Facebook avslöjar sin Libra-kryptovaluta: Allt du behöver veta

Idag hälsade kryptoekonomin sin mest hypade – och i vissa kretsar dess mest kontroversiella – tillägg hittills i Vågen, ett ”enkel global valuta”Ledd av Facebook och nu stöds av några av de största företagen i världen.

Avtäckt tidigare idag (18/6/10), sammanföll Vågen formella tillkännagivande med lanseringen av en tillhörande webbplats och vitbok. Projektets målsida förklarade myntets explicita syfte: att adressera både banker och icke-banker genom att göra det så “att flytta pengar runt världen [är] lika enkelt och billigt som att skicka ett SMS.”

Så Facebook och de andra medlemmarna i Libra Association har kastat ner handsken och utmanat både banker, kortföretag och andra kryptovalutor för att konkurrera med dem på pengarna..

Sortera villkoren: Möt Libra, Libra Blockchain, Libra Core

Vågen är valutan, och namnet används också som projektets räkenskapsenhet (en Vågen, två Libras, tre Libras, etc.). Tillgången kommer att stödjas av en korg med utländsk valuta, och räntor som tillkommit från dessa reserver kommer att betalas ut till innehavare av ett separat men relaterat investeringstoken.

Libra Blockchain är open source-blockchain som används för att skapa den digitala valutan. Vitboken säger den distribuerade huvudboken byggdes från grunden “för att prioritera skalbarhet, säkerhet, effektivitet i lagring och genomströmning och framtida anpassningsförmåga.”

Tidigare hade det varit en stående fråga om Facebook byggde Vågen (försiktigt kallad GlobalCoin av företagsledningen) med en gaffelversion av, till exempel, Stellar eller Ethereum, eller med ett helt nytt system de skulle utveckla internt. Det är nu klart att de gick den senare vägen.

Ange Libra Core, en ”open source prototypimplementering” av Libra-protokollförslaget. Dess konsensus bygger inte på gruvarbetare utan på validerare, som vitboken förklarar:

”Vågen-protokollet tillåter en uppsättning repliker – kallade validerare – från olika myndigheter att gemensamt underhålla en databas med programmerbara resurser. Dessa resurser ägs av olika användarkonton som är autentiserade av kryptografi med offentlig nyckel och följer anpassade regler som anges av utvecklarna av dessa resurser. Validerare behandlar transaktioner och interagerar med varandra för att nå enighet om databasens tillstånd. Transaktioner baseras på fördefinierade och i framtida versioner användardefinierade smarta kontrakt i ett nytt programmeringsspråk som heter Move. ”

Så mer avancerade smarta kontraktsmöjligheter är också i horisonten för projektet, men ingen tidslinje har erbjudits för den utvecklingen så tidigt.

Move, Libra Language

Liksom soliditet för Ethereum, Libra Blockchain har sin egen specialiserat programmeringsspråk, Move. Dess skapare beskriver den som kapabel att erbjuda utvecklare unika “säkerhetsgarantier”.

Som vitboken förklarar:

”Vi presenterar Move, ett säkert och flexibelt programmeringsspråk för Libra Blockchain. Move är ett körbart bytecode-språk som används för att implementera anpassade transaktioner och smarta kontrakt […] Säkerheten och uttrycksförmågan för Move har gjort det möjligt för oss att implementera betydande delar av Libra-protokollet i Move, inklusive Libra-mynt, transaktionsbehandling och valideringshantering. ”

Och Move är inte det enda nya med Vågen. Projektets samförståndsmekanism är också en ny användning av HotStuff-protokollet som publicerades först i mars 2018.

Vågen flytta

LibraBFT tar värmen genom HotStuff

Projektets vitbok beskriver hur Libra Blockchain förlitar sig på LibraBFT, en ny byzantinsk feletoleransmodell som är anmärkningsvärd för att vara samtidigt kompatibel (via HotStuffs design) med andra konsensusmetoder, t.ex. bevis på andel i Casper.

Konstruktörerna hävdar att LibraBFT är perfekt för “internetinställningar” och svårt att attackera:

”Denna rapport presenterar LibraBFT, ett robust och effektivt replikeringssystem för tillståndsmaskiner utformat för Libra Blockchain. LibraBFT är baserat på HotStuff, ett nyligen protokoll som står på pelarna i flera decennier av vetenskapliga framsteg inom bysantinsk feltolerans (BFT) och förkroppsligar de egenskaper som behövs för att skala BFT-konsensus för internetinställningar och motstå starkt kontroversiella attacker. ”

Det ursprungliga HotStuff-papperet förlitade sig på en distribution av mer än 100 validerare. Enligt Libra-projektets “Transaktionens liv”-Sidan har dess blockkedja utformats med antagandet att den kommer att köra” totalt 100 validerare. ”

Den strukturen passar in i tidigare rapportering 1) Facebook försökte samla in 1 miljard dollar för att understödja Vågens värde och 2) det sociala mediekraftverket försökte samla in en miljard dollar från 100 partners, eftersom Facebook bad intresserade företag att betala 10 miljoner dollar för att driva en Libra-valideringsnod (1 miljard dollar dividerat med 10 miljoner dollar är naturligtvis 100.)

Och även om Facebook inte kunde låsa ner 100 partner senast den 18 juni, är många av dem som de vann över högt profilerade företag som kommer att ansluta sig till Libra Association för att styra och utveckla Vågen och njuta av alla uppåtriktade kryptovalutor.

Vem är i Libra Association för nu?

Libra Association har sitt huvudkontor i Genève och är en ideell organisation som kommer att hjälpa till att vägleda utvecklingen av det breda Libra-ekosystemet. Facebook hade särskilt registrerat ett dotterbolag med namnet Libra Networks i samma stad förra månaden – en indikation på att sitt eget medlemskap i gruppen kommer att hanteras genom det företaget.

Som föreningens målsida uttrycker det kommer organet att ansvara för att växa Vågen och samarbeta med lagstiftare:

”Vågen förenar sig för att utveckla och skala nätverket och reservera och leder ett bidragsprogram för sociala effekter som stöder insatser för ekonomisk integration över hela världen. Föreningen samarbetar med det globala samhället och samarbetar med beslutsfattare för att hjälpa till med att främja Libra-uppdraget. ”

De 29 inledande medlemmar i gruppen inkluderar många igenkännliga märken, inklusive betalningstitan Mastercard, Visa, PayPal, och Rand; e-handelsjätten eBay; ride-share spelar Uber och Lyft; musikströmningsföretag Spotify; telekommunikation Vodafone; och kryptoekonomiska infödingar Coinbase och Xapo.

En annan deltagare är Calibra, ett nytt Facebook-dotterbolag som skapar en plånbok med mera för Libra-ekosystemet.

Alla föreningens medlemmar kommer att ansvara för att driva en av Libra Blockchains 100 valideringsnoder. Det gör att gruppen behöver ta in drygt 70 fler partners.

Vem föreningen sannolikt inte kommer att ta med, åtminstone för tillfället, är banker. En uppenbar frånvaro bland gruppens första 29 medlemmar var några representativa företag från banksektorn, vars intressenter redan kan se Vågen som ett nytt och stigande hot..

Medlemmar

Vågen ett skott över bågen för banker?

Kommer myntet att konkurrera eller inte konkurrera med bankerna, det är frågan.

För sin del sa forskare och författare till de populära Mastering Bitcoin- och Mastering Ethereum-böckerna Andreas Antonopoulos på Libra’s avtäckning att myntet konkurrerar “mot både detaljbanker och centralbanker” men skulle inte utgöra en existentiell utmaning för offentliga blockkedjor, t.ex. Bitcoin och Ethereum.

Kryptovalutaföreläsaren har kanske samma känsla för Libra-projektet som bankinstitutioner gör, eftersom företag som JP Morgan och Goldman Sachs enligt uppgift avböjde att delta i Libra Association (även om JP Morgan också arbetar på sin egen stablecoin, JPM Coin, så det finns det där).

Medan Facebooks Vågen inte tävlar mot några öppna, offentliga, tillståndlösa, gränslösa, neutrala, censurresistenta blockkedjor, kommer det * att * tävla mot både detaljbanker och centralbanker. Det här blir kul att titta på.

– Andreas ☮ &# 127752; ⚛ ⚖ &# 127760; &# 128225; &# 128214; &# 128249; &# 128273; &# 128745; (@aantonop) 18 juni 2019

Bristen på banker kring projektet förklarar varför Visa och Mastercard verkar vara främsta och centrala i Libra Association. Om Vågen verkligen är ett steg i riktning mot att stänga av mellanhänder som banker, vill kraftindustrin i betalningsindustrin ha sin bit av revolutionen.

Och uppenbarligen är det inte bara banker som blir obekväma.

På tisdag rapporterade Bloomberg att den franska finansministern Bruno Le Maire redan sprängde idén om att Facebook skulle delta i emissionen av sin egen valuta. “Det kan inte och det får inte hända”, sade ministern under en radiointervju.

Le Maire uppmanade följaktligen ledarna för Group of Seven (G7) centralbanker att ta fram en rapport om Vågen som kan presenteras vid organets planerade möte nästa månad.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me