Kampanjen “Släpp guld, köp Bitcoin” utlöser brinnande, passionerad respons från guldfel

Kryptovaluta och guld

Sedan Bitcoin (BTC) föddes har en rad berättelser virvlat runt dess mytologi. Medan många säger att det är en ersättning för PayPal, Visa och liknande aktörer, har många kommit till slutsatsen att det är en digital butik med värde, eller, som vissa säger, ett digitalt guld.

Vissa har gått så långt som att säga att Bitcoin är lätt bättre än guld i många avdelningar, därav reklamkampanjen “Drop Gold, Buy Bitcoin” som lanserades av en branschfond förra veckan. En del har dock inte tagit den här berättelsen lätt.

Kryptovaluta och guld

“Kryptovalutor ersätter inte guld”

För dem som missade memot, lanserade Grayscale, ett dotterbolag för investeringstjänster till den New York-baserade Digital Currency Group, en omfattande annonskampanj som utropade Bitcoin som “guld 2.0”. På onsdag, företaget släppte en 45-sekundersannons som skildrade två ungdomar som fysiskt “släppte guld” när de omkring sig kämpar med den tunga, besvärliga varan och flyr till det som antas för ett samhälle som baseras på användningen av digitala tillgångar.

Bitcoin eller andra kryptovalutor avbildades inte i videon, men poängen klargjordes, BTC och potentiellt andra kryptovalutor kan fungera som ett lämpligt alternativ till ädelmetallen, som har haft en hegemoni som värdet till värdeförvaring i årtusenden . Som gråskala skriver på sin webbsida som följer med kampanjen och kommenterar i videon, “släpp / bye guld, köp Bitcoin.”

Även om många tog den här annonsen sittande, har vissa tagit upp vapen mot att berättelsen trycks. Den legendariska råvaruhandlaren och kryptokartisten Peter Brandt sa till exempel att dialogen “Bitcoin versus gold” är “meningslös och asinin” och noterade att de två tillgångarna i sig har olika berättelser och värderingsmodeller, trots vad vissa ser som överlappande egenskaper..

Denna Bitcoin vs Gold-dialog är meningslös & enfaldig. Båda tillgångarna har olika berättelser och oberoende drivkrafter för värdering. https://t.co/3D1CuXRQ5Q

– Peter Brandt (@PeterLBrandt) 1 maj 2019

Vissa har helt enkelt sagt att kryptovalutor inte är en lönsam ersättning för guld. I en senaste blogginlägget publicerad av World Gold Council i kölvattnet av Grayscales reklam, konstaterade forskaren Adam Perlaky att guldmarknaden är mindre volatil och mer likvid. Faktum är att volatilitetsnivåer och orderboksspridningar på Bitcoin-marknader är dramatiskt högre än för guld. Men som ett antal industritänkare har påpekat kommer sådan volatilitet och likviditet sannolikt bara att vara tillfällig, eftersom varje nyväxande tillgångsslag eller nybildad investeringsmöjlighet i sig är föremål för bristerna på outvecklade marknader.

Perlaky slutade dock inte där. Han tillägger att till skillnad från guld förblir Bitcoin oreglerat och icke-pirrande, och berör det faktum att kryptovalutan finns i en regulatorisk gråzon och att de vanligaste konsumenterna inte aktivt söker BTC-tilldelningar. Och som den så kallade “guldbuggen” Peter Schiff, vd för Euro Pacific Capital tillägger, “du kan inte bryta Bitcoin utan att använda guld,” berör metallens unika lönsamhet inom elektronik och moderna innovationer.

Den ultimata ironin i #DropGold kampanj, är att du inte kan bryta Bitcoin utan att använda #guld. Detta är bara en av de många guldverktygen som Bitcoin-promotorer förnekar finns. Men medan de förbiser guldets uppenbara nytta, tillskriver de nytta till Bitcoin där ingen finns!

– Peter Schiff (@PeterSchiff) 3 maj 2019

Gör Bitcoin > Guldargument har meriter?

Vissa är dock övertygade om att det bara är en tidsfråga innan Bitcoin övervinner guld.

I en senaste forskningsdokumentet, Gråskala (uppenbarligen en aning bias) noterar att Bitcoin i många avseenden är drastiskt bättre än dess fysiska motsvarighet. BTC är matematiskt knappt, begränsat till 21 miljoner enheter; BTC är decentraliserat och verifierbart via Internet. BTC är bärbar och delbar genom UTXO blockchain-systemet och är okonfiskabel. Guld, å andra sidan, har ett effektivt obegränsat utbud, risker kring dess centralisering (tidigare i år låstes mer än 1 miljard dollar av venezuelanskt guld), en oförmåga att lätt delas och transporteras över gränserna, och oro kring dess renhet.

Fördelarna som Bitcoin ger över guld har lett till att vissa, som Gemini’s Tyler Winklevoss, är tvungna att det enda som guld har över BTC är en “3000-årig start.” Men huruvida kryptovalutan kommer att kunna komma ikapp återstår att se.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me