FinCEN-chef: Kryptovalutaföretag överträffar inte lagen

Rättstvister

Gilla det eller inte, kryptovalutaföretag har länge drivit i en laglig gråzon. Under större delen av Bitcoins tioåriga livslängd implementerade utbytesplattformar och andra tjänsteleverantörer inte Know Your Customer (KYC) och Anti Money Laundering (AML) procedurer.

Men detta förändras. Och snabbt.

Rättstvister

Bitcoin & Crypto In FinCEN Director’s Scopes

Pratar med en publik vid ett fintech-evenemang vid Georgetown University Law Center, chef för Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) Kenneth Blanco sa att kryptovalutaföretag inte överstiger AML-lagarna.

Företag som hanterar digitala tillgångar, påpekade han, är fortfarande underkastade lagen om banksekretess, “oavsett om du är en stabil, central, decentraliserad krypto.” Han hävdade att detta måste vara fallet på grund av potentialen att individer på andra sidan kryptovalutatransaktioner kan “handla med någon form av olaglig aktivitet”, vare sig det är “opioider eller människosmuggling.”

Blancos anmärkningar kommer när världens tillsynsmyndigheter har börjat flyta och till och med implementera strikta KYC- och AML-regler för infrastrukturleverantörer över kryptovalutorummet.

Den mest anmärkningsvärda av dessa är början på genomförandet av Financial Action Task Force (FATF) så kallade ”Travel Rule” för kryptovalutatransaktioner. Reseregeln föreskriver att börser / tjänster ska spåra informationen om kryptovalutahandeln / transaktioner värderade till över $ 1000, inklusive mottagaren, avsändaren, värdet av transaktionen, bland andra viktiga detaljer.

Tekniskt sett är dessa riktlinjer inte obligatoriska. Ändå kan länder som inte tvingar dessa regler till lokala börser och kryptovalutaföretag utsättas för utestängning från andra FATF-medlemmar eller kan förlora vissa ekonomiska privilegier.

I likhet med det förestående genomförandet av FATF: s riktlinjer avslöjade en grupp på 15 länder, inklusive USA och de andra medlemmarna i gruppen av sju, för Nikkei Asian Review tidigare i år att de vill implementera ett centraliserat system för att spåra kryptovalutatransaktioner..

Det verkar som om detta föreslagna system byggs för att tillfredsställa FATF: s oro angående Bitcoin och liknande. Systemet kommer påstås vara operativt inom de närmaste åren.

‘Kowtowing’ har börjat

“Kowtowing” till tillsynsmyndigheter har redan börjat. Som rapporterats av Blockonomi tidigare började kryptobörsjätten OkEx nyligen processen att avnotera integritetshöjande kryptovalutor på sin koreanska börs.

I ett uttalande som publicerades i mitten av september sa utbytet att det skulle avnotera Dash (DASH), Monero (XMR), Super Bitcoin (SBTC), Horizen (ZEN) och Zcash (ZEC) – alla kryptovalutor som ger sina användarna möjligheten att handla med mer integritet än, till exempel, Bitcoin eller Ethereum.

Eftersom FATF: s regler och liknande åtgärder från liknande enheter fortsätter att träda i kraft, förväntas andra topputbyten följa och kan till och med gå så långt som att genomföra ännu strängare KYC-åtgärder för att avvärja kriminell verksamhet.

Det är inte allt. Bitcoin-blandningstjänster har börjat riktas in av statliga aktörer. Tidigare i år stängdes Bestmixer, en sekretessförbättrande tjänst för kryptovalutor, av Europol och dess partners för att blankt annonsera “penningtvättstjänster och påstod falskt att ha hemvist på Curacao där de hävdade att det var en juridisk tjänst.”

Mixers är det mest anmärkningsvärda verktyget som kryptovalutanvändare använder för att säkerställa att de inte kan spåras av myndigheter eller analysföretag.

Och för att sätta ett körsbär på toppen av kryptokravet varnade Vita huset världen i augusti om att narkotikasmuggling aktiveras direkt av Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Monero och andra kryptovalutor.

Strax därefter svartade Treasury några Bitcoin- och Litecoin-adresser associerade med påstådda kinesiska drogherrar Xiaobing Yan, Fujing Zheng och Guanghua Zheng.

Det är tydligt att med Bitcoin och kryptovalutor som fortsätter att få dragkraft – se bara till det surr som Vågen har orsakat – tillsynsmyndigheter kommer inte att stoppa sin korståg på branschen någon gång snart.

Det har emellertid funnits att om regeringar använder för mycket våld kommer denna industri, som många hävdar kommer att ligga bakom framtiden för ekonomi och företag, allvarligt hämmas som ett resultat. Och vem vill ha det?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me