Facebook Vågen medskapare: Vågen är inte nya pengar men ett nytt sätt

Vågen

Sociala mediejätten Facebook har befunnit sig knä-djupt i regulatorisk muck sedan den tillkännagav planer för sin Libra stablecoin-kryptovaluta i sommar.

Den tråden värmdes ytterligare förra veckan, när regeringarna i Tyskland och Frankrike avslöjade att de två nationerna hade gick med på att blockera Vågen inom deras jurisdiktioner och sade i ett gemensamt uttalande att “ingen privat enhet kan göra anspråk på monetär makt, vilket är inneboende i nationernas suveränitet.”

Naturligtvis markerade detta tillkännagivande en blockbuster, om inte negativ, utveckling för stablecoin-projektet.

Vågen

Det var faktiskt tillräckligt stora nyheter att Facebooks tidigare blockchain-ledare vände Calibra-chefen David Marcus svarade den 16 september med en Twitter-tråd där han gjorde ett argument för varför Vågen inte skulle utgöra en utmaning för någon nationers suveränitet.

3 / Vågen är utformad för att vara ett bättre betalningsnätverk och -system som körs ovanpå befintliga valutor och levererar meningsfullt värde till konsumenter över hela världen.

– David Marcus (@davidmarcus) 16 september 2019

I den tråden hävdade Marcus att Vågen skulle vara ett “bättre betalningsnätverk och system som körs ovanpå befintliga valutor.” Vågen medskapare konstaterade vidare att eftersom Vågen skulle baseras på en korg med stora fiatvalutor, “finns det ingen ny skapande av pengar, som strikt kommer att förbli provinsen suveräna nationer.”

5 / Som sådan finns det ingen nyskapande av pengar, som strikt förblir provinsen för suveräna nationer.

– David Marcus (@davidmarcus) 16 september 2019

Om Marcus fall kommer att visa sig användbart för att vinna över tillsynsmyndigheter återstår att se. Under tiden kommer han och hans kollegor att ha sina händer fulla av att samarbeta med tillsynsmyndigheter över hela världen, även om Marcus och företaget fortfarande har ögonen på horisonten.

“Separat ser jag fram emot att Libra Association tar full ledning av projektet snart efter att stadgan har ratificerats så att jag kan fokusera på att bygga Calibra,” tillade Marcus, med Calibra som det nya Facebook-dotterbolaget som är inställt på att tillhandahålla finansiella tjänster i Libra-ekosystemet. 

Crypto Space Spot kontrollerar Marcus kommentarer

Som svar på en serie frågor från senator Mark Warner (D-VA) den här månaden sa Facebook enligt uppgift att US-dollar, euron, det brittiska pundet, den japanska yenen och Singapore-dollarn (SGD) var valutor som övervägs nära gör upp Vågen.

Med detta sagt är det exakt vilka valutor som gör det till den här korgen – och vilka valutor som inte gör det som ger Libra-projektet potentialen för påtagligt inflytande över nationer, som intressenter runt kryptoekonomin sade i motbevisande Marcus måndagsanmärkningar.

Jag kommer dit du kommer ifrån, men det här är vad du inte säger: https://t.co/GJGEqdljs2

– ameen.eth &# 128121; (@ameensol) 16 september 2019

Så Facebook kanske inte är inblandade i skapandet av nya pengar med Vågen. Men som SpankChains verkställande direktör och MolochDAO-skaparen Ameen Soleimani kommenterade är projektet inte helt impotent i dess förmåga att ha inflytande över stater:

”Nej, Vågen kommer inte att kunna skriva ut pengar. Ja, Vågen kommer att ha makten att dumpa valutor i sin korg i supermassiv skala, vilket ger den finansiell hävstång över suveräna stater. ”

När Libra-projektet stiger och potentiellt blir mer avgörande för den globala ekonomin kommer det att bli allt viktigare för vilka valutor som gör korgens nedskärning.

Vi har redan sett People’s Bank of China (PBoC) påskynda sina planer för en digital yuan i år, delvis som svar på Libra förslag och på grund av centralbankens önskan att motstå det potentiellt dollarcentrerade projektet..

“Det skulle i grund och botten finnas en chef, det vill säga den amerikanska dollarn och USA,” beräknade Wang Xin, forskare vid PBoC, skeptiskt i sommar.

Centralbankerna skulle vilja ha ett ord

Den 16 september träffade representanter för Libra-projektet tjänstemän från 26 centralbanker från hela världen, inklusive U.S. Federal Reserve, i Basel, Schweiz..

Syftet med kongressen? Ge dessa topptjänstemän för banker ett forum för att direkt ifrågasätta stablecoin’s byggare.

Det är troligen det enda det första av många fler möten som kommer, men Facebook och majoriteten av Libra Association-medlemmarna verkar klara av uppgiften för nu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me