav, orättvis licensiering och strategiska förvärv av amerikanska teknikföretag.”

Furthur, enligt Business Insider, Trump-administrationen kan vidta åtgärder för att motverka Tillverkad i Kina 2025 planen.

USTR skrev:

“Förvärv av utländsk teknik på olika sätt är fortfarande ett huvudfokus under Made in China 2025, eftersom Kina fortfarande hinner komma in i många av de områden som prioriteras för utveckling”

ICO är en väg runt blockaden?

Vad som hände som ett resultat av denna typ av beteenden är att Trump-administrationen börjar begränsa eller hindra kinesiska företag från att investera i eller köpa ett antal olika typer av amerikanska teknikföretag.

Även om Forbes-stycket är skrivet på ett konstigt vandrande sätt, föreslår det att kanske ICO-marknaden eller ett nära framtida tokeniserat värdepapperssystem kan vara ett sätt för kinesiska företag att fortfarande investera i amerikanska teknikföretag.

Läs också: Är ICO-token och kryptovalutor ”värdepapper”?

Kommer inte hända

Tyvärr för vissa kan detta helt enkelt inte ske inom befintliga rättsliga ramar.

Idén om att tokenisera ett företag till värdepapperspengar istället för att släppa aktier har redan diskuterats och övervägs. Slutsatsen är att för att detta ska kunna ske kan blockchain-tillgångarna som representerar värdepappren inte bara vara Ethereum ERC-20-tokens, till exempel.

Istället skulle de behöva vara en helt ny typ av digital tillgång som skulle ha inbyggda smarta kontraktsskydd så att endast förgodkända konton skulle kunna hålla dem. Till exempel skulle en enskild investerare behöva skapa ett konto som sedan verifierades genom en KYC-process med någon form av licensierad ID-processor. Detta skulle då skapa ett smart avtal inom det nya kontot som gör det möjligt för kontoinnehavaren att köpa, handla eller hålla värdepapper som är kompatibla med kontotypen.

Till exempel, om en amerikansk medborgare skapar ett sådant konto och verifieras som en amerikansk medborgare, betyder det att de kan hålla alla symboliska värdepapper som är lämpliga för en amerikansk medborgare. De kan också verifieras som ackrediterade. Ett sådant konto skulle emellertid inte kunna innehålla värdepapper som emitterats i Hongkong, eller de från ett land som är under begränsningar som Venezuela eller Nordkorea.

Medan det tekniskt sett inte finns något som hindrar ett företag från att släppa vad som skulle vara en säkerhetstoken till ett offentligt nätverk som Ethereum med ERC-20-standarden som inte skulle ha några sådana begränsningar, skulle de göra det utanför lagens ramar. För ett etablerat företag som ett stort teknikföretag skulle detta vara ett kolossalt misstag och något som de aldrig ens skulle överväga att engagera sig i. I stället skulle de behöva använda en ny typ av token som kan begränsas och kan spåras.

Polymath är ett exempel på hur denna teknik kan fungera.

Outlook Oklart

President Trumps administration vidtar åtgärder för att ta itu med Kinas orättvisa handelspraxis, inklusive tvångsöverföring av USA: s teknik och stöld av amerikansk immateriell egendom. Vad du behöver veta: https://t.co/X1oQ2zGsQh

– Vita huset (@WhiteHouse) 6 april 2018

Så efter att ha analyserat situationen och vad som redan har fastställts kan vi med relativt stark säkerhet säga att användning av tokeniserade värdepapper inte skulle vara ett sätt för något land att kringgå investeringslagar. Ännu mer, att bara äga tokeniserade värdepapper i ett företag inte ger dig rätt att kunna beställa tekniköverföringar om man kanske inte äger 51% av ett företag, i vilket fall de skulle äga företaget direkt.

Återigen skulle detta helt enkelt vara omöjligt eftersom det inte finns något sätt som amerikanska tillsynsmyndigheter skulle tillåta investerare från ett främmande land som inte var öppet välkomna att helt enkelt ta över ett inhemskt företag, än mindre ett viktigt eller känsligt teknikföretag, utan föregående godkännande.

Och så, även om tokeniserade värdepapper kommer att visa sig vara en intressant förändring i investeringsparadigmet, är det extremt osannolikt att de i stor skala kommer att möjliggöra fientliga övertaganden från utländska länder och regeringar som redan är under noggrann övervakning.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me