Japanska finansiella tillsynsmyndigheter får en stack med Exchange-licensansökningar

Japansk kryptovaluta

Japan – den första nationen som reglerade Bitcoin och andra kryptovalutor på samma sätt som sin inhemska finansiella tjänstebransch, har letat efter att öka konsumentskyddet under en längre tid. Ett av landets viktigaste mål i detta avseende är att ytterligare stärka dess kontroll mot penningtvätt (AML) och kunskap-din-kund (KYC).

Med detta sagt dikterar den japanska finansmyndigheten (FSA) – den organisation som ansvarar för att reglera den japanska finansindustrin, att kryptovalutabörser som är verksamma i landet måste få en fullständig licens.

Sedan deklarationen, och enligt CoinTelegraph, FSA har sedan dess fått mer än 190 enskilda ansökningar, vilket resulterat i en allt växande administrativ eftersläpning.

Japansk kryptovaluta

Japan erkänner att det måste få kryptovalutareglering rätt

Japan betraktas ofta som en av de mest kryptovänliga nationerna i världen. Inte bara betraktas kryptovalutor lagligen i samma ljus som dess inhemska valuta – Yen, men jurisdiktionen är också ansvarig för den största volymen av daglig Bitcoin-handel. Dessutom är det nu möjligt att fysiskt spendera Bitcoin i mer än 200 000 verkliga butiker, med antalet som ökar varje månad för månad..

Men i andra änden av spektrumet har Japan också varit hem för några av de största skandalerna för kryptovalutor och blockchain-tillgångar genom tiderna. Först och främst var det Japan som gav hem till den ökända M.T. Gox-börsen, som på sin höjd, var ansvarig för mer än 70% av all Bitcoin-transaktionsaktivitet.

Och sedan i januari 2018 var det japanskbaserade kryptovalutautbytet Coincheck vana vid ett brett hack, vilket resulterade i att mer än 532 miljoner dollar i NEM-tokens stal. Även om börsen har lovat att betala tillbaka varje investerare sätter det återigen ett svagt ljus på uppgifterna för kryptorelaterade organisationer som verkar i landet.

Coincheck-hackets historia

Läs: Historien om Coincheck Hack: En av de största tappningarna någonsin

Andra exempel ligger utanför denna artikel, men det är viktigt att notera att de finns. Därför är det ingen överraskning att FSA vill sätta ner eller åtminstone avsevärt minska mängden kryptovalutarelaterade skandaler som uppstår i landet.

Japanska myndigheter begär rapportering om misstänkt aktivitet

Ett av de viktigaste kraven som japanska myndigheter letar efter i en licensansökan om kryptovalutaväxling är att plattformen i fråga har installerat ett strikt AML- och KYC-program för att säkerställa att ekonomisk brottslighet hålls i schack. Detta inkluderar en förväntan på att utbyten ska skicka in en misstänkt aktivitetsrapport (SAR) när plattformen har rimliga skäl att tro att penningtvättbrott har försökt av en användare.

SAR är ett AML-verktyg som används av de allra flesta globala stater, och de tillåter enheter för finansiell underrättelse att ytterligare undersöka potentiella överträdelser av inhemska regler kopplade till penningtvätt och finansiering av terrorism. Under de nio månaderna mellan januari och oktober 2018 fick FSA mer än 5944 rapporter kopplade till potentiell olaglig användning av kryptovalutor.

Rapporter om misstänkt kryptorelaterad aktivitet i uppgång i Japan

Detta antal är ännu viktigare när man jämför det med 669 som erhölls 2017. Men precis som inom finanssektorn är det viktigt att notera att organisationer ofta lämnar in “Defensive SARs” i syfte att skydda sig själva om penningtvättmissbruk har faktiskt ägt rum. I stället för att riskera åtal för att inte rapportera längre ner på linjen tror man att organisationer lämnar in en SAR för alla fall.

Ibland kan det vara kontraintuitivt, i den mån det skapar en betydande back-log för finansunderrättelseenheter, eftersom varje SAR måste undersökas individuellt och därefter sätta på resurser.

I slutändan, ungefär som i fallet med inlämning av SAR, verkar det som om den japanska FSA också blir överväldigad av antalet utestående utbyteslicensansökningar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me