Kartläggning av de stora milstolparna på en hackig kryptomarknad förra veckan

Crypto

Kryptoekonomin sprängdes under den andra veckan i mars 2020 när de bästa amerikanska aktieindexen sjönk in i björnmarknadsområdet mitt i koronaviruspandemin och ett oljepriskrig bröt ut mellan Ryssland och Saudiarabien.

Det efterföljande slutet av en 11-årig tjurmarknad på Wall Street orsakade avriskering av avyttringar över riskfyllda tillgångar. Kryptoutrymmet drabbades särskilt hårt torsdagen den 12 mars när bitcoin (BTC) och eter (ETH) kastade 40 respektive 50 procent i dag.

Som sådan var den 24-timmars handelstid en av de galnaste, mest aktiva sessionerna som den nyblivna kryptoekonomin har sett än. Ändå sattes flera kryptomilstolpar i och runt rymden under hela veckan, som vi nu kommer att kort granska för att bättre spåra allt som har hänt.

DEX Volym exploderar

När kryptohandlare gick i massor i utgångarna i den här veckans riskfria miljö upplevde vissa decentraliserade börser, som Uniswap, nya volymrekord.

Faktum är att den 12 mars såg Uniswap att dess dagliga volymnivåer nådde akut över 53 miljoner dollar – en ny heltids milstolpe för plattformen. Med detta sagt, stresstestet visade att dApp kan graciöst väder stora upptag i aktivitet.

“Jag känner inte för att fira men jag är glad att det kunde hantera den massivt ökade belastningen utan problem”, Uniswap-skaparen Hayden Adams sa på nyheterna.

På samma sätt slog Kyber Network on-chain likviditetsaggregatprojekt också ett nytt dagligt handelsvolymrekord på över 27 miljoner dollar på torsdag. En dag senare hade projektet framför allt sin näst bästa volymdag någonsin, efter att ha tagit in mer än 21 miljoner dollar på fredagen. Kybers tidigare rekord var 13 miljoner dollar den 9 mars, då amerikanska aktier först började sjunka mot björnens territorium.

Måndagshandelsbönen sågs också i mindre projekt, som beta stablecoin DEX Curve Finance, som stödde mer än 7 miljoner dollar i affärer den dagen.

Coinbase ser också monstervolymen

San Francisco-baserade amerikanska kryptobörsjätten Coinbase noterade också många handels milstolpar förra veckan.

För det första satte börsen nya veckovolymrekord på både sina BTC / USD- och ETH / USD-handelspar, vilket visar hur mycket akut försäljningstryck som inträffat. I synnerhet möjliggjorde Coinbase 1,1 miljarder dollar i handeln den 12 mars och sedan 1,5 miljarder dollar den 13 mars, börsens bästa volymdagar hittills.

Förenade likvidationsspikar

Mitt i vad Compounds vd Robert Leshner hyllade som “det första stora testet” av DeFi, hölls Compound dApp – en mycket populär utlåningsplattform på Ethereum – fast under förra veckans stora Ethereum-prisfall.

Inte överraskande upplevde dApp en kraftig likvidation av utlåningspositioner på Black Thursday – till ett värde av 5 miljoner dollar – mer än någonsin tidigare. Men även i tumultet ökade också efterfrågan på att låna Dai-stablecoin på plattformen.

På grund av extrema prisrörelser på marknaden idag ($ DAI handlas för närvarande > $ 1,05), är lånefterfrågan för DAI för närvarande på rekordnivåer.

Vidare är Ethereum-nätverket igensatt.

Compound fungerar normalt, men det kan ta längre tid än normalt att dra tillbaka DAI.

– Förening (@compoundfinance) 12 mars 2020

Compounds ledarskap hävdade att de facto stresstestet visade att vi befann oss i en ny finansiell era.

“Och allt detta lägger grunden för återuppfinningen av finansiell infrastruktur”, säger Compounds vd Robert Leshner i kölvattnet av torsdagens försäljning.

Ethereum avgifter akut skyrocket

Eftersom Black Thursday skapade massivt försäljningstryck på risk-on tillgångar, bestämde många kryptohandlare att fly till säkerheten för kontanter eller stablecoins. Den dynamiken ledde till en explosion av efterfrågan på aktivitet i Ethereum-nätverket, vilket fick gaspriserna att tillfälligt stiga.

Gas är en prissättningsenhet för eter (ETH) som denomineras i “gwei”, eller en miljarddel av en ETH. Den 12 mars när Ethereum blev överbelastad med mycket efterfrågan på blockutrymme steg de genomsnittliga bensinpriserna till mer än 100 gwei per transaktion vid en tidpunkt. Den ökade markerade en ökning av gaspriserna med 900% på dagen.

Maker får protokollskuld

MakerDAO är den ledande utlåningsapparaten inom Ethereums DeFi-sektor. Genom det kan användare lägga ned kryptosäkerhet som ETH och Basic Attention Token (BAT) för att dra upp automatiserade lån i Dai, projektets stabila valuta.

Förra veckan upplevde plattformen särskilt en av de mest prövande perioderna än. Mitt i den svarta torsdagens riskfria miljö tänkte ETH-priset och satte mer än några få användares utlåningspositioner undercollateraliserade och därmed under vattnet.

Detta prisfall, höga bensinpriser och andra avvikelser kring Makers likvidationsprocess gjorde det möjligt för en likvidator – kallad “Keeper” i Maker-jargong – att köpa upp nästan 5 miljoner dollar i ETH-säkerhet under vattnet, men effektivt gratis.

Det faktum att denna säkerhet var typiskt köpt gratis lämnade vissa tillverkare låntagare med hela deras säkerhet förlorade snarare än den 13% likvidationsstraff de normalt skulle drabbas av, och Maker-systemet lämnades följaktligen med nästan 5 miljoner dollar i protokollskuld.

För att kompensera för detta protokollbrist kommer Maker-projektet att prägla nya MKR-tokens – utlåningens dApps styrningstoken – för första gången för att auktioneras ut. Auktionen kommer att äga rum den 19 mars, där MKR auktioneras ut i partier.

Krisen var oöverträffad men upplysande, säger Maker-teamet:

”Gemenskapen navigerade framgångsrikt i en brutal storm av externa verkligheter, som inkluderade snabb devalvering av säkerheter och en höjning av gaspriserna. Händelserna visar i slutändan den kritiska betydelsen av att ett helt samhälle samlas för att övervaka och skydda systemet när det decentraliseras. ”

Berörda försäkringsfonder

Crypto-derivatmarknader BitMEX och Deribit upprätthåller två av de mest profilerade försäkringsfonderna i ekosystemet, men de presterade på ett starkt kontrasterande sätt förra veckan.

Till exempel nådde BitMEX-försäkringsfonden en ny rekordhöjd på 36 493 bitcoin när delarna av sina handlare likviderades på Black Thursday.

På baksidan skivades Deribits försäkringsfond nästan i hälften under veckan, eftersom dess skyddshölje sjönk från 392 bitcoin den 11 mars till 198 bitcoin den 13 mars på grund av “extrem volatilitet”, förklarade företaget. För att stärka den försäkringen tillkännagav börsen en infusion på 500 bitcoin på fredagen.

“För att förhindra socialiserade förluster har vi beslutat att stödja försäkringsfonden och stärka den genom att injicera 500 BTC av företagsfonder,” sa Deribit.

Fed tillkännager en sänkning av nödfallet

Den 15 mars fördubblades Federal Reserve – USA: s centralbankssystem för att bekämpa den växande ekonomiska risken med en serie större drag, inklusive en ny sänkning av räntesatsen på mellan 0 procent och 0,25 procent och en enorm 700 dollar miljarder kvantitativa lättnader.

Som institution förklarade på söndag:

”Federal Reserve övervakar noggrant kreditmarknaderna och är beredd att använda hela sitt utbud av verktyg för att stödja flödet av kredit till hushåll och företag och därigenom främja dess maximala sysselsättnings- och prisstabilitetsmål.”

Om manövrerna kommer att räcka för att stabilisera de nyligen fula marknaderna återstår att se. Och medan vissa analytiker tycker att kvantitativ lättnad är bra för värdepropositionen för en deflaterad digital valuta som bitcoin, hur den bredare makrosituationen kommer att spela ut de närmaste åren är också en öppen fråga..

Vad nästa?

Det är omöjligt att säga med någon precision, men vid det här tillfället, med den bredare globala ekonomiska arenan placerad hur det är just nu, är det inte orimligt att tro att saker kan bli värre innan de blir bättre på marknaderna på kort och medellång tidsperiod.

För kryptoekonomin betyder det att det kan fortsätta att drabbas hårt som en relativt liten riskrisk sektor. Men det är långt ifrån att säga att det inte finns några värdefulla innovationer på arenan, även om intresset torkar akut. Faktum är att på den tekniska fronten har utrymmet aldrig varit mer imponerande. Vi måste se hur det hela spelar ut de kommande månaderna.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me