Exklusiv intervju: Virtuella valutalicenser skyddar allmänheten säger Washington DFI

DFI

En av de största hindren för kryptovalutaprojekt som är baserade i eller handlar med Amerika har varit otydlig lagstiftning och regler. För att göra saken värre har varje stat i USA sina egna unika lagar. Vissa stater har till och med valt att kräva kryptoföretag att få licenser som den ökända New York “Bit License”.

DFI

Med så många frågor obesvarade bestämde vi oss för att nå Washington State Department of Financial Institutions, eller DFI, som ansvarar för att utfärda licenser för kryptovalutaföretag. Gå med när vi pratar med Charles Clark, Byråns biträdande direktör & Direktör för konsumenttjänster i Washington State DFI.

Charles Clark

Charles Clark, bild från dfi.wa.Gov

Vår exklusiva intervju med Charles Clark, Washington DFI

Robert DeVoe, Blockonomi.com: Vad är din allmänna uppfattning om kryptovalutor som bitcoin? Har DFI eller Washington State en positiv, negativ eller neutral inställning till dem?

Charles Clark, Washington State DFI: Även om vi inte stöder något företag, produkt eller investering, vill vi att innovativa företag ska göra affärer här i Washington. Som ett resultat är vår hållning neutral när det gäller specifika kryptovalutor, men vi strävar efter att ge klarhet över hur innovativa företag som använder kryptovalutor kan göra affärer här i enlighet med våra lagar om penningssändare. Vi är villiga att sätta oss ner med nystartade företag och prata om vårt licenskrav. Vi arbetar också hårt för att snabbt granska nya ansökningar om licensiering så att företag kan få sin produkt eller tjänst på marknaden.

Denna byrå reglerar penningöverföring enligt statens Uniform Money Services Act, kapitel 19.230 RCW och kapitel 208-690 WAC. Reglering av virtuell valuta omfattas av denna handling. Vi blev bekanta med affärsmodeller för virtuell valuta för flera år sedan. Vi skapade tillfällig vägledning för att klargöra att den befintliga lagen reglerade den verksamhet som bedrivs. Med omfattande inlägg från industrin ändrade vi stadgan delvis för att kodifiera interimsvägledningen. Vi ändrade sedan nyligen reglerna för genomförande av lagen för att ytterligare klargöra lagen.

Robert: Vad är huvudmålet för staten Washington att kräva att vissa företag och grupper registrerar sig?

Charles: Licensiering av affärsverksamhet uppnår ett antal mål. En är konsumentskydd. Genom att kräva bakgrundskontroller av tjänstemän och ägare, säkerställa adekvat nettoförmögenhet och bindning och undersöka företag för att följa lagen, inklusive efterlevnad av lagar mot penningtvätt, skyddas allmänheten bättre. Licensure hjälper också till att säkerställa förtroendet för allmänheten att de som tillhandahåller finansiella tjänster fungerar i enlighet med lagen. Licensure hjälper också till att skapa lika villkor för företag med samma eller liknande affärsmodeller eller samma aktiviteter.

“… Washington har åtagit sig att tillhandahålla tydlighet om hur företag framgångsrikt kan fungera i enlighet med vår lag.”

Robert: Förenta staterna har förmodligen fallit bakom kryptovalutatrenden, med många nystartade företag som valde att undvika att hantera USA helt och hållet på grund av otydliga federala lagar och inkonsekvent lagstiftning mellan stater. Känner du att kravet på företag att registrera är avskräckande för tillväxt och innovation, eller är det enbart ett försök att skydda konsumenterna?

Charles: Många stater kräver pengarsändarlicens för företag som använder virtuell valuta i penningöverföringsaktiviteter. Statliga penningöverföringsstadgar antogs dock ofta innan kryptovalutor skapades. I Washington, med de senaste ändringarna av vår lagstiftning för penningöverförare, gav vi bara tydlighet om hur innovativa företag kan verka i Washington i enlighet med vår äldre penningöverföringslag..

Vi kan inte tala för andra stater, men Washington har åtagit sig att ge klarhet om hur företag framgångsrikt kan fungera i enlighet med vår lag. På nationell nivå är vi också engagerade i att göra vår del för att effektivisera statlig licensiering. Specifikt leder vi ett flerstatslöst försök att effektivisera tillståndsgivare för pengarsändarstatus genom vårt MSB-licensavtal med andra stater. För närvarande har 18 stater undertecknat avtalet. Här är lite mer information om avtalet.

Robert: I lekmanns ordalag, vad är några av skillnaderna mellan den ökända New Yorks “bitlicens” och vad Washington State kräver?

Charles: New York skapade en helt ny typ av licens för att reglera virtuella valutor. Som med många andra stater omfattade Washingtons befintliga lag redan penningöverföring med virtuell valuta. Washington gjorde helt enkelt några ändringar av den befintliga lagen för att ge förtydligande och mer detaljer kring hur ett virtuellt valutaföretag kan fungera i enlighet med pengasändarlagen.

“Dessa minimikrav för licensiering finns för att skydda allmänheten.”

Robert: För närvarande har bara en liten handfull stora företag kunnat säkra den nödvändiga licensen för staten Washington. Några av dessa exempel inkluderar miljarder dollar företag som Coinbase, Square och börsen som kallas Bittrex. Kväver eller hindrar nuvarande licenskrav mindre spelare från att bli licensierade? Med så många företag som engagerar sig i kryptovaluta, varför har bara så få lyckats säkra denna licens? Har många företag avvisats?

Charles: Vår första virtuella valutalicensinnehavare var ett mycket litet företag, där båda ägarna hade andra heltidsjobb och hade en idé för en ny affärsmodell. Det företaget blomstrar nu och växer under vår reglering. Några av våra andra virtuella valutalicensinnehavare är inte stora företag. Enligt vår erfarenhet väljer många företag att undvika reglering. Andra företag kan dock inte ha det ekonomiska eller av någon annan anledning inte kan uppfylla licenskraven. Dessa minimikrav för licensiering finns för att skydda allmänheten.

Vi avvisar sällan företag eller nekar licenser. Snarare är vi engagerade i en öppen diskussion med licensansökare om våra krav. När ett företag kontaktar oss för att fråga om licensiering och om vi fastställer att företaget inte kommer att kunna uppfylla licenskraven diskuterar vi detta med företaget och det är mer troligt att en ansökan inte kommer att lämnas in. Om en ansökan har lämnats in kommer företaget ofta att dra tillbaka sin ansökan om det upptäcker att det inte kan uppfylla kraven.

“Vissa företag har klagat på lagens krav, och vissa företag har varit positiva till kraven.”

Robert: Om en genomsnittlig medborgare i Washington är emot staten som ställer krav på nystartade företag, vad ska de göra för att få sin röst hörd?

Charles: De kan kontakta sina valda representanter vid Washington Legislature.

Robert: Vad har feedback från kryptovalutaföretag varit till staten? Har de uttryckt någon oro över att de nuvarande kraven är för svåra att uppfylla, eller har det varit positiv feedback?

Charles: Vi hade omfattande intressenter från våra intressenter under våra ändringar av lagen och under regelverk. Vissa företag har klagat på lagens krav, och vissa företag har varit positiva till kraven. Den positiva återkopplingen har varit att företag uppskattar den tydlighet som har tillhandahållits i Washington, vilket har gjort det möjligt för företag att gå vidare med vetskap om att de följer Washingtons lag..

Slutgiltiga tankar

Den goda nyheten är att DFI åtminstone för staten Washington är villig att svara på frågor och ge en välbehövlig klarhet. De dåliga nyheterna är att licensieringskrav, även om de är utformade för att skydda konsumenter, fortfarande kan hindra mindre innovatörer från att få licens.

Oavsett, tackar vi Charles Clark och teamet på DFI för att svara på vår begäran om en intervju.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me