Djupt rött: 24 miljarder dollar avdunstar från kryptovalutamarknaden på en dag

Mörkröd

Enligt data från coinmarketcap.com, med få undantag (som Litecoin Cash), har i princip varje enskild tillgång på topp 100-listan sjunkit med mellan 5,5% och 24%. Själva Bitcoin såg en nedgång till under $ 7000, och Bitcoin Cash sjönk under $ 1000-märket. Totalt har marknaden sjunkit med 25 miljarder dollar vid publiceringstidpunkten. Men vad orsakade detta, och hur reagerar kryptovalutasamhället? Är detta slutet på kryptovalutan, eller bara en annan stöta på vägen?

Mörkröd

Potentiell orsak – Rädsla för CFTC-manipulationssond

Det tillkännagavs nyligen att CFTC, eller US Commodity Futures Trading Commission, lanserade en sond på fyra kryptovalutabörser och började kräva handelsdata i samband med sin undersökning. Utbytena påstås riktad inkluderar Coinbase, Bitstamp, itBit och Kraken.

Undersökningen verkar vara knuten till de senaste bitcoin-terminkontrakten som lanserades av CME Group Inc. i slutet av förra året.

Bitcoin Futures

Läs om Bitcoin Futures

Kontrakten, som lanserades i december 2017, möttes med den högsta prisökningen på den totala kryptovalutamarknaden någonsin sett tidigare. Detta möttes naturligtvis av den ökända kraftiga nedgången som observerades från och med januari i år. Januari råkar också vara när de första terminskontrakten skulle ha upphört.

Målet med själva sonden är att avgöra om prismanipulation inträffade eller inte som skulle ha påverkat värdet på Bitcoin futureskontrakt. Detta i sin tur kunde ha gett en rejäl vinst för dem som satsade mot Bitcoin.

Varför manipulera priset?

När vi tänker på prismanipulation som ett koncept, hänför sig det vanligtvis till olika pump- och dumpningssystem. En pump och dumpning inträffar när en liten tillgång (som örebestånd eller en kryptotillgång med låg volym) med ett lågt antal utestående aktier eller låg likviditet plötsligt riktas mot en massiv köpkampanj. Den här kampanjen får priset att fördubblas eller tredubblas under en mycket kort period. Förövarna av pumpen och dumpningen engagerar sedan andra halvan av sin plan, dumpningen, genom att sälja alla sina innehav till det högsta priset. Detta får sedan priset att sjunka och alla andra investerare får stora förluster. Pump och soptippar är olagliga nästan överallt, och när förövarna fångas kan straffet bli svårt.

Men vad CFTC undersöker den här gången är en lite annorlunda syn på samma tema. Terminskontrakt är på många sätt ett sätt att korta marknaden. Med andra ord, ju lägre priset är där kontraktet började, desto mer vinst kan investerare stå för att tjäna. Och den plötsliga och massiva prisfallet fram till slutet av kontrakten väckte tydligt några misstankar.

Huruvida denna sond leder direkt till det prisfall som vi såg just nu är oklart.

Var inte rädd för de röda dagarna

Som svar på den senaste tidens nedgång på marknaden har kryptovalutasamhället svarat till stor del som alltid. Det varande, en blandning av rädsla, skepsis, konspirationsteorier, upprepning av HODL-mantrat och återinlägg av information om självmordshotline.

En konsekvent trend som alltid verkar dyka upp under dessa marknadsnedgångar är individer som hävdar att tider som detta är en perfekt tid att köpa. Vissa skämtar ofta och säger att idag är som

Black Friday av kryptovaluta. Det är, allt är till försäljning och ofta till en betydande rabatt.

En annan värdighet som nämns av gemenskapens reaktioner är frasen “Jag tror på tekniken”. Medan någon gång i det förflutna kan denna fras ha använts på allvar, verkar det nu ha blivit ett slags meme. Det vill säga, medan många dabbar på kryptomarknader enbart för att spekulera och i hopp om att få en snabb vinst, är en annan del av investerarna verkligen troende på tekniken och tror att kryptovaluta är här för att stanna.

Detta avstå verkar emellertid bara uppträda massor under tider med massiva nedgångar. Det är av den anledningen som vi misstänker att frasen har blivit ett meme, eller minst ett skämt.

Bitcoins 301: e död?

Nyhetsuttaget 99bitcoins.com håller reda på vad det kallar Bitcoin dödsannonser. Den spårar varje gång som vanliga medier har förklarat Bitcoin död. Det är nästan säkert att med dagens prisfall på 10% kommer vi sannolikt att se åtminstone några ytterligare förklaringar om att bitcoin är “död”.

Återigen måste vi komma ihåg att bitcoin handlade för denna tid för ett år sedan för mindre än 3000 dollar vardera. Från den tidpunkten till i år har Bitcoin-värderingen fortfarande ökat med mer än dubbelt. Och så kanske om du är en sann troende kan du också se händelser som dagens som en köpmöjlighet eller en chans att “fylla dina väskor” med rabatt.

Utvalda bilder via mynt360.io

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me