Framställning till Free Ross Ulbricht om Silk Road-avgifter träffar 63 000 signaturer

Framställning av Ross Ulbricht

Ross Ulbricht, skapare av den första darknet-marknaden som använde bitcoin för att underlätta transaktioner, fångades och arresterades redan 2013. Han dömdes så småningom till en oöverträffad dubbel livstidsdom plus 40 års fängelse för att ha drivit en webbplats. Förespråkare för Ulbricht säger att hans dömande var grovt orättvis, och att han effektivt har dömts till dö i fängelse, eftersom hans straff inte är berättigad till rättegång. Men nu, en kampanj som heter #FreeRoss som syftar till att framställa en amerikansk president för frisläppande eller minskad straff för Ulbricht ökar fart och har precis passerat 63 000 underskrifter.

Framställning av Ross Ulbricht

Ulbricht och The Silk Road

Mycket har skrivits om The Silk Road, så vi kommer inte att gå in för mycket i det hela fallet här. Om du vill veta mer om ämnet i detalj, kolla in vår artikel om ämnet.

Silk Road's historia

Läs också: Historien om Silk Road

Kort sagt var Silk Road en online marknadsplats som körde på Tor dolda tjänster och använde bitcoin för att underlätta transaktioner. Webbplatsen själv gjorde vinst genom att ta ut en avgift för att tillhandahålla spärrtjänster som gjorde affärer ganska säkrare. Webbplatsen själv tillät alla transaktioner och affärer, oavsett deras laglighet. Sajten blev mest känd för sin underlättande av onlinemedicinhandeln. När det var högst hade användarna nästan omedelbar tillgång till droger av alla slag som skulle komma i posten några dagar senare. Webbplatsen har också ökat bland annat piratkopierade och förfalskade varor och vapen.

USA: s regering blev mycket intresserad av Silk Road och fortsatte aktivt genom en detaljerad utredning. Så småningom fångades Ulbricht på grund av att han länkade konton som han skapade med sitt namn Dread Pirate Roberts och så småningom länkades till hans riktiga namn. När hans identitet bekräftades greps Ulbricht snabbt och webbplatsen stängdes permanent.

I kölvattnet har ett antal andra darknet-marknadsplatser dykt upp, inklusive några potentiella decentraliserade lösningar som så småningom skulle kunna möjliggöra ostoppbara darknet-marknader. Självfallet var Silk Road en kritisk vändpunkt i bitcoins historia och var enligt vissa argument ett av de första riktiga användningsfall för bitcoin som transaktionsmedel.

Extrem dom

Vad som är intressant med Ulbrichtts fall är den otroligt hårda domen som han fick för sina våldsamma brott. En dom med dubbelt liv plus 40 år är nästan okänd utom i några av de mest extrema fallen av seriemördare och narkotikapinnar.

För vissa sammanhang, i delstaten Mississippi som vanligtvis ger ut de längsta genomsnittliga meningarna för droghandlare toppar med en genomsnittlig straff på bara nio års fängelse. Även om vi fyrdubblar den här meningen är vi fortfarande inte i närheten av den dom som Ulbricht fick för sitt indirekta engagemang i narkotikahandeln.

Ross Ulbricht

Domen Ulbricht fick verkar ännu mer löjlig när vi tar hänsyn till den genomsnittliga dömningen som någon som dömts skyldig till mord får. Generellt sett kan de som är skyldiga till mord i USA få meningar som sträcker sig från 16 år hela livet i fängelse eller dödsstraff. Med Ulbrichtts straff får han effektivt liv i fängelse utan chans att få rättegång.

Begränsningen av skiljaktighet är också viktig, eftersom de flesta narkotikaförbrytare bara hamnar i hälften av sin tid i fängelse eller mindre om de har gott beteende och visar personlig tillväxt. Till exempel kan någon som får 10 års straff för att handla med droger med stor sannolikhet vara ute på gatan på så lite som fem år genom att använda rättegångssystemet.

Beräkning av skadan

En annan viktig aspekt av dömandet är att bestämma hur mycket skada någon har orsakat. När det gäller Ross Ulbricht är detta mycket svårt att fastställa. Detta beror på att Ulbricht själv aldrig hanterade, hanterade eller handlade direkt med droger eller vapen.

Så vad gjorde Ulbricht, exakt?

Han tillhandahöll en marknadsplats för handel med varor eller tjänster oavsett laglighet. Ulbricht själv sålde inte droger eller vapen och inte heller marknadsförde eller interagerade direkt med återförsäljare av nämnda föremål. Men utan Ulbricht och hans webbplats kan man argumentera för att mycket färre olagliga affärer skulle ha inträffat under de år som webbplatsen var i drift. Detta är emellertid också svårt att bevisa eftersom det är helt troligt att om Ulbricht aldrig hade satt upp sin webbplats skulle någon annan ha gjort en liknande så småningom.

Bara för argumentets skull, låt oss jämföra Ross Ulbricht med en mer traditionell brottsling.

Låt oss föreställa oss att en brottsling som fångas underlättar droger och underlättar vapenavtal men aldrig interagerar med direkt skulle fångas och dömas. Med en person som den här som bara är mellanhand och hjälpte till att ansluta köpare och säljare är det svårt att föreställa sig att en sådan person skulle få en sådan extrem mening. Mer sannolikt än inte skulle de få maximalt straff för narkotikahandel och maximalt straff för vapenhandel. Ingen av dessa skulle motivera en enda livstidsstraff, än mindre dubbelt liv plus 40 år utan chans att bli villkorad.

Det är då uppenbart att dömningen gjordes i syfte att göra ett exempel ur Ulbricht. Det var, att ge honom en straff så strikt och svår att det skulle avskräcka någon annan från att inrätta en liknande webbplats.

Om det var målet, har det uppenbarligen misslyckats. Otaliga andra kloner dök upp varandra efter varandra och skapade nya darknet-marknadsplatser. Och att straffa Ulbricht på detta sätt har inte bara varit ett grovt missförhållande av rättvisa, utan det har också misslyckats i sitt mål att avskräcka andra från att följa en liknande väg.

#FreeRoss

Sprängde förbi 63 000 signaturer igår kväll på #FreeRossPetition! Vänligen signera och dela om du inte redan har gjort det. #FreeRosshttps://t.co/eqJlXvBhwU

– Free_Ross (@Free_Ross) 21 augusti 2018

Kampanjen #FreeRoss har interagerat med Twitter-communityn och andra onlinegrupper för att få stöd för en framställning som så småningom kommer att skickas till USA: s president. Gruppens mål är att få Ross släppt med den tid som serveras, eller åtminstone att ge honom en mer realistisk mening som skulle få honom att se utsidan under sitt liv.

Kampanjen har också gett Ulbricht en plattform för att kommunicera med omvärlden. Ett antal meddelanden från honom har transkriberats och skickats till Twitter-kontot.

Sammantaget verkar Ulbricht ha en hoppfull attityd, liksom ett mycket älskvärt och tacksamhetsfullt hjärta.

Tack alla. Du är fantastisk! &# 128515; pic.twitter.com/mvGHqmINvm

– Ross Ulbricht (@RealRossU) 10 augusti 2018

Till slut kommer det att vara helt upp till president Donald Trump hur man ska svara på framställningen. Med över 63 000 signaturer redan, och fler kommer in några minuter, är det svårt att säga hur USA: s president kommer att svara. Vita huset har dock vanligtvis en policy där framställningar med 10 000 underskrifter eller mer måste få någon form av svar, även om svaret helt enkelt är ett förnekande av det som begärs.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me